Најновије вести

Песнички сусрети “Лазар Вучковић” 29. и 30. септембра на Косову и Метохији

 

Најстарија издавачка кућа на Косову и Метохији “Панорама-Јединство” по 54. пут организује Песничке сусрете “Лазар Вучковић”, који ће се одржати 29. и 30. септембра 2022. на Косову и Метохији. Сусрети ће бити отворени у Горњем Селу код Призрена, испред родне куће песника и новинара “Јединства” Лазара Вучковића  29. септембра  у 11.00 часова. Истог дана, у 14.00 часова, у Призренској богословији, песници ће казивати стихове младим богословима, који својим литургијским појањем чувају средњовековне српске светиње, којих само у овом граду на Бистрици има десет. Након тога, у 17.00 у Дому културе Грачаница одржаће се песничко вече и додела награде за најбољу поезију објављену у часопису “Стремљења” између два Сусрета.

 

Наредног дана, 30.  септембра, у 9.20,   песнички караван ће посетити ОШ “Вук Караџић” у Прилужју и дружити се са ђацима ове школе.  Завршна манифестација песничких сусрета “Лазар Вучковић” одржаће се 30. септембра  у Митровачком двору у Косовској Митровици у 12.30.

 

Лазар Вучковић (1937-1966) је песник из Горњег села, код Средске. Један је од првих српских послератних песника на Косову и Метохији. Био је новинар и репортер листа “Јединство” у Приштини. Писао је и приче и поетизоване репортаже за лист Јединство. Прве радове објавио је у Јединству и часопису “Стремљења”, “Омладина”, “Младост”, “Сусрети”, “Јета е ре”, “Рилиндја”. Сусрети се одржавају од 1969. године у знак сећања на овог прерано преминулог песника који се 1966. године утопио у Охридском језеру (заједно са песником Блажом Шћепановићем), приликом учешћа на Струшким вечерима поезије.

Од 1970. се на овим сусретима додељује награда „Лазар Вучковић“ за најбољу поезију објављену у часопису „Стремљења“.

Јована Цветнић
Подели на: