Најновије вести

Помпео: Сјајан потез председника Вучића

Амерички државни секретар Мајк Помпео похвалио је председника Александра Вучића због најаве да ће Србија означити Хезболах као терористичку организацију.

 

“Сјајан потез председника Вучића”, написао је Помпео на Твитеру.

Помпео је у својој објави оценио да се европске операције Хезболаха руше се као домине.

“Најава Србије да ће означити Хезболах као терористичку организацију у целини помаже даље ограничавање могућности те терористичке групе да прикупља средства и да делује у региону”, оцењује амерички државни секретар.

Мајк Помпео је у саопштењу Стејт департмента истакао да је то још један значајан корак који ограничава способност Хезболаха коју подржава Иран да делује у Европи.

У саопштењу се наводи се да је ова важна акција најављена као део историјских обавеза које је председник Доналд Трамп одредио у вези са широким спектром питања економске нормализације између Београда и Приштине, заједно са корацима које обе стране предузимају да помогну у постизању мира на Блиском истоку.

“Нема сумње да се као домине руше европске операције Хезболаха, где наставља да планира терористичке нападе, набавља војну технологију и прикупља преко потребна средства”, наводи Стејт департмент.

У саопштењу се подсећа да недавне акције Немачке и Литваније против Хезболаха прате кораке које су прошле године предузеле Велика Британија и тзв. Косово.

САД и даље позивају Европску унију и европске државе да у целини означе или забране Хезболах и препознају да су и корен и огранци терористичке организације без разлике између такозваног “војног” и “политичког” крила, каже се у саопштењу.

Помпео је такође позвао све земље у Европи и другде да “предузму све што могу да спрече оперативце Хезболаха, регрутере и финансијере да делују на њиховим територијама.”

Подели на: