Најновије вести

Петковић: Недопустиво је да такозване косовске безбедносне снаге демонстрирају силу уместо да се баве обуздавањем екстремистичких група

“Већ данима упозоравамо да ће екстремистички испади Албанаца у централном делу Косова и Метохије ескалирати уколико се не предузму одлучне превентивне мере, и то се нажалост и догодило”, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поводом синоћњег покушаја покушаја паљења српске заставе у центру Грачанице.

 

 

Екстремисти су се синоћ осмелили да нападну сам центар Грачанице, где су покушали да спале споменик Милошу Обилићу и српску тробојку и то је спречено спонтаном реакцијом житеља Грачанице”, наводи Петковић у саопштењу.

Истиче да очекује да међународно безбедносно присуство у српским срединама на централном Косову и Метохији буде хитно појачано, и да на Приштину буде извршен притисак како би се ускратила политичка подршка екстремистичким групама.

“Недопустиво је, такође, да у српским срединама на централном Косову и Метохији такозване косовске безбедносне снаге и специјалне полицијске јединице парадирајући оклопним транспортерима демонстрирају силу у функцији застрашивања и онеспокојавања Срба, уместо да се баве обуздавањем албанских екстремистичких група.

Формације, које су делом састављене од некадашњих припадника УЧК, не могу бити гаранција безбедности српског народа и ефикасан одговор на појачане провокације албанских екстремиста.

Србе на Косову и Метохији молим да у наредним данима буду обазриви али и уздржани како не би давали поводе екстремистима за безбедносну дестабилизацију ширих размера.

Наглашавам да су провокације ове врсте посебно опасне у данима када је српски народ у жалости због упокојења Његове светости патријарха Иринеја, због чега они који се старају о безбедности на Косову и Метохији морају осигурати нашем народу да жали у миру”, пише у саопштењу.

Подели на: