Најновије вести

Појачати политичку моћ у расветљавању судбине несталих

ОКРУГЛИ СТО ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ НА КИМ ИЗ СВИХ ЕТНИЧКИХ ЗАЈЕДНИЦА ОДРЖАН У БЕОГРАДУ

 

Хтели смо да покажемо властима у Приштини и у Београду како се ми породице жртава солидаришемо у жељи да подстакнемо надлежне да покрену процес проналаска несталих”, истакла је председница Удружења породица косметских страдалника Наташа Шћепановић
Заједнички округли сто породица несталих из свих етничких заједница на Косовуи Метохији, под називом “Комшија, јеси ли добро”, одржан је јуче у Београду. Претходно је округли сто са истом темом одржан је у Приштини, 28. априла под истим слоганом. Удружења породица жртава желе да поруче да су уједињене и у болу и у жељи да се свим жртвама, без обзира на верску или етничку припадност, да одају почаст, да се судбине свих несталих расветле, а да се будућност гради на односима добрих комшија – солидарних и емпатичних.
Говорити и о позитивним примерима
“Некада смо живели заједно или једни поред других, али смо се увек могли ослонити једни на друге – на своје комшије ма које да су вере или националне припадности били. Уверени смо да, ако се не би говорило искључиво о национално мотивисаним сукобима, већ и о позитивним примерима добросуседских односа, могло би се лагано кретати ка бољем разумевању и већем поверењу једних у друге”, рекла је Гордана Ђикановић из Удружења породица косметских страдалника.
“Хтели смо да покажемо властима у Приштини и у Београду како се ми породице жртава солидаришемо у жељи да подстакнемо надлежне да покрену процес проналаска несталих”, истакла је председница Удружења породица косметских страдалника Наташа Шћепановић. Учесници су истакли како је неопходно да цело друштво, медији, организације разумеју ситуацију и помогну да се повећа поверење међу људима, да се истичу позитивних добросуседсних односа како би људи мирније и лакше живели.
„Много је позитивних примера у прошлости, а има их и у садашњости, где је комшија комшији помогао и нашао му се као рођени брат. Желели смо да упутимо на често заборављене и запостављене речи, а то су емпатија, солидарност и међусобна тролеранција“, рекла је Наташа Шћепановић. Она је подсетила да је недавно у Бриселу потписана Декларација о несталима, али их брине да тај документ „не буде као и до сада само мртво слово на папиру“.
Извршни директор Ресурсног центра за нестале особе у Приштини у Бајрам Ћеркинај такође је рекао да је веома важно да се истина о несталима и страдалима сазна. „Заштро се формира комисија за комисијом, подгрупа за подгрупом, када не знамо где су нам чланови породица. Доста се замагљују ствари и заборављамо на себе, а онда и на комшију“, рекао је Ћеркинај.
Он је истакао да су политичари ти који стварају проблеме, и навео да су и млади уједињени како би наставили да се баве овим важним питањем.
Улога медија у грађењу добросуседских односа
Маринко Ђурић из Удружења породица косметских страдалника рекао је такође да је важно окренути се будућности и едуковати младе да је уобичајени живот стао оног момента када су немили догађаји кренули, „кад се заборавило да се комшији каже добро јутро, да се да шерено јаје, а он нас баклавама и тулумбама почасти“.
У име Ресурсног центра за нестале, Наташа Божиловић истакла је важност улоге медија у процесу градње добрих односа различитих заједница и оценила да су медији главна карика у ланцу који може да допринесе процесу поверења међу заједницама, али и да произведе и препреке јер учестувјују у креирању мишљења већине. Битно је да се, кад извештавају о овој теми, медији ставе у позицију чланова породица и да избегну једностране наративе, непризнавање жртава са обе стране, глорификацију ратних злочинаца – све су то препреке на путу изградње поверења међу заједницама, нагласила је Божиловић.
На овом скупу усвојени су следећи закључци:
– Захтевамо од надлежних институција да употребе сва средства и политичку моћ коју имају, како би помогли у расветљавању судбине несталих лица на Косову. Захтевамо да лидери у Приштини и Београду да ставе на располагање информације којима располажу у вези могућих локација масовних гробница, досијеа и свих других релевантних информација у вези са случајевима несталих. Подсећамо јавност и надлежне институције да не забораве да иако је за неке од њих ово политичко и правно питање, за нас породице је искључиво хуманитарно, јер се ради о судбини наших чланова породица, судбини свих оних који нас јецајући дозивају већ више од 24 године, и који ће нас дозивати све док се судбина и последњег несталог на Косову не расветли. И поред бола кроз који пролазимо већ више од 24 године, ми породице несталих лица, као најосетљивија категорија овог друштва, уважавамо обострану бол и једино што желимо да питамо једни друге јесте “Комшија, да ли си добро?”, закључено је на округлом столу.
Округли сто под називом “Комшија, јеси ли добро“ је заједничка активност албанских, српских и осталих породица несталих на Косову и Метохији, коју организују „Грађанске иницијативе“ из Београда и „Интегра“ из Приштине, у оквиру пројекта „Јачање инклузивних гласова жртава, трансформисање наратива“, подржаног од стране Европске уније.

С.Ђукић

 

Подели на: