Најновије вести

Опрезно са удаљавањем из колективних центара

Агенција УН за тражиоце азила и расељена лица позива на укључивање у планове опоравка од ковид 19

УНХЦР је позвао све избеглице, тражиоце азила, расељена лица да и надаље строго ограничавају своје кретање ван колективних центара због инфекције Ковид 19 . УНХЦР наставља да нуди помоћ српским властима да би брзо поново успоставиле евидентирање нерегуларних миграната као и редовне поступке за тражиоце азила

Агенција УН за избеглице позива на пуно укључивање избеглица, тражилаца азила, апатрида и интерно расељених лица у стратегије и планове опоравка од вируса Ковиђ19. -УНХЦР искрено честита властима Србије, свим избеглицама, тражиоцима азила и мигрантима што су, у протекла два месеца, заједничким напорима сачували свих пет центара за азил и 14 транзитних центара у Србији од инфекције вирусом Ковиђ19, каже се у извештају УНХЦР који је објавио Медија центар у Београду.
Поздрављајући поновно успостављање слободе кретања 14. маја, Агенција УН за избеглице је одмах скренула пажњу свим избеглицама, тражиоцима азила, породицама, непраћеној и децу одвојеној у путу да опасност од вируса Ковиђ19 и даље постоји и апеловала на њих да наставе да спроводе све превентивне мере које им препоручују власти, агенције Уједињених нација и партнери из цивилног друштва у Србији. УНХЦР их је позвао да и надаље строго ограничавају своје кретање ван колективних центара у којима су смештени а којима управља држава, да би свели на ризик од инфекције корона вирусом на минимум.
-Према сазнањима из УНХЦР канцеларије у Србији, УНХЦР дели забринутост због могућих хуманитарних и здравствених ризика по велике групе нерегуларних миграната, између осталог и на границама Србије. Нерегуларни мигранти немају иста права као и избеглице, тражиоци азила или деца, и на њих се могу примењивати ограничења слободе кретања у складу са законима Републике Србије, каже се у извештају УНХЦР.
Од отварања канцеларије у Београду 1976. године, УНХЦР је обезбедио Србији хуманитарну помоћ од више од пола милијарде евра, укључујући и више од 600.000 евра за помоћ током кризе изазване вирусом Ковиђ19 у хигијенским и здравственим артиклима, правним и психосоцијалним саветима, услугама превођења, као и финансијској и хуманитарној помоћи избеглицама, тражиоцима азила и апатридима који су изгубили посао и приходе током кризе.
Док су неке земље спроводиле азилне поступке и током кризе, друге које су их обуставиле сада поново почињу да спроводе поступке утврђивања избегличког статуса. УНХЦР наставља да нуди помоћ српским властима да би брзо поново успоставиле евидентирање нерегуларних миграната као и редовне поступке за тражиоце азила.
„Увођење поступака управљања миграцијама уз уважавање права тражилаца азила и избеглица у складу са важећим универзалним и европским стандардима и даље је од кључног значаја за смањивање нерегуларних кретања и победу над кријумчарима захваљујући којима је такозвана „Западнобакланска рута” прометна и који експлоатишу жртве сукоба и прогона на Блиском Истоку,” рекао је Ханс Фридрих Шодер, шеф Представништва УНХЦР-а у Србији “Агенција УН за избеглице спремна је да помогне Србији да уведе и ову битну компоненту у циљу успешне стратегије опоравка од вируса Ковида-19.” С.Ђ.

Подели на: