Најновије вести

Отворена нова војна болница на Карабурми

Нова војна болница, капацитета 60 постеља, намењена лечењу оболелих од ковида 19, у кругу Војномедицинског центра “Карабурма” отоврена је у присуству председника Србије Александра Вучића. Ово је једна од највећих шок соба на Балкану, за наредних 30 година, рекао је Вучић, додајући да се епидемија полако смирује.

 

Председник Александар Вучић рекао је да су два разлога његовог данашњег обраћања. Данас се обележава Дан Војске Србије, када је пре 205 гдоина подигнут је Други српски устанак.

Честитао је војницима који су у тешким тренуцима показали енергију и велику љубав према отаџбини као и изузетан труд.

Војска је једна од стубова наше земље, рекао је председник Србије, али ће припадници војске бити задовољнији статусом у друштву.

“Друга важна ствар је нова ковид болница, за наредних 30 година. Једна од највећих шок соба на Балкану”, рекао је Вучић, приликом отварања нове војне болнице.

Вучић је рекао да се епидемија полако смирује. Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да ће највероватније и овог викенда полицијски час бити од петка у 18 часова, до понедељка у 5 часова.

Председник каже да нема попуштања и да је и данас отворена привремена блница на Карабурми у оквиру настојања Србије да буде спремна за могући повратак вируса корона на јесен.

Вучић је рекао да је Србија, од почетка епимедије, показала да је у стању да изгради и привремене и нове болнице, да отвара најбоље лабораторије и да покрене сопствену производњу потребних ствари.

“Све смо спремнији. Надам се да нам овај објекат неће бити потребан у овом тренутку, али плашим се да ће нам бити неопходна на јесен и на зиму. Али, задовољан сам чињеницом да смо много тога успели сами”, истакао је Вучић.

Капацитет за производњу 200.000 маски
Председник је указао да ћемо већ од понедељка имати капацитет за производњу 200.000 хирусршких маски, те додао да је потребно да набавимо сировине како би се кренуло у производњу рукавица у земљи.

“Најбоље лабораторије отварамо, што ће бити потребно за будућност, у у стању смо да изградимо и привремене и трајне болнице. Морамо да пожуримо са градњом КЦС, КЦВ, КЦ у Крагујевцу, да се осигурамо за будућност”, рекао је Вучић.

По последњим тестовима од ноћас види се, каже, да се епидемија смирује.

“На то су велики утицај имала последња три и по дана забране кретања. Очекујемо да се ти резултати тек додатно потврде у данима пред нама”, рекао је Вучић.

Рекао је да је болница привремени објекат за најмање 30 година, а све је, каже, перфектно урађено.

Бурчул: Посао тежак, али изводљив
Власник и директор фирме која је донирала болницу, “Термомонт”, Дејан Бурчул рекао је да је на изградњи новог дела болнице било ангажовано око 200 људи дневно, додајући да је то био јако тежак, али изводљив пројекат.

“Били смо посвећени, ангажовани и знали смо шта је нам циљ, а то је обезбедимо болничке капацитете за лакше превазилажење болести”, рекао је Бурчул.

Три дана пре предвиђеног рока, завршени су грађевински радови на реконструкцији и изградњи нове болнице Војно-медицинског центра “Карабурма”, намењене за лечење оболелих од ковида 19.

Вредност донације коју су фирма “Термомонт” и партнери уложили у реновирање 1.000 квадратних метара старог објекта, његову надоградњу до 1.300 квадратних метара, колико износи садашња површина нове болнице, као и изградњу приступног пута – износи више од 37 милиона динара.

Нова војна болница на Карабурми завршена је за 12 дана, а први пациејнти могу бити примљени већ данас, рекао је за РТС министар одбране Александар Вулин, уочи отварања болнице.

Подели на: