Најновије вести

Пчелари задовољни овогодишњим приносом меда

У Грачаници се одржава други Међуопштински сајам меда. Директор удружења пчелара “Нуклеус” Младен Ђокић рекао је да су највећи проблеми са којима се пчелари сусрећу финансијске природе.

 

На сајму меда представило се тридесетак пчелара који су дошли из Штрпца, Новог Брда, Грачанице, Лапљег Села, Чаглавице.

Пчелари су изложили производе од меда као што су: ливадски мед, мед са саћем, прополис капи, медовача коју праве од ракије и меда, као и медовину направљену од меда и вина.

Миљан Крстић један од оснивача и председник удружења „Пчеларски рој“ из Штрпца, рекао је да удружење има тредесетак пчелара. Крстић, је данас на сајуму донео ливадски мед, медовачу, прополис капи, восак и остале производе од меда.

Крстић је напоменуо да има око 130 заједница пчела, и да је на сајму меда у Новом Саду освојио златну медаљу за ливадски мед.

„Пчелињаци се налазе на висини од 750 метара надморске висине па до 1200 метара, због тога за сваког печелара није иста година. Ове године на нижој надморској висини било је мање приноса меда, док су пчелари на вишим надморским висинама остварили добар принос“.

Александра Драговић из Чаглавице једини је женски члан у удружењу „Нуклеус“. Бави се пчеларством већ дуго година, што представља породичну традицију.

„Данас излажем ливадски мед, мед у саћу, имамо и мед са орачастим плодовима који је добар за имунитет. Добар и квалитетан мед се препознаје ако се кашиком праве осмице или када се тегла меда окрене створи се чист мехур меда, при проби меда осећа се пецкање као да има алкохал у њему“, указала је Драговићева.

“Данас на сајму излажем ливадски мед који је сакупљан од маја месеца па до сада. Ове године смо задовољни приносом меда”, рекао је Бојан Трајковић из Лапљег Села који има око 130 кошница пчела.

„Данас излажем мед у саћу који није изврцан, цена меда је 10 евра по килограму, препоручује се да се мед узима дрвеном кашиком по једна ујутру и увече, као превенције против болести“, рекао је Трајковић.

Други по реду сајам меда отворио је заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев.

“Да би се овакав Сајам организовао, потребно је јединство, организација, рад, труд и дисциплина. Нисам стручњак за мед, али ме пријатељи сваке године уче на овом сајму и на бројим другим приликама тајнама заната. Објашњавају ми да аутентичног меда нема толико, тржиште вапи за овим производима, и да сви они коју покушавају да у виду замена, мешањем са вештачким производима, заслађивачима, направе мед, то се не може надомести са оним што је највредније а то је прави пчелињи мед”, рекао је Козарев.

Козарев је на сајму меда поручио да овакве манифестације треба да буду интезивније, а не само једном годишње.

Синиша Ђорђевић из пчеларског удружења „Нуклеус“, који је иначе организатор овог сајма, каже да су пресрећни што су успели да окупе велики број пчелара из свих средина.

„Данас је углавном заступљен ливадски мед, када говоримо о пчеларима са централног Косова, док наше колеге са Брезовице, Новог Брда имају нешто и шумског меда. Багремов, као што знамо годинама не постоји. Углавном је тај цветни ливадски мед. Поред меда има и медоваче, миксева, коктела. Трудимо се да што више понудимо потрошачима“, истако је Ђорђевић.

Председник удружења “Нуклеус” Младен Ђокић рекао је да је ово удружење озбиљно кренуло са радом, те да је овај сајам један од показатеља да је тако.

“Драго ми је што смо успели да се организујемо и што смо данас овде. Прошле године смо имали негде око 13 излагача, док ове године имамо 30, што нам је изузетно драго и срећни смо због тога. Поред излагача са централног Косова имамо излагаче и са Севера Косова, из Сиринићке жупе, Косовског Поморавља, тако да је одазив стварно феноменалан”.

Из удружења „Нуклеус“ верују да ће се кроз пар година овај сајам попети на једну већу лествицу. Почасни гост на овом сајму био је Слободан Јефтић, цењени пчелар из Србије. Он је уједно био и један од главних оцењивача меда.

Овај сајам трајаће данас до 17 часова.

Подели на: