Најновије вести

Одаловић: Међународне снаге нису довољно гласно осудиле нападе, и то је оно што вређа

Председник комисије за нестала лица Вељко Одаловић каже за РТС да је догађаје на Божић на КиМ требало назвати правим именом. Сматра да би Кфор требало да повећа присуство свугде на Косову и Метохији. Процес трагања за несталим лицима је, каже, зауставио Аљбин Курти.

 

 

Вељко Одаловић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавио да не постоји спремност у Приштини и међународној заједници да све што се десило на Бадњи дан назове правим именом.

“У једном дану су се десили напади на децу која су носила бадњаке која су рањена и нападнут је момак који се враћао из цркве. Одабрани су дани и најосетљивије категорије становништва. Иако је Приштина реаговала брзо, ухапсила оног који је покушао да убије децу, али коментари говоре да нису спремни да се суоче са бруталношћу и тежином злочина. Међународна заједница, многи су преспавали те дане. Ово је морало да се назове правим именом и да се пошаље порука да се тако нешто неће толерисати”, нагласио је Одаловић.

Паралелно с тим, протест у Штрпцу имао је јасну поруку – да се тражи од Кфора да пружи гаранције, да буде тај ко ће створити сигурност за све оне који живе на КиМ.

“Када су дошли 1999. године било је 50.000 добро припремљених мировњака и пред њиховим очима су се десила два погрома. Сада се дешава нешто слично, само не у том обиму. Вероватно би било и обимније, да не постоје одређене кочнице које у овом тренутку Приштина мора да повуче, јер не добија подршку за све што ради. Шта се дешавало у децембру, колико смо били близу сукоба захваљујући једностраним потезима Приштине и ћутању међународне заједнице над тиме”, указао је Одаловић.

“Кфор требало да повећа присуство свуда”
Одаловић сматра да би Кфор требало да повећа присуство свуда.

“Ово је посебно, јер та наша енклава у Штрпцу захтева посебну безбедност баш због те изолованости. Сваки Србин из Штрпца да би дошао до административног прелаза треба му 100 километара. Он је тог тренутка, ако не буде неке заштите, препуштен оваквим потенцијалним нападима”, нагласио је Одаловић.

Због пропаганде, напомиње, опасност је дугорочна.

“Најопаснији су они који су били припадници тзв. ОВК који су учествовали у сукобима. Они се величају, али оно што се дешава од 1990. године, тридесет две генерације је рођено. Ако је то све сазнање да зато што су Срби и носе бадњак може да може да пуца на њих, онда имамо озбиљан проблем, о чему се све прича у Приштини у круговима од којих зависи и будућност суживота и односа који треба да се граде. Јер ми нисмо случајно ушли у дијалог, да решавамо те проблеме који су оптерећивали и Србе и Албанце, да се преко ЗСО направи једна заједница где Срби могу да имају колективна права”, напомиње Одаловић.

То је све, додаје, срушено, јер је неко у Приштини шватио да то води неким решењима која задржавају Србе на КиМ са одређеним правима и сигурношћу.

“Нису Срби пристали случајно да изађу на изборе локалне да би ЗСО могла да се формира тада, нису случајно ушли у косовску полицијску службу, да би пружили безбедност. То је био концепт и модел. Све је то срушио Курти. Данас имамо покушај Куртија да тражи неке нове Србе, расписао је конкурс за полицијске службенике. Појавио се његов министар Ненад Рашић који не представља никога сем гласноговорнике Аљбина Куртија да даје додатну аргументацију да сви Срби не мисле онако као што мисли Брисел, да сада сви који долазе емисари или посредници траже имплементацију потписаног и да онда причамо даље”, рекао је Одаловић.

То што се дешава на КиМ, истиче, траје.

“Није ово нешто што се десило после 20 година, и не од 1999. године, од доласка међународне мисије. Да подсетимо и на седамдесете и осамдесете и све што се дешавало и што је изазвало неку структуру тада да почне да размишља о Србима који су обесправљени и који су губили простор. Нас 40.000 је живело у Приштини”, каже Одаловић.

Према његовим речима, Кфор је потврдио да је Резолуција 1244 жива и да су они одговорни за безбедност.

“У истом дану када су дали гаранцију рањена су два српска младића и један је претучен. Кфор мора озбиљније да реагује на провокације које Курти врши према српској заједници. Они ћуте на то да је Курти расписао конкурс за припаднике косовске војске”, додао је Одаловић.

Кфор, додаје, није НАТО, већ мисија која је постављена на основу резолуције 1244.

“Откад су они дошли на КиМ је све мање Срба”, казао је Одаловић.

Каже да нема дилему да међународне снаге нису довољно гласно осудиле напад, и да је то оно што вређа.

“Курти се јуче хвали да је успоставио базе на северу КиМ, да су јединице РОСУ запоселе тај простор, а паралелно је расписао конкурс за пријем косовских полицајаца где ће он одлучивати ко ће да буде примљен и поставити критеријуме које ће он моћи да контролише. Ми имамо проблем да се покушава да се обесмисли ЗСО тиме што Приштина сама хоће да формира општине и полицију”, напомиње Одаловић.

Процес трагања за несталим лицима је, каже Одаловић, зауставио Аљбин Курти.

“То њима није тема. Жао ми је због породица, јер дубоко верујем да је процес потраге за несталим лицима не сме да се заустави. Тамо постоје хиљаде људи који траже своје најмилије”, закључио је Одаловић.

Подели на: