Најновије вести

Петрич: Тачи увредио ЕУ, Лајчак је одговоран за европско решење косовског питања

Посета специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака Косову потврђује одлучност Брисела да дијалог између Београда и Приштине буде обновљен, а порука Хашима Тачија да не жели да се сретне са словачким дипломатом је увреда за ЕУ, каже у интервјуу за Косово Онлајн Волфганг Петрич, бивши министар спољних послова Аустрије.

Петрич истиче да је нови шеф косовске владе Хоти несумњиво политички реалиста и да је отклонио препреке које су створили његови претходници. “То је побољшало услове за поновни дијалог. Ипак легитимно је питање може ли се након тако дугог прекида наставити дијалог који је само делимично успео“, упозорава аустријски дипломата.

Хашим Тачи је рекао да не жели да се састане са Лајчаком, нити жели да буде учесник дијалога који води специјални изасланик ЕУ. Како ви гледате на то?

То је увреда за ЕУ. Лајчака су потврдиле све владе ЕУ. Али уверен сам да ће Тачи променити своје мишљење јер је Западни Балкан саставни део Европе и неће се моћи дугорочно придружити САД или Русији. Лајчак представља ЕУ и ЕУ би требало да буде циљ свих на западном Балкану.

Како дешавања у САД утичу на дијалог Београда и Приштине, односно на улогу Ричарда Гренела?

САД су у тешкој политичкој кризи. Међутим, Вашингтон остаје важан партнер у решавању проблема у регији. Својом “недипломатичном дипломатијом“ Гренел је помогао да се ствари на Косову поново покрену. Међутим, важно је инсистирати на томе да мора постојати европско решење, а Лајчак је за то одговоран. Он мора успети да САД уведе на заједничку преговарачку платформу.

Како избори у САД могу да утичу на крајњи ишод дијалога, други мандат Трампа или победа Бајдена, ко по вама више одговара Београду, а ко Приштини?

Избори у новембру ће несумњиво имати утицај. Међутим, хоће ли Трамп бити поново изабран или ће Бајден победити није пресудно за трајно решење сукоба. Уверен сам да је у интересу Европе да се пронађе праведан компромис. Како ће коначно изгледати ово решење треба да одреде Београд и Приштина, јер две стране онда морају бити одговорне за сигурно не лако спровођење уговора. Мислим да би ЕУ морала да узме много новца у руке како би се гарантовао брзи економски раст у регији, посебно када је реч о младима, који све више напуштају своје земље и одлазе ка ЕУ. У ту сврху треба промовисати зоне слободне трговине и покретања стартапова.

ЕУ је јасно ставила до знања да нема промена садашњих граница, али је Тачи најавио да жели да три општине из централне Србије припоји Косову. Ваш коментар?

Тек смо на почетку преговора. Коначно успостављање међународних граница уследиће тек након појашњења многих још отворених политичких, међународноправних, економских и верских питања. Важно је да су сви људи с обе стране – Срби, Албанци, друге етничке групе, укључени у доношење одлука. Коначно, кључно је да жељени свеобухватни споразум подрже обе стране и да уживају локалну подршку. ЕУ би морала подржати сваки споразум постигнут под тим околностима.

Какву реакцију очекујете од Русије када је реч о дијалогу Београда и Приштине и да ли ће Москва остати по страни у наредном периоду?

Познајемо традиционално добре односе Србије и Русије и јасно је да Москва, с обзиром на моћ вета у Савету безбедности УН, има одлучујућу улогу. Путин је већ рекао да подржава свако решење које заговара Београд.

Да ли у наредном периоду можемо очекивати већи међународни притисак на Србију или на Косово када је реч о постизању коначног договора?

Притисак није прави појам. Мислим да су више потребни фер преговори и позитивни подстицаји од ЕУ. Пре свега у то укључујем убрзавање преговора о придруживању Београда Европској унији.

Подели на: