Најновије вести

Обележене Митровске задушнице у јужном делу Косовске Митровице

У мањем броју него ранијих година поштујући препоруке струке о забрани окупљања ,Срби из северног дела Косовске Митровице обишли су оскрнављено и запуштено православно гробље у јужном делу града и поклонили се сенима својих најмилијих.

 

 

И након две деценије слика на православном гробљу у јужном делу Косовске Митровице је иста. Преко 80 одсто надгробних споменика је уништено. Хумке зарасле у коров.

„Сваки пут је другачија слика, никад боља, него само гора. Тамо где су ми сахрањени свекар и свекрва нашла сам делове споменика, тога није било на претходним задушницама, има пуно поломљених споменика. Осећања су помешана, тужна сам“, каже Славица Јарагић за ТВ Мост.

„Највећи је грех дирати мртве“, са тугом у гласу каже Милица Прица која је на ове задушнице обишла гробове најмилијих.

Срђан Бишевац каже да су била обећања да ће се обновити гробле, међутим до тога није дошло.

„Погледајтем какви су то вандали овде били“, каже Бишевац.

На Космету се већ деценијама систематски уништава све што има везе са српским националним бићем, културом и вером и то пред очима целог света. Муслиманско гробље у северном делу Косовске Митровице свих ових година остало је нетакнуто.

„Тужан осећај је када дођемо у јужни део нашег града , на гробље где су сахрањени наши драги и мили. Гробље није обновљено, примећујемо и пар споменика оштећених који то нису били када смо били на претходим задушницама“, истиче протејереј Бранислав Дикић.

Православно гробље у јужном делу Косовске Митровице оскрнављено је 1999. године, потом у погрому 2004. године. Црква Светог Саве још увек није обновљена.

Подели на: