Најновије вести

Петковић: Ловостаја на Србе нема ни у пандемији

Недопустиво је да здравље и борба за животе људи у јеку пандемије коронавируса буде полигон за нечије политичке игре. Ковиђ19 не познаје ничије етничко порекло и Србија као одговорна држава настоји да обезбеди довољне количине вакцина за све грађане, без изузетка, рекао је у интервјуу Вечерњим новостима директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, коментаришући став владе у Приштини да су вакцине за грађане на северу Косова нелегално ушле на Косово.

 

“У новоотвореној болници у Крушевци могу да се лече и Срби и Албанци. Зато ми је невероватно да неко у Приштини, прво одузме лекове у српским срединама а сада би да се обрачунава и са вакцинама. Све је то у домену дневне политике, којој овде нема места већ је политика да сви покажемо хуманист и солидарност”, рекао је Петковић.

Ненад Арсић је осуђен на шест година затвора због наводног ратног злочина, а Светомир Бачевић из Пећи ухапшен је под сумњом да је одговоран за ратни злочин. Спекулисало се да је велики број њих и на тајним оптужницама?

Приштинско правосуђе има толико дугу традицију злоупотребе питања ратних злочина да можемо да без ограђивањаможемо да говоримо о некој врсти лова на вештице. Срби су у прошлости најчешће оптуживани за ратне злочине на основу непоузданих дојава, без чврстог правног основа, на основу тајних спискова…

Иза свега тога се крила, не потреба да се процесуирају ратни злочинци, већ да се неком отме имовина или да се застраше они који би пожелели да се врате на предратна огњишта. Политичка и криминална инструментализација питања ратних злочина је обично ескалирала у време политичких криза на КиМ или да би био направљен вештачки биланс онда када би била подигнута оптужница против неког Албанца. Канцеларија за КиМ је развила и институционалне механизме да се нашим неправедно оптуженим сународницима пружи помоћ.

Како се ближе избори понављају се приче о наводном српском геноциде, да ће председник Вучић бити проглашен персоном нон грата. Утиче ли таква реторика на безбедност Срба?

Предизборно време на КиМ је увек било време безбедносних изазова праћено ескалацијом антисрпске реторике. У недостатку одговора на егзистенцијалне проблеме грађана, албанске партије се утркују у екстремизму, а кривица за нерешене друштвене и економске изазове пребацује се на Србе. Апсурд је да странке чији су лидери и функционери у притвору између осталог и због убијања сопствених сународника иступају са порукама о српској кривици. А покушај демонизације председника Александра Вучића, то је постало омиљени спорт албанске политичке врхушке.

Предводили сте српску делегацију на ехничким дијалозима о имовини. Шта је за Београд неприхватљиво, а шта албанска тражи?

Приштина је 7,5 година одбијала да разговара о имовини, неутемељено инсистирајући да је то њихово унутрашње питање. Међутим, докази о улагању на простору КиМ и имовинска документација говоре другачије. За нас је важно је да се утврди ко чиме легално располаже на основу имовинског права и међународних принципа.

Каква је перспектива дијалога ако ни ЕУ која је гарант договора о ЗСО не смера што он остаје на папиру?

Утисак ми је да представници Приштине тамо углавном не долазе да би се било шта договорили већ да би испунили форму. Једини начин да Приштина докаже да је иоле кредибилан саговорник је да без одлагања омогући формирање ЗСО а у овом тренутку на њиховој страни не уочавам никакав етизујазам у вези са тим питањем.

Подели на: