Најновије вести

Помоћ свима којима је потребна

 Око 2.000 младих волонтера на КиМ свакодневно обилази старије суграђане, носе помоћ и обилазе најугроженије становништво.

 

Волонтери су ангажовани у свим српским срединама на КиМ при општинским кризним штабовима. Само у Косовској Митровици од проглашења пандемије пријавило се више од 170 волонтера који свакодневно обилазе старије суграђане. Од четвртка, волонтери Општинског штаба Косовска Митровица кренули су са активностима, припрема и помоћ најугроженијим пензионерима, са минималним примањима испод 15 хиљада динара, којих у Косовској Митровици има њих 576. – Доћи ћемо до свакога, пружићемо помоћ у намирницама. Штаб ради 24 сата, доступан је свим грађанима, када су у питању и лекови и дистрибуција хране, са нашим волонтерима који показују одлучност, борбу да сви заједно морамо да пребродимо овај тежак период. Они су на висини свог задатка, показали су и хуманост, а пре свега одлучност колико воле своју земљу и свој град – каже председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић.

НОСЕ ПОМОЋ И  ОБИЛАЗЕ НАЈУГРОЖЕНИЈЕ СТАНОВНИШТВО

На располагању кризном штабу у Лепосавићу је око 200 волонтера свакодневно. Они по позиву на контакт телефон кризног штаба у Лепосавићу одлазе на терен и носе потрепштине старим и болесним лицима. Старачка домаћинства или самци су углавном у селима подно Копаоника и Рогозне и у оваквој новонасталој кризној ситуацији најпотребније су им животне намирнице и лекови. Волонтери су се организовали и у општини Звечан. Кризни штаб општине Звечан упућује велику захвалност свим волонтерима који су свакодневно на терену, и несебично излазе у сусрет свим грађанима старијим од 65 година, односе им на кућне прагове лекове, основне животне намирнице и све што им је неопходно. Волонтери оштинског штаба за ванредне ситуације у Новом Брду и председник општине Светислав Ивановић посетили су протекле седмице више домаћинстава на територији општине и уручили им пакете прехрамбених намирница. Како каже Ивановић акција пружања пормоћи угроженим домаћинствима ће тећи континуирано и свакодневно. У достављање намирница укључено је око 60 волонтера, који ће пре свега помагати старијим особама који немају млађе чланове у домаћинствима – додао је Ивановић, али и друге где је то потребно. – Сви волонтери су прошли обуку када је у питању приступ грађанима приликом дистрибуције намирница. Добили су заштитну опрему. Свакодневно иду на терен и воде евиденцију свих породица које посећују – казао је Ивановић. Подсетимо, такође, протекле седмице, Ивановић је у сарадњи са Народним кухињама посетио неколико угрожених ромских породица у селу Бостану на територији општине приликом чега им је уручена помоћ у прехрамбеним намирницама и хигијенским средствима.

И ПО СНЕГУ ДО НАЈУДАЉЕНИЈИХ СЕЛА

Општина Зубин Поток, уз помоћ Локалног савета омладинског деловања, организовала је волонтерски сервис, од око 100 волонтера, који од првог дана увођења ванредног стања насталог услед пандемије коронавируса у Републици Србији обилазе најстарије суграђане у општини, оне који су сами и немају никог свог у близини, као и оне у удаљеним селима. Волонтери свакодневно обилазе домаћинства и снабдевају их неопходним намирницама и лековима. „Све док траје ванредно стање и док буде на снази забрана кретања за старије од 65 година ми ћемо бити на услузи нашим најстаријим суграђанима. Многи од њих немају никог свог и лошег су здравља. Направили смо план обилазака, тако да ћемо у нека најугроженија домаћинства одлазити и по два-три пута недељно. Општина Зубин Поток обезбедила је пакете основних животних намирница, а ми смо ту да их однесемо онима којима је најпотребније”, каже волонтер Далибор Гаљак. Ове младе и хумане људе ни лоше време не спречава да сваког дана пређу десетине километара како би стигли да поделе помоћ. Они су, према упутствима и адекватно обучени и снабдевени заштитним маскама и рукавицама. „С обзиром да смо са доста људи у контакту посебно смо опрезни и заштићени адекватном опремом. Много је тешко када видимо у каквим условима живе и када видимо да немају никог свог. Они су сви наши суграђани, они су наши баке и деке, и ово што чинимо за њих за нас је мало а њима значи много”, истиче Гаљак. Ови млади људи посете најстаријим становницима општине Зубин Поток искористе и да им помогну око неких послова за које им је помоћ неопходна, као што су спремање огрева и складиштење намирница. Међу волонтерима су и млади медицински техничари и лекари који искористе прилику да бакама и декама измере крвни притисак и провере опште здравље. На располагању кризном штабу је око 200 волонтера свакодневно. Они по позиву на контакт телефон Кризног штаба у Лепосавићу одлазе на терен и носе потрепштине старим и болесним лицима. Старачка домаћинства или самци су углавном у селима подно Копаоника и Рогозне и оваквој новонасталој кризној ситуацији најпотребније су им животне намирнице и лекови. Апелује се на све, а нарочито на старије особе да се придржавају мера боравка у кући. И у Грачаници Кризни штаб општине и волонтери Омладинског савета настављају свакодневно да обилазе старачка домаћинства о којима нема ко да брине а који живе на територији ове локалне самоуправе. Они су током посета старачким домаћинствима Филиповића, Арсића и Секулића направили списак неопходних ствари које ће волонтери допремити наредних дана. Обилазак старачких домаћинстава Омладински савет Грачанице у сарадњи са општинским кризним штабом наставиће и у наредном периоду. Извештачи „Јединства“

Подели на: