Најновије вести

Од данас маске обавезне и на отвореном

Кризни штаб је одлучио да од данас ношење маски буде обавезно и на отвореном, док се локалним самоуправама забрањује да издају дозволе за окупљања, изјавила је заменица директора Института Батут др Дарија Кисић Тепавчевић.

 

Она је рекла да ће од понедељка Арена поново бити спремна за пријем пацијената оболелих од Ковида 19, а од данас и сви услужни објекти морају да имају одговорно лице, чији је задатак стриктно спровођење превентивних мера.

Кисић је навела да су опште превентивене мере, физичка дистанца и ношење маске, основне мере које спасавају животе.

“Пооштравају се све досадашње мере у смислу контроле примене. Иако је ограницење окупљања људи било до 30, било је примера да су била организована славља и окупљања. Издаје се забрана локалним самоуправама да дозвољавају такву врсту окупљања”, рекла је Кисић након седнице Кризног штаба.

Она је нагласила да маске морамо да носимо сви, свуда, укључујући отворене просторе.

“То је мера која је ефикасна и треба да је се придржавамо. Та мера је обавезујућа. Сви треба да носимо маске и та мера ступа на снагу одмах”, рекла је Кисић.

Она је навела да ће, имајући у виду да се повећава број особа код којих је потврђен вирус и расте број хиспитализација, од понедељка Арена поново бити спремна за пријем пацијената.

Кисић је навела да сада мора да се стави акценат на привремене болнице, јер се друге болнице морају одржати и очувати за све друге пацијенте, који немају ковид.

“Наш здравствени систем мора и треба да функционише. На нама је да спречимо да се инфицирамо и преносимо инфекцију. Да прегурамо тежак период пред нама, када је лако ширење респираторних инфекција”, упозорила је Кисић.

По питању угоститељских објеката, њихово радно време остаје до 23 сата, као и до сада, али су прописане стриктне мере – обавезно је да се уђе са маском, коју је могуће скинути када се седи за столом, али уколико се иде у тоалет или се напушта ресторан, маска поново треба да се носи.

Кисић је истакла да од данас сви услужни објекти морају да имају одговорно лице, чији је задатак да се стриктно спроводе превентивне мере.

“Морамо да дамо све од себе да се максимално организујемо и спроводимо мере које нису ни скупе, ни тешке. Једино можемо да успемо ако се заиста сви тако понашамо”, напоменула је Кисић.

Она је додала да актуелна епидемиолошка ситуација у земљи показује да смо одговоран и савестан народ и да се већина придржавала мера и апеловала на све који нису препознали значај мера, да то учине јер ће тако заштити себе, породицу и све нас.

Кисић је подсетила и да се налазимо у сезони респираторних инфекција, када се оне најлакше шире, што је случај и са корона вирусом.

“Сведоци смо да број оболелих полако расте. Ситуација је код нас много повољнија него у свим земљама Европе, али то не треба да нас теши, јер вириус има велики потенцијал брзог ширења. На нама је да то зауставимо”, поручила је Кисић Тепавчевић.

Подели на: