Најновије вести

Очекује се интензивније покретање пољопривреде

Што се администрације тиче, ми се надамо да ће прописи за улазак механизације, сточног фонда, садница и осталог из Србије, убудуће бити олакшани – каже начелник одељења за привреду и финансије Срђан Вучинић Министарство за пољопривреду Републике Србије у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију, општином Зубин Поток  и Пољопривредном станицом у Косовској Митровици, уз учешће невладиних организација, кренуло је у покретање и повећање пољопривредне производње области воћарства, раног повртарства у пластеницима, узгоја лековитог биља, сточарства и отварању мини-фарми. О овој теми разговарали смо са начелником Одељења за привреду и финансије општине Зубин Поток, Срђаном Вучинићем. О стању у вези механизације у пољопривреди, Вучинић каже да је у задње две године била олакшана куповина механизације и прикључних машина јер је Министарство за пољопривреду рефундирало до 50 посто од цене па су пољопривредни произвођачи, који су хтели, искористили ту могућност.

ЗА ВЕЋУ ОРГАНСКУ ПРОИЗВОДЊУ ПОТРЕБНО ТРЖИШТЕ

Као узроке запуштености села у Ибарском Колашину Вучинић је навео да су брана Газиводе и миграција становништва, политичка ситуација, незапосленост, нестабилне цене и слаба улагања у ову област довели до запостављања и напуштања села. Међутим, већ се кренуло са оживњавањем и едукацијом пољопривредних произвођача, а и туризам је почео да се развија па све то има позитиван утицај. Некада се производња заснивала на некоришћењу пестицида и вештачких ђубрива па можемо слободно да говоримо о чистој органској производњи у том периоду. Сада, то није случај, јер у 90 одсто пољопривредне производње, ради веће продуктивности и лакше обраде, користе се препарати за сузбијање болести и корова. У мањим и заштићеним просторима или селима још има органског узгоја, мањи је принос али су и цене веће. Скупљање дивљих јабука, откуп шљива и малина, и ускоро вишања је могућ у откупној станици у Земљорадничкој задрузи „Зубин Поток”. У Зубином Потоку органска производња је за сада пионирски посао јер су за већу производњу потребни сертификати и тржиште. – Што се администрације тиче, ми се надамо да ће прописи за улазак механизације, сточног фонда, садница и осталог из Србије, бити олакшани у будућем периоду. Иначе, не можемо да функционишемо како треба. А и субвенције за сточни фонд не постоје код нас, изузев пољопривредника који су своја газдинства регистровали у Приштини. Министарство за пољопривреду у сарадњи са представницима Министарства за Косово и Метохију задње две године, омогућавају и нашим пољопривредним произвођачима субвенције. Стигао је и један трактор, као донација, у нашу општину. Планира се унапређење те сарадње – каже Вучинић.

ГАЈЕ СЕ ДИВЉИ ОРИГАНО И НАНА

Производња воћа и поврћа у пластеницима у Зубином Потоку, посебно малина, је у експанзији. Прошле године је била променљива цена за откуп воћа а производња поврћа је довољна за снабдевање наших радњи док се нешто мало продаје и у Косовској Митровици. – Проблеми настају код неорганизоване продаје и цене која често варира. Осигурање је скупо а временске непогоде често униште род ако није у затвореном простору – напомиње Вучинић. Зубин Поток има готово идеалне услове за развој пчеларства, посебно у планинским селима. Помоћ и субвенције, као и донације пољопривредни произвођачи добијају само преко Министарства за пољопривреду или ИАДК невладине организације. Учествују такође и на сајмовима. ИАДК организација је покренула, задње две године, узгој лековитог биља, и откуп истих. То су, за сада, дивљи оригано и нана. Фабрика у Газиводама за сушење и прераду биља, није дуго у функцији али се очекује покретање рада неког од погона. Кренула је и прерада воћа у оквиру које је и производња сокова, слатка, мармеладе и алкохолних пића за организовану продају. Још увек је у малим количинама али има интересовања и за већу производњу. С. Ђукић

Подели на: