Најновије вести

ПОРЕД ПРОГОНА, СПАЉЕНИХ КЊИГА И ОТИМАЊА МАТИЧНЕ ЗГРАДЕ, ОПСТАЈЕМО

ПРОМОЦИЈА ПАНОРАМЕ -ЈЕДИНСТВА У ОКВИРУ ВИДОВДАНСКИХ СВЕЧАНОСТИ У ГРАЧАНИЦИ

У емотивној атмосфери подсећања шта је била некада издавачка продукција “Јединства” и освртом на садашње издаваштво, одржана је промоција књига “Панорама” -Јединство између два Видовдана а у оквиру Видовданских свечаности у Грачаници.
Говорећи о улози “Јединства” за српски народ и очувању идентитета Срба на КиМ , директор “Панорама” -Јединство Светозар Влаховић , казао је да је управо издавачка продукција Јединства обухватала комплетно издаваштво Срба на КиМ и афирмисала бројне ствараоце.
” Издали смо хиљаде наслова и били међу осам највећих и најзначајнијих издавачких кућа на простору бивше СФРЈ. Ту издавачку ватру држимо и данас а због значаја наше куће практично смо затрпани понудама из целе Србије и шире за штампање. Међутим, ограничени смо са средствима и окренути искључиво ствараоцима са простора Косова и Метохије. По томе смо препознатљиви и драго ми је шта нам се јављају млади талентовани ствараоци који се афирмишу преко наше новинско -издавачке куће.
Влаховић је подсетио на 1999. годину и прогон наглашавајући да је Јединство доживело судбину свог народа а да су сви покушаји новинара Јединства да опстану у Приштини и раде свој посао били узалудни након саопштења Кфора да им не може гарантовати безбедност и спаљивања издавачке продукције “Јединства” од стране Албанаца који су заузели зграду Дома штампе У Приштини.
Уредница “Јединства” и издаваштва “Панорама” -Јединство Рада Комазец говорила је конкретно о издањима Јединство -Панорама између два Видивдана. Она је навела да су издате следеће књиге:
Проф. др Драгомир Костић -“Жена из Витине”, Ранко Ђиновић ” Као мјесец на рубу хаљине”, “Приче из унутрашњег џепа” Радосав Стојановић, “Наличје тишине” Радомир Стојановић, научна књига из области педагогије , аутора проф.де Радивоја Кулића и дицента Игора Ђурића , као и четири броја часописа за књижевност и културу “Стремљења”.

Говорећи о књизи Проф др. Драгомир Костић: ”Жена из Витине” , Комазец је између осталог рекла:
“Књига носи обичан наслов, али је необична по језичком облику, јер алудира на оригинално књижевно дело. Заправо, наслов је и срочен по истоименој причи Божидара Милидраговића, коју аутор ове књиге преферира као прозу, косовског српског писца о Косову. Прича носи значајну језичко-филозофско-фигуративну гному за обележавање неких изузетних и дубљих суштина човекове егзистенције на косовско-метохијском тлу. У средишту истраживања аутора Драгомира Костића су писци, свеци, политичари, дипломате и други значајни српски интелектуалци, који су живели на Косову и Метохији – или у географском окружењу ове српске покрајине, која се звала Стара Србија, а који су, својим делом, захватили догађаје на овом делу српске земље. Отуд и обрада дела средњовековног српског писца Теодосија, који је познат као аутор житија најпознатијих српских светаца, казала је Рада Комазец и истакла да је ово велики и значајни подухват Драгомира Костића.
О збирци песама Ранка Ћиновића, уредница Комазец је казала да је овом другом збирком љубавних песама , “Мјесец на рубу хаљине”, Ђиновић показао да је мајсторски овладао са љубавном лириком, која је иначе најсложенија, најбогатија и најлепша по песничком изразу, језику и осећањима и да је на “велика врата” ушао у свет љубавне поезије.
” Он се, у овим песмама, појављује као романтичар, отворене чулности и великог сензибилитета, те на лако разумљив и естетски вредан начин надахнуто казује о љубави- казала је уредница Комазец.

У збирку лирског певања „Наличје тишине“, аутор, Радомир Стојановић нуди широки књижевни опус и песничке форме, а уноси зрелост, профињеност и версификацијску разноврсност. Ова збирка је песников империј која се усавршава и шири у безброј мотива о људској егзистенцији, завичају, љубави, родољубљу… Иако је близак збиљи, некада пева изван метафизичке стварности са израженим, акустичним и визуелним сликама. “Наличје тишине деле се у три круга (врсте) и то: родољубиве, мисаоно-рефлексне и љубавне песме. Међутим, то не значи да је сваки поједини тематски круг настао посебно, без везе са оним осталим, јер се често преплићу певања и две песничке врсте у једној песми. У шестоделној збирци Стојановић оригинално и поетски залази у нуклеус поезије која је за њега божији глас, светлост са неба, енергија и бруј молитви из косметских манастира- рекла је Рада Комазец, говорећи о новој збирци песама Радомира Стојановића

У издању “Панорама”-Јединство изашла је нова књига за децу Радосава Стојановића. Овога пута у прози у виду кратких новела, под именом ”Приче из унутрашњег џепа”.
Носиоце главних радњи у њима смештава у Црну Траву и друга места на огромном пространству које Власина, као свеопшти топоним за тај Са претходном књигом поезије, и са овом најновијом, књигом приповедака, дакле, Радосав Стојановић, рекли бисмо суверено, улази у свет књижевности за децу, постаје (и) дечји писац – подсетила је Комазец и истакла да је посебност ових прича што носе чудесност која има важну одгојну улогу у обликовању младе личности.

Панорама -Јединство је издала и четири броја часописа “Стремљења између два Видовдана а уредница Комазец се осврнула на последњи број који је управо изишо из штампе,
“И најновији број часописа за књижевност и културу доноси обиље литерарних прилога – поезију, прозу, есеје, студије, приказе, портрете писаца,народна предања,критичке осврте, ликовне илустрације и друге разноврсне написе који, сви скупа, из пера преко тридесет аутора, од којих су, највећим делом, они с простора Косова и Метохије, које говоре да је ово литерарно гласило уистину верно огледало савременог стваралаштва код нас и и да, као такво, заузима значајно место у српској периодици и – сведоче да су „Стремљења“ уситину велика трибина и несвакидашње огледало токова богатог актуелног савременог литерарног стварања код нас – рекла је Комазец.
Прецизирајући садршину последњег броја часописа “Стремљења” уредница Комазец је казала:
“Оправдано, част да, овом приликом, својим радовима отвори странице нашег часописа припала је Ратку Поповићу, највећем живом српском песнику на Косову и Метохији. Јер, поема КРИСТОФОРУ ГРАЧАНИЧКОМ има историјску и уметничку вредност а заправо кроз његову судбинску драму исписана је тежина живота Срба за време Османлија. посвећена је и упућена колико препознатљивим локалним, регионалним географским и животним топонимима, толико и посве космичким просторима егзистенције. Састоји се од пет мотивских целина испреплетана лирским и епским елементима а нарацијом слободних стихова,стилским фигурама и језиком аутор нам је приближио и дочарао догађај опеван у овој потресној поеми.

Иако описује догађај из 1759. из времена безакоња , осликава и садашњи живот Србе на Косову и Метохији. Поред Ратка Поповића у рубрици Токови савремене поезије и прозе заступљени су Ранко Ђиновић, Милан Михајловић, Милоје Дончић, Ратко Марковић Риђанин, Раденко бјелановић, Видосава Арсенијевић, Голуб Јашовић, Лела Марковић , Новица Ђорђевић- Косев, Живко Васић и други.
Часопис негујући литерарне прилоге из стране литературе доноси поезији белоруске песникиње Људмиле Клочко и турског песника Османа Озтурка. Преведена поезија и проза Иванка Радмановић превела је песме познате белоруске песникиње Људмиле Клочко, а Лазар Мацура песме турског песника Османа Озтурка.
И овај број Стремљења афирмише младе талентоване ствараоце кроз рубрику ДОЛАЗНИЦИ а то су Стефана Радић, Антонела Мик, и Огњен Јоксимовић”- рекла је уредница издаваштва “Панорама -Јединство, Рада Комазец.
Ранко Ћиновић, песник је казао да је прве стихове објавио у Стремљењима по наговору познате песникиње Даринке Јеврић , те да је до данас остао веран “Јединству”. Он је казао да је сваки Србин са КиМ посебно везан за ову издавачку кућу због значаја и назамењиве улоге коју је имала кроз историју на косовској ветрометини.
Иначе, Јединство ове године пуни 75 година постојања а 69 година издавачка продукција “Јединства”.
З. Влашковић

 

Подели на: