Најновије вести

Новозаражених још 29, нема преминулих од ковида

Према последњим подацима, у Србији је за 24 сата потврђено 29 нових случајева заразе коронавирусом. Преминулих нема. Тестирано 5.930 особа. На респираторима 28 пацијената.

 

15:40
Кон: Нисмо смели да оставимо отворене границе тек тако
Доктор Предраг Кон каже да ће надзор бити спроведен, да је свестан да то неће проћи без икакве муке, али да нису смели да оставе границе тек тако отворене.

“Не смемо да оставимо отворене границе тек тако и да пустимо вирус да иде како год му падне на памет. Донета је једна тврда одлука данас да то ставимо под контролу”, додао је Кон.

15:34
Кисић Тепавчевић: У наредних дан-два детаљи о надзору
Циљ свих ових мера јесте да се максимално потрудимо да очувамо и побољшамо епидемиолошку ситуацију коју смо мукотрпно успели да постигнемо, поручује Кисић Тепавчевићева.

“Сам технички начин како ће се то спроводити ће се знати у наредних дан-два. Суштина је да се сви наши грађани који улазе у нашу земљу у што краћем интервалу, у року у 24 сата, јаве одређеним задравственим службама”, рекла је Кисић Тепавчевићева.

Оне особе које имају симптоме, без обзира на то да ли су путовале или не, треба да се одмах јаве у ковид амбуланте, додала је докторка.

15:29
Кон: Надзор ће се још дефинисати
Ове мере, које су данас донете, служе за то да што више задрже вирус од уласка у Србију и да се наши грађани после летовања понашају онако како доличи овој ситуацији, каже Кон.

“Надзор које се буде примењивао од петка ће се још дефинисати до краја, али подразумева огромну сарадњу наших грађана који су допутовали”, додао је Кон.

15:27
Кон: Боравак у Црној Гори сада велики ризик
Епидемиолог Предраг Кон поручио је да је боравак у Црној Гори сада велики ризик. Поред тога, проблем су и прославе, додао је Кон.

“Безбедније је тренутно бити на Инфективној клиници уз коришћење маске, него на некој забави у Црној Гори”, рекао је Кон.

“Ове драстичне поруке неопходне су да бисмо шватили да нас је до овога довела дисциплина, али није паметно да сада похрлимо једни другима у загрљај и да идемо на забаве”, поручио је Кон.

15:22
Кисић Тепавчевић: Око нас многобројна жаришта
Докторка Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да су око нас многобројна жаришта, да је у нашој земљи епидемиолошка ситуација стабилна, али несигурна, јер може јако брзо да се промени, а то све зависи од нас.

“Када је реч о земљама у регону, далеко је већа вероватноћа да на подручју тих земаља дође до инфекције вирусом него у нашој земљи”, поручила је Кисић Тепавчевићева на конференцији за медије и додала да никако не сме да нас завара ова повољна епидемиолошка ситуација у Србији.

15:21
КиМ: Још 55 новозаражених и четворо преминулих
На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуле су четири особе оболеле од ковида 19.

Од избијања епидемије преминуло је 600 особа, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 55 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 674 узорка.

Укупно су 14.692 особе инфициране на КиМ од избијања епидемије. Излечено је 11.585, а активних случајева је 2.507.

15:13
У установама социјалне заштите и домовима за старе заражена 74 корисника и 26 запослених
Закључно са данашњим даном, у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство коронавируса код 74 корисника и 26 запослених.
14:59
Тестирано 5.930 особа
У Србији је у последња 24 часа забележено 29 нових случајева коронавируса од 5.930 тестираних, што је најмање новозаражених од 2. јуна.

На респираторима је 28 пацијената.

Хоспитализовано је 37, а отпуштено 25 пацијената.

Од петка у 18 часова биће спровођен надзор над свим грађанима који се враћају у Србију, одлучено је на седници Кризног штаба.

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић каже за РТС да надзор не подразумева ограничење слободе кретања, већ само обавезу редовног јављања лекару.

Надзор ће подразумевати одређену динамику јављања релевантним здравственим службама, у циљу праћења њиховог здравственог стања и брзог реаговања ако буде потребно.

“Пошто се највећи број наших грађана који су ван земље налази у Црној Гори, Хрватској и Босни и Херцеговини, то се пре свега односи на њих, али практично на све земље Европе које имају већу учесталост оболевања од нас”, каже докторка Кисић Тепавчевић.

Истиче да је то генерална контрола свих грађана Србије који се враћају у земљу, са циљем да се препознају сви заражени који су дошли из иностранства и смањи ризик даљег ширења вируса у популацији.

Подели на: