Најновије вести

Одлука Врховног суда Косова је политичка, а не правна

СТЕВАН ВЕСЕЛИНОВИЋ, ЧЛАН ЦЕНТРАЛНЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ КОСОВА

 

Врховни суд Косова одбио је жалбу кандидата Самоопредељења као и Демократског савеза Косова који су захтевали пребројавање условних и гласова пристиглих поштом. Врховни суд је прогласио ту жалбу неутемељеном. Суд је одбацио и жалбу Демократске странке Турака на одлуку Изборног панела за жалбе и потврдио одлуку Изборног панела за жалбе који је поништио гласове из централне Србије. За гласове из Србије дато је образложење да су ти гласови стигли мимо поштанских процедура. Таква одлука је донета на основу јавне изјаве члана ЦИК-а из ЛДК и посматрача из НИСМЕ. Изборни панел за жалбе и представке српске гласове је одбацио по жалби коалиције НИСМА -АНК -ПП након што их је ЦИК уврстио у коначне резултате избора – казао је Стеван Веселиновић, чан Централне изборне комисије Косова испред Српске листе на питање „Јединства” какво је образложење дао Врховни суд Косова за потврду Изборног панела о поништењу српских гласова и нису ли на исти начин и током пређашњих избора на КиМ допремани гласови из централне Србије и додао: – Процедура око стизања тих гласачких листића је иста као и на претходним изборима. Разлика је само што су у претходним изборима они довежени из Србије посредством ОЕБС-а, а када ОЕБС више није имао мандат онда су коверте долазиле на потпуно исти начин као и до сада. На исти начин гласови су стигли када су били избори за четири градоначелника на северу Косова. Тада није био проблем а сада јесте. То је очигледно њихова рачуница и манипулација са политичком позадином као и одлука суда. Дакле, ово је очигледно политичка а не правна одлука. Неозбиљно је образложење да је донешена одлука на основу изјаве члана ЦИК-а из ЛДК. Он је члан исто као и ја, а морам да напоменем да је он био од водећих заговорника да се пониште гласови који су дошли поштом из централне Србије.

  • Забрињава ли чињеница да европски посматрачи и уопште ЕУ не реагују на очигледне преваре и калкулације са бројањем гласова?

Они нападају искључиво српску заједницу тврдећи да у српским срединама нису били регуларни избори и нису спроведени у демократском амбијенту. Ову манипулацију са гласовима као да не примећују. Највећи проблем је што су ти гласови бројани издвојени од осталих гласова, који су дошли путем поште, што је и омогућило да се са њима калкулише и да се могу лако уклонити из коначних резултата. Заправо, гласови из централне Србије у почетку су у центру за пребројавање били валидни и прихваћени. Међутим, Одељење за бирачку службу секретаријата ЦИК-а, тј. њен руководилац (иначе члан Самоопредељења) је зауставио процесуирање коверти из централне Србије под изговором да постоји мистериозна супстанца у ковертама и тако је кренула фарса. Онда их је одбацио Изборни панел за жалбе, на основу жалбе Пацолијеве и Љимајеве коалиције. Претходно је Изборни панел за жалбе и представке наложио косовској Централној изборној комисији да поново преброји 1.472 бирачка места и из коначних резултата косовских парламентарних избора избаци гласове који су стигли из централне Србије. После одлуке суда коалиција НИСМА -АНК-ПП по свој прилици биће део будућег сазива косовске скупштине са шест посланика.

  • Није ли од самог почетка намера ЦИК-а да уведе још неке албанске странке у парламент и да ли је то превашодни разлог поништења српских гласова?

Ја сам што се тиче приспелих коверти из Србије имао проблема од почетка са представницима ЛДК и Самоопредељења. Целу ту фарсу око наводног тровања, као што рекох, покренуо је човек који ради у одељењу за службу бирача који је члан Самоопредељења и сада се испоставило да им то не одговара па су се они нашли да бране те гласове. Од почетка постоји намера да се гласови из централне Србије пониште. То је њима трн у оку. Дакле, један од мотива је, поред оног стално присутног, да се што више ослаби снага Срба на КиМ, још од објаве прелиминарних резултата избора смањење укупног броја гласова и тиме спуштање прага цензуса како би се сачувало место у скупштини за НИСМА-АКП-ПД. На тај начин су прошли цензус.

  • Постоји ли нека врста ванредног правног лека или ревизије, или је пак одлука Врховног суда Косова коначна ?

Постоји жалба Уставном суду, али што се тиче изборних процедура то је коначно. Прогласиће резултате без гласова из централне Србије. Жалба која се упути Уставном суду неће зауставити процес потврђивања коначних резултата. У конкретном случају не одлаже одлуку Врховног суда којом је потврдио одлуку Изборног панела за жалбе да се пониште гласови пристигли поштом из централне Србије. Колико знам, на локалним изборима 2017. Уставном суду се жалио један од кандидата за градоначелника. Међутим, Уставни суд је то решавао годину дана након избора.

  • Као једини Србин у Централној изборној комисији Косова, како ви лично преживљавате целу ову фарсу око бројања гласова?

То је за сваког нормалног човека нечувено и заиста је велика срамота за простор и народ на којем су одржани избори. Оваква представа у нормалним земљама и нормалним друштвима не може да се деси. Међутим, ја сам одрастао на КиМ и добро се сећам њиховог чувеног тровања од воде коју смо и ми пили, нисам толико изненађен, очигледно да им се свест и однос према Србима није променио. Они су и после хоспитализовања чланова ЦИК-а на Инфективној клиници у Приштини, која је утврдила да није било тровања, наставили са фарсом до испуњења циља. Морам да напоменем да је и противзаконита одлука са забраном личних карата и осталих докумената из Србије имала за циљ да ослаби Српску листу и Србе у целини.

  • На самом почетку изрежиране представе „тровања”, полиција вас је удаљила са радног места и одузела вам телефон. Зашто и под којим изговором?

Никада ми нису рекли да сам био осумњичен него да сам био сведок тровања. Два дана су ми задржали телефон. Тражили су да откључам телефон у њиховом присуству да би они прочитали све поруке. Ја сам, иначе, био спречен да будем присутан где су се бројали ти гласови из Србије за време трајања целе те представе и они су били без икаквог надзора наших посматрача и мене лично. Било је прилике да се нешто уради са њима. Држали су ме три сата у кафићу преко пута. Чекали су полицајца да ми узме изјаву, а самном су била још два посматрача из Српске листе. Ја, као члан ЦИК-а, имам право да сваки део избора пратим и надгледам што ми је тог тренутка било онемогућено.

  • Како се према вама опходе чланови ЦИК-а албанске националности и да ли су од вас тражили да носите маске и облачите заштитна одела приликом бројања гласова из Србије?

Нико од чланова ЦИК-а изузев мене није био присутан када су се гласови бројали. Полиција је захтевала да ставимо маске када улазимо, што сам наравно одбио. Запослени су, као што се видело, били са маскама и заштитним оделима и тако обављали технички део посла.

  • Штампа у Приштини наводи да су могући нови избори. Шта ви мислите о томе?

Нови избори су могући уколико не успеју да се договоре око Владе. Сада се компликује ситуација јер Самоопредељење и ЛДК немају потребну већину од 61 посланика. Иако би они требали да праве већину са Србима и осталим мањинама. Дакле, на делу су калкулације, а профитирао су Пацоли и Љимај. У сваком случају њихове међусобне размирице не мењају однос према Србима. Битно је да је Српска листа однела убедљиву победу у српским срединама и тако има свих десет загарантованих посланика који следују Србима и без поништених гласова из централне Србије. То је доказ да Срби са простора КиМ имају апсолутно и непоколебљиво поверење у своју државу Србију и у политику председника Србије. Р. Комазец

Подели на: