Најновије вести

ОБЕЛЕЖЕНА 79. ГОДИШЊИЦА ПРИШТИНСКОГ ЛИСТА „ЈЕДИНСТВО“ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ И НА АДМИНИСТРАТИВНОМ ПРЕЛАЗУ МЕРДАРЕ

Са колегама и  пријатељима   у Редакцији листа „Јединство“ у Косовској Митровици и на административном прелазу Мердаре  обележена је 79. годишњица  јединог писаног српског гласила на Косову и Метохији листа „Јединство“ .  У емотивном обраћању директорице „Панорама“ -Јединство Раде Комазец чуло се много  о „Јединству од оснивања 1944. године до данас.

Година за годином и ево већ пуних 79.  Ако би се мерило са људским животом  то је времешни господин.  Господин  остарелог и набораног лица који је упркос свим мукама и животним недаћама, храбро, поносито и чистог образа корачао кроз живот.
 То је наше „Јединство“.  Настало у јеку љутих борби за  слободу  на старим ротационим машинама,  најавило је нову еру  штампаног новинарства на Косову и Метохији.“Јединство“ је незаобилазни  историјски документ  и један од најпоузданијих  стубова  овдашњих Срба  и њиховог идентитета. Комазец је нагласила да и овај  рођендан  „Јединство“ дочекује у ванредним и тешким околностима и за лист и за његове читаоце, али и да је кроз  деценије постојања бори за опстанак на својој земљи.
 – Прича о „Јединству„  је прича о Косову и Метохији,  о људима  који су га стварали,   о онима који су  својим ставовима,  интервјуима  и свеукупним прилозима запечатили његове странице, једнако као што је прича  о антифашистичкој  традицији  и сталној борби  српског народа  да опстане  и остане  на земљи  својих прадедова – казала је директорица Комазец и додала:
 -Након ослобођења  „Јединство“ је  верно пратило сва дешавања од описмењавања становништва, скидања фереџа и еманципацију албанских жена,  отварање школа, универзитета, културних институција, градњу путева, индистријализацију …
 У центру догађања „Јединства“ је обичан  мали човек.  Оно  бележи живот српског малог човека у сваком месту и засеоку Косова и Метохије.  Новина која је преживела два ратна вихора  и данас живи у немиру као и њени читаоци.   Нема таквог  сведока  о догађајима , људима и временима  од нашег „Јединства“.     
 Она је рекла да је значај листа „Јединство“  и његовог издаваштва  немерљив за развој  српске културе на КиМ.
– Заједно са „Јединством“ расла је наша издавачка делатност тако да смо све до 1999. године били највећа издавачка кућа јужно од Београда.
„ Јединство“ је створило најзначајнија књижевна и новинарска имена на Косову и Метохији и најверније чувало српски идентитет.
Светлила је српска реч,  чувар и ризничар  ћирилице  и српског идентитета у Приштини ,  а онда 1999. године  светлиле  су ракете  косовским небом као 1944. када се рађала наша новина. 
 Непријатељ је ишчупао из корена преко 250 хиљада читалаца „Јединство“ и протерао заједно са српским институцијама са   КиМ, а  пркосно „Јединство“ је остало  у Приштини, не само као једини медији, већ као једина српска институција у Приштини- подсетила је  Рада Комазец на 1999. годину и наставила:
– О ноћима и данима терора по улицама Приштине и осталих места на КиМ над српским народом, извештавали су уз пропуснице Кфора храбри и пожртвовани новинари  „Јединства“.  Остало је Јединство уз свој народ у најтежем периоду и за лист и за Србе.  У  јесен  1999. године утихнули су ротациони стројеви „Јединства“ у Приштини.  Мировна мисија Кфора наложила је новинарима Јединства да напусте Дом штампе и Приштини под изговором да им не могу гарантовати безбедност.
 Претходно збијени у две просторије гледали су  кроз прозор како горе књиге, фото документација и архива  „Јединств .   Стамена и одана  публика  стуб је нашег опстанка јер је „Јединство“  остало  уз српски народ  у најтежим данима после јуна 1999. године.   Читаоци „Јединства  цене чињеницу  да су новинари „Јединства“  имали и имају  осећај за обесправљене, дискриминисане,  породице киднапованих и несталих,  прогнанике…
 Сви наши  новинари, фоторепортери,  графичари, бивши и садашњи  заслужни су  што је „Јединство“ дочекало  дубоку зрелост и постало синоним  за српски идентитет.  Свесни да речи могу много тога да граде , али и да униште  пажљиво их бирамо.  Речи које напишете  или изговорите  остављају велики утицај  на друге и  стварају  трајна сећања, тако да је веома важно  да су истините  и да се изаберу  мудро,  што наши новинари  и чине. 
Мењала су се времена, политички системи, адресе, мењају се и људи  али „Јединство остаје верно себи, својим читаоцима и  Косову и Метохији .
Данас „Јединство“ проживљава  судбину свог народа. Народа који је сваког дана изложен нападима,  застрашивању,хапшењима,   разно- разним процесуирањима  и покушајима да му се одузме језик, вера, писмо и идентитет и да се протера.  Јединство води борбу са својим народом.
 Прогнано из Приштине, одузета му штампарија,  дели се од руке до руке као и у години рођења.  Слободарски дух и  храброст  српског народа победио је   фашизам.   Дубоко верујем  да ће победити опет – казала је директорица Рада Комазец.
  Ивана Вановац , преседница Друштва новинара КиМ , казала је да   рођендан „Јединства“  крајем децембра   окупи  новинаре да  сви заједно резимирају протеклу годину
„Ви нас некако натерате на то да видимо колико смо у протеклих годину дана били јединствени, колико смо били добри новинари, колико смо добро и часно одрадили свој посао. Година за нама оставља нам пола године живота на Косову и Метохији без српских штампаних гласила.  Колико је “Јединству” било тешко  у тих пола године ви то сами најбоље знате- рекла је Вановац, подсећајући колико је значајних имена прошло кроз „Јединство“.
 Кроз редакцију “Јединства”прошла су сва она имена која су икад ишта значила на Косову и Метохији, било да говоримо о свету новинарства, књижевности или било које друге уметности. Близу 80 година квалитетног извештавања, и што је можда најважније,  а то је слављења оних хероја и оних јунака за које нико никада не би чуо да није било „Јединства“. То су сви они дивни мали – велики људи који живе у Новом Брду, по метохијским селима, Великој Хочи, Ораховцу, Ђаковици, Призрену, који су живели ту, а који нажалост данас нису тамо. Ви и даље пратите њихову судбину и даље сте за њих важни.
Име “Јединства” је име професионалног извештавања,  које је  током деценија било име добре писане речи- казала је Ивана Вановац, председница Друштва новинара КиМ.
 Из Косовске Митровице обележавање Дана  „Јединство“ настављено је на административном прелазу Мердаре где је  додељена награда  „Мирко Чупић“ за новинарску храброст новинарски РТС -а Светлани Вукмировић.
Награда носи име по најхрабријем новинару на Косову и Метохији , Мирку  Чупићу новинару „Јединства“  који је још у комунистичком периоду  упорно писао у и упозоравао на погубност  сепаратистичког покрета на КиМ. Хапшен, саслушаван и затваран због писања и говора више  пута.
-Награда коју додељујемо  на  административном прелазу Мердаре говори о томе у каквом се стању налазе српски новинари и медији, као и српски народ на Косову и Метохији – истакла је директорица „Панорама“- Јединство Рада Комазец,приликом уручивања награде Светлани Вукмировић.
Овогодишња добитница награде „Мирко Чупић“ Светлана Вукмировић истакла је да знамо како је бити новинар на Косову и Метохији, да је тешко било увек, као што је и данас. Додала је да „сазнање да радите праву ствар даје најбољу могућу сатисфакцију“.
„То је знао и Мирко Чупић који се борио, као што се и ми данас боримо. Новинарство захтева и одређену врсту храбрости коју морамо да имамо више него други и смелост која је доказ интелигенције коју не може никаква забрана и сила да заустави. Сви смо по рођењу добили право на своје мисли, право на говор. Али, временом кроз живот наилазимо на различита искушења и препреке. Моја препрека је ова линија која се налази овде иза нас. Верујем да ће доћи дан, када ћемо сви ми из Приштине и са Косова и Метохије који стојимо овде испред ове линије моћи да нађемо место и простор у нашој Приштини који смо увек имали“, истакла је Вукмировић. Председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић рекао је да је Светлана Вукмировић двоструко дискриминисана.
„Дискриминисана је као професионалац који не може да ради свој посао, али и као човек јер се ми у овом тренутку налазимо на неколико километара од њеног најужег завичаја, њеног дома, њене топлине.  Ми смо урадили све што је било могуће, од највиших међународних чиновника до локала да шватимо шта се то њој дешава и зашто она не може да ради свој посао, да макар прође кроз свој град и зашто се све ово дешава. Суштина је у томе да једноставно немамо право да одустанемо, нисмо одустали свих ових година –  истакао је Ракочевић.
Новинари који су били на догађају на тренутак су спустили опрему и истакли транспаренте “Слобода кретања новинарима”, “Стоп забранама”, “Слобода кретања”, “Слобода Светлани”.
 С. Ивковић
 М. Чанковић
Подели на: