Најновије вести

Победа Српске листе у 10 општина, покрет Аљбина Куртија без освојене општине у првом кругу

Према прелиминарним резултатима локалних избора на Косову и Метохији, кандидати Српске листе победили су у свих десет општина са већинским српским становништвом. Други круг биће одржан само у Клокоту, у којем ће се наћи два српска кандидата. Покрет Самоопредељење Аљбина Куртија није освојио ниједну општину у првом кругу, иако је у некима наступио као најјача политичка снага. На резултате избора за одборнике чекаће се још неко време због компликованије процедуре пребројавања гласова.

 

Током ноћи сабирани су резултати на локалним изборима на Косову и Метохији, а у српским срединама забележена је највећа излазност.

Српска листа прогласила је победу својих кандидата у свих десет општина са већинским српским становништвом.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да су избори били борба за Заједницу српских општина, додајући да, уколико Заједница не буде формирана, неће бити ни приштинских институција на северу КиМ. Истакао је да српске општине остају у рукама српског народа.

Према прелиминарним резултатима, Срби су председнике општина успели да изгласају у првом кругу локалних избора у свим општинама са српском већином, осим у Клокоту, где ће у другом кругу бити два српска кандидата.

Председница Владе Србије Ана Брнабић честитала је Српској листи победу на локалним изборима на Косову и Метохији у свих десет општина са српском већином.

Од осталих 28 општина у којима доминира албанска већина, у осам су председници изабрани у првом кругу. Самооопредељење није успело да одржи победнички дух са парламентарних избора у фебруару. Покрет Аљбина Куртија није освојио ниједну општину у првом кругу, иако је у некима наступио као најјача политичка снага.

Међутим, Самоопредељење има шансе, пошто ће кандидати тог покрета у другом кругу наступити у 12 општина, између осталих, у Приштини, Призрену, Ђаковици, Гњилану и Подујеву.

Када је реч о резултатима избора за одборнике скупштина општина, на њих ће се чекати још неко време због компликованије процедуре пребројавања гласова.

Избори су протекли мирно и регуларно, било је инцидената на појединим бирачким местима, али то није утицало на регуларност избора.

Подели на: