Најновије вести

Петковић: И даље присутна атмосфера која је довела до мартовског погрома

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је да ова и будуће генерације имају обавезу да негују сећање на жртве и да не забораве чињеницу да је било планирано да наш народ буде дословно обрисан за неколико дана у масовном таласу насиља у марту 2004. године.

 

 

На данашњи начин навршава се 19 година од мартовског погрома у ком је убијено најмање 19 особа, а повређено је око хиљаду.

Директор Канцеларије за КиМ наводи да је реч о једном од најтежих масовних злочина у новијој европској историји.

“У међувремену, не само да смо остали ускраћени за кажњавање одговорних, већ смо сведоци да је политичка и друштвена атмосфера из које је овај страшан догађај проистекао и даље присутна и да је, штавише, шовинизам и мржња до данас идеолошка константа у Приштини”, навео је Петковић.

Поручује да ова и будуће генерације имају обавезу да негују сећање на жртве и да не забораве чињеницу да је било планирано да наш народ и све што сведочи о његовом вишевековном трајању на простору Косова и Метохије буду дословно обрисани за неколико дана у масовном таласу насиља.

“Дужни смо да се сећамо наших страдалника, порушених кућа и светиња, јер наши сународници су убијани и прогањани не зато што су то нечим заслужили, већ због онога што јесу, а слична судбина је могла да задеси било ког припадника нашег народа. Зато осећај јединства и националне солидарности јесу вредности које и данас, 19 година касније, и у будућности морамо да афирмишемо”, наводи Петковић.

Додаје да угроженост српског народа на Косову и Метохији није нестала, али да је мржња према Србима и свему српском и даље присутна међу представницима албанске политичке елите у Приштини.

“Шта више, политичари у Приштини се и данас надмећу ко ће гласније и ватреније да мрзи Србију и Србе, и то се готово свакодневно види у бројним нападима на Србе и њихову имовину, али се то препознаје и у паничном страху Приштине од Заједнице српских општина која је једини оквир заштите српског народа и њихових права на Косову и Метохији”, сматра Петковић.

“Погром остаје мрља на лицу међународне заједнице”
Директор Канцеларије за КиМ напомиње да то што Србија не заборавља, не значи да је заробљена у прошлости, већ да је одговорна према свом народу и његовој будућности, водећи рачуна да нам се таква несрећа никада више не догоди.

А реч је, додаје, о погрому који ће остати мрља на лицу међународне заједнице “у чијем присуству су хорде албанских екстремиста етнички очистили многа српска места, побили невине људе, спалили цркве и манастире”.

“Српски народ се, у складу са својим тешким историјским искуством, памћењем чува од понављања страдања и националних голгота, али је у исто време окренут будућности и тражењу чврстих основа за складан суживот и сарадњу са свим народима са којима дели балканске просторе, уз очување наших виталних државних и националних интереса”, навео је Петковић.

Напомиње да ће Косово и Метохија остати наше централно државно и национално питање, а да ће безбедност нашег народа и духовно и културно наслеђе у покрајини бити највиши приоритет наше националне политике на челу са председником Александром Вучићем, који је својом одлучном политиком залог да нам се погром никада више не понови.

Подели на: