Најновије вести

Почела ископавања на две локације у Приштини због сумње постојања масовне гробнице

У кругу Универзитета у Приштини, по налогу Специјалног тужилаштва Косова, почела су ископавања на две локације због сумњи да постоји масовна гробница у којој се налазе тела убијених Албанаца током сукоба на Косову.

 

Тужилац Специјалног тужилаштва Косова Дрита Хајдари рекла је да се локације између факултета Уметности и храма Христа Спаса у Приштини истражују на основу изјаве сведока, који тврди да је видео да се за време бомбардовања сахрањују посмртни остаци убијених Албанаца.

“Било је много случајева да су посмртни остаци пренешени, што отежава наш посао у проналажењу несталих особа”, рекла је Хајдари и додала да су неколико пута вршена ископавања на простору кампуса Универзитета у циљу проналажења посмртних остатака.

“У међувремену смо добили информацију за ову локацију, и сваку проверавамо како би пронашли нестала лица и посмртне остатке. Породице очекују неку информацију и проналажење њихових најдражих јер и 20 година након рата не знају где се они налазе”, рекла је Хајдари.

Представник Комисије за нестала лица Владе Косова Јахја Лука је рекао да се још увек не зна да ли ће посмртни остаци бити пронађени на локацији која се данас истражује.

Ипак, каже, очекује неке резултате, јер породице жртава већ 20 година чекају да се пронађу тела њихових најмилијих.

“Жалосно је шта се радило, може да се деси да овде нема ништа јер су на многим местима били закопани па ископани, пребацивани, то је пракса која траје већ 20 година. Било је сакривање трагова, Срби и Албанци треба да кажу ко је починио све те злочине и да се призна геноцид на Косову”, рекао је Лука.

Указао је да је око 15.000 људи убијено током сукоба на Косову, док се 1.647 особа из свих заједница још увек води као нестало и додао да ће Комисија за нестала лица Владе Косова наставити да ради на проналажењу тих лица.

Подвукао је да Косово и Србија морају да сарађују како би се пронашле све масовне гробнице.

Подели на: