Најновије вести

Породице имају права на истину, правду, репарацију и меморијализацију

УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА КИДНАПОВАНИХ И НЕСТАЛИХ – ОКРУГЛИ СТО У БЕОГРАДУ

 

Влада Републике Србије приступа овом питању пре свега хуманитарно из поштвања према породицама жртава, рекао је Игор Поповић, помоћник директора Канцеларије Владе РС за КиМ

Удружење породица киднапованих и несталих са Косова и Метохије „отета истина“ на челу са председницом Верицом Томановић и секретаром Олгицом Божанић ораганизовало је и овог 4. децембра, поводом Међународног Дана људских права, Округли сто под називом „Отворите врата истини, неизвесност убија“ у Хотелу “Палас“ у Београду. Тема је као и до сада – права породица на истину, правду, репарцију и меморијализацију. Скуп је одржан у присуству већине позваних домаћих и страних представника, уз финансијску помоћ Комисије за нестала лица Владе РС. Међунардни дан људских права се обележава широм света како би се указало на значај прав а и достојанство сваког појединца.
Након минуте ћутања у знак одавања поште пострадалима скуп је отворила Верица Томановић, супруга киднапованог лекара, хирурга др Андрије Томановића, својим говором. – Будуђност наших породица је у генерацијама које нису упознале страх, које имају шансу да неоптерећене бременом претешке истине живе живот у свтлости нових сазнања, поштовању међународних стандарда и цивилизацијских творевина, рекла је она. И овом приликом је у име породица замолила све присутне представнике домаћих институција и страних организација да својим ауторитетом утичу на убрзање проанлажења несталих лица са КиМ у складу са Међународним хуманитарним правом. Председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић је рекао да на терену има доста проблема у решавању овог питања. – Данас се на листи несталих налази 1615 лица и они су на листи наших приоритета. Ово говорим из разлога што када смо ушли у овај процес нисмо случајно заједно са вама прошли кроз спискове, однсоно евиенцију несталих. Нисмо се случајно определили да евиденц ија буде по абецедном реду, да управо покажемо да нема различитости ни по ком основу већ по имену и презимену, рекао је Одаловић. Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић је напоменуо да је Међународни дан људских права прилика да потражимо одговоре које очекују сви чаланови породица киднапованих и несталих.
– Влада Републике Србије приступа овом питању пре свега хуманитарно из поштвања према породицама жртава без обзира да ли су то Срби, да ли су неалбанци, Турци, Горанци, Бошњаци, да ли су то припадници албанске нациоанлности. Ово је једно хуамнитарно питање и важно је утврдити истину да се посмртни остаци несталих пронађу, да се открије истина о њиховом страдању и да се њихови посмртни остаци достојно сахране, рекао је Поповић. На округлом столу су учетвовали и Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије, Миољуб Виторовић и Јагода Јелачић, саветници у Јавном тужилаштву за ратне злочине Републике Србије, проф. др. Сузана Матејић – представник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, Луиђи Ндоу (Луидј Ндоу), високи званичник ИЦМП-а за односе са Владама, Милица Колаковић Бојовић, потпредседница Комитета Уједињених нација за присилне нестанке, Иван Јовановић – представник Програма Уједињених нација за развој УНДП.
 С.Ђукић

 

Подели на: