Најновије вести

ОЕБС: Појачати борбу против корупције на КиМ

Мисија Организације за европску безбедност и сарадњу позвала је Приштину да се више ангажује у борби против корупције, док је косовски председник Хашим Тачи поручио да борба против корупције мора бити бескомпромисна.

 

Шеф мисије ОЕБС-а Јан Брату рекао је да је Косово постигло одређени напредак у борби против корупције, али је додао да је потребно учинити више.

Брату је на конференцији о високом нивоу корупције, у организцији ОЕБС-а, указао на чињеницу да је било мање судских процеса у случајевима злоупотребе службеног положаја.

Међутим, указао је на чињеницу да институције нису учиниле довољно напора да испрате ове случајеве.

“У 2018. години било је 774 предмета у вези са корупцијом у судовима. ОЕБС је до сада пратио 328 судских предмета од 2016. године. Према нашим запажањима, на основу случајева оптужених за злоупотребу службеног положаја, у 2016. години било је 168 случајева, а 122 случаја 2018. Међутим, овај пад, нажалост, не значи да је постигнут успех у борби против корупције, али може да имплицира да није било довољно напора кључних институција у процесуирању таквих случајева”, рекао је Брату.

Шеф ОЕБС-а у Приштини рекао је и да “не би требало да буде некажњивости за корупцију”, додајући да корупција на високом нивоу подрива поверење у институције.

Косовски председник Хашим Тачи тврди да је Приштина предузела низ мера и усвојила законе за борбу против корупције, који је, према његовим речима, “претња не само за Косово, већ и за развијеније земље и изазов за демократију”.

“Као нова земља, морамо бити бескомпромисни у спречавању и борби против ове појаве”, рекао је Тачи.

У Индексу перцепције корупције за 2018. који објављује Транспаренси интернешенел, наводи се да је Косово забележило погоршање у борби против корупције, у поређењу са претходном годином и налази се на 93. месту.

У међувремену, у недавном извештају америчког Стејт департмента о људским правима у свету, нека питања као што су “обавезни повратак избеглица или тражитеља азила, ендемска корупција у влади, насиље и насилне претње новинарима и напади на припаднике етничких мањина или друге маргинализоване заједнице”.

Подели на: