Најновије вести

Петковић: Писмо из Приштине додатна потврда о угрожености манастира Високи Дечани

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истиче да свака врста политичког притиска који долази из Приштине да се манастир Високи Дечани изузме са листе најугроженије европске баштине, само су додатна потврда о његовој угрожености.

 

Петар Петковић је у саопштењу нагласио да су данашњим писмом представници привремених институција у Приштини потврдили чињеницу да Високи Дечани заслужују место на листи “Европа Ностра” седам најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи.

“Подсетићу да је сваки напад на објекте Српске православне цркве на простору Косова и Метохије, а само за месец и по дана било их је чак 11, био праћен антисрпском реториком политичких лидера у Приштини. Због тога се и најновија порука о Високим Дечанима не може тумачити другачије, него како нова претња безбедности ове светиње и манастирском братству”, навео је Петковић.

Указао је да су угроженост манастира Високи Дечани нотирали у својим извештајима и “Европа ностра” и Унеско, а уколико у Приштини, како каже, не верују овим организацијама не би било лоше да прочитају и последњи извештај Стејт департмента у коме се посебно истиче осетљив положај манастира Високи Дечани.

“Реч је о најчешће нападаном објекту Српске православне цркве на Косову и Метохији, који се од 2006. налази на Унесковој листи светске баштине у опасности и под двадесеточасовном заштитом јединица Кфора”, додао је Петковић.

Подсетио је да је манастир оружано нападан чак четири пута, два минобацачка напада извршена су 2000. године, у време мартовског погрома 2004. на манастир је испаљено осам минобацачких граната, а 2007. године је извршен још један минобацачки напад, који је резултирао и судском пресудом.

“Такође, 2014. године на зидовима манастира исписани су графити ‘УЧК ИСИС’, а у јануару 2016. године испред манастира су ухапшена четворица наоружаних косовских Албанаца, од којих су двојица били на црној листи симпатизера Исламске државе”, додао је Петковић.

“Због тога би било сврсишодније, да уместо писама са непостојећом аргументацијом, власти у Приштини потпишу указ о повраћају 24 хектара одузете манастирске земље и тако бар покажу да поштују властите законе, ако већ не верују светским организацијама”, закључио је Петковић у саопштењу.

 

Подели на: