Најновије вести

Одаловић: Укидање таксе велики изазов за Куртија

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић рекао је за РТС да је најважније да приштинске таксе буду укинуте и да се створе услови да се дијалог настави. Ово је тренутак за Аљбима Куртија да смогне снаге, без обзира на најављене протесте и отпоре, да укине таксу, каже Одаловић, додајући да је то велики изазов.

 

Међународни званичници међу којима су и Вашингтон и Берлин који подржавају Приштину све гласније понављају захтев да се укине приштинска такса на робу из Србије.

Вељко Одаловић рекао је да би све сем тога авантира по владу Аљбима Куртија.

“Чини ми се да су никад јасније поруке стигле у Приштину, до сада су по правилу поруке које су из тих центара овако гласно долазиле било поштоване и верујем да ће се ових дана наћи то решење, да ће та одлука бити донета”, каже Одаловић.

То што Курти има проблем како да то за унутрашњу употребу прикаже помињући реципроцитет за који ни он не зна шта значи и било чега онога што би могао да представи да ће бити бенефит који ће он добити ако донесе такву одлуку – је њихова унутрашња ствар, објашњава Одаловић.

Одаловић каже да је најважније да таксе буду укинуте, да се створе услови да се дијалог настави.

Према његовим речима, таксе за последицу имају један додатно погоршан и онако тежак положај и Срба и Албанавца који живе на КиМ.

Подсећа да су таксе уведене на робу из Србије, где су највећи конзументи прво трговци, па конзументи Албанци и у прцентима у којима живе – они су трдицонално били усмерени на српску робу, ту робу је заминила роба слабијег квалитета – нешто што за њих није прихватљиво. Каже да су они трпели највећу штету, као и наша привреда и држава.

“Ово је тренутак за Аљбима Куртија да смогне снаге, без обзира на најављене протесте, отпоре да укине таксу, каже Одаловић, додајући да је то велики изазов за косовског премијера.

Из Тиране су се чули тонови о укидању “границе између Албаније и Косова”, да је Еди Рама за “мини шенген”, а Курти за “макро шенген”.

“Иницијатива која је поренута о мини шенгену добра је прилика и за Приштину да буде на одређени начин, у неким питањима који би заједнички решавали, интегрисани део Западног Балкана и да кроз тај механизам који би био један од начина да се проблем са таксама превазиђе, омогући слободан проток робе, услуга и капитала”, истакао је Одаловић.

Одаловић сматра да високополитичке теме које су за дневну употребу и наставак предизборних обећања, укидање граница, стварање условно велике Албаније – су нешто што у овом тренутку нико не доживљава озбиљно.

“Ако погледамо наш угао, постоји грнаица између Албаније и Србије, али тема о којима су причали Рама и Курти је покушај албанског премијера да утиче на Приштину да буде неко ко ће бити део целог пакета. Курти то користи да изађе са широм идејом, али Косово није држава”, закључио је Одаловић.

Подели на: