Најновије вести

Потписан Уговор о изградњи Северне обилазнице око Крагујевца у присуству председника Вучића

Уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи Северне обилазнице око Крагујевца потписан је данас у Београду, у присуству председника Србије Александра Вучића.

 

 

Уговор су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, в.д. директора Путеви Србије Зоран Дробњак и директор Србијааутопут Звонимир Марковић.

Уговор је потписан уочи Уводне конференције пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Србији – пројекат ЛИИД, а укупна вредност ЛИИД пројекта износи 265,2 милиона евра.

Реализација пројекта ће трајати до 30. новембра 2028. године.

Вучић: Уговор који је потписан за обилазницу око Крагујевца је највећи потписан за овај град

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је уговор који је данас потписан за обилазницу око Крагујевца највећи који је до сада потисан за овај град.

“У питању је 265 милиона евра за 22 километра пута,” рекао је он.

Председник је захвалио држави Француској, Француској агенцији за развој и Светској банци за огромна средства која су издвојили за локалне самоуправе у Србији, а које, како је рекао, морају да дођу до најбољих пројеката у интересу грађана.

“Овај новац локалне самуправе треба да искористе на најповољнији начин, да тиме не покривају неликвидност, већ да се пројекти ураде како је договорено,” реко је Вучић.

Вучић је на конференцији која је била посевећена пројекту развоју локалне инфраструктуре и институционалног развоја у Србији (ЛИИД) рекао да ће само за општину Трстеник бити издвојена средства која су у висини од 12 одсто буџета те општине. “То је огроман новац. У неким општинама је то 30 одсто њиховог буџета”, рекао је Вучић.

Он је поручио да представници локалних самоуправа морају да покажу знање и посевћеност, као и жељу, како би се дошло до најбољих пројеката у интересу грађана који живе у Србији. Мора се, каже, показати и већа озбиљност и одговорност, те је у том смислу поменуо да је држава уложила огроман новац у пречишћаче отпадних вода, милионе евра, од којих нисмо имали ништа, јер нисмо знали њима да управљамо.

Оцењујући да је реч о немару, Вучић је казао да се то не сме понављати, те додао да је зато важно да постоји контрола и да комисија одреди како ће новац да се троши и на које пројекте. “Стање дуга у јединицама локалне самоуправе у апсолутним бројевима је 31.12 2012 било 76 , 4 милијарди динара, а 31.5. 2023 године 47,8 милијарди динара”, рекао је Вучић.

Весић: Бесповратна средства за развој 145 локалних самоуправа

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да ће кроз пројекат ЛИИД чак 145 јединица локалне самоуправе добити значајна бесповратна средства за реализацију инфраструктурних пројеката и јачање институција.

Министар је на Уводној конференцији пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Србији (пројекат ЛИИД) рекао да председник Александар Вучић и Влада улажу велике напоре на изградњи модерне и развијене Србије.

“Пројекат ЛИИД укупне вредности од око 300 милиона долара још је један у низу пројеката који показују да Србија крупним корацима корача напред поштујући принципе равномерног и одрживог развоја”, рекао је Весић.

Партнери на овом пројекту су Светска банка и Француска развојна агенција, којима се министар посебно захвалио, јер су како је рекао, пружили велику подршку не само у финансијском смислу већ и у процесу формулисања принципа за реализацију овог јединственог пројекта.

“Чак 145 јединица локалне самоуправе добијају значајне износе бесповратних средстава који ће омогућити да реализују пројекте који ће имати снажне ефекте на унапређењу инфраструктуре, живота грађана и управљачких капацитета локалне администрације. Захваљујући визији и енергији председника Александра Вучића, Србија гради аутопутеве, пруге, фабрике као никада у својој историји. То су капитални инфраструктурни пројекти од националног значаја”, рекао је Весић.

Све ово унапређује раст и развој економије Србије, додао је министар, али, каок је навео, тај раст и развој треба да се одвија на одрживим, еколошким основама и томе ће допринети програм ЛИИД.

“Кроз програм ЛИИД свака општина у Србији добија шансу да реализује пројекте који ће донети видљиву корист њеним грађанима. Програмом је обухваћено уређење тргова, озелењавање јавних површина, изградња пешачких и бициклистичких стаза, увођење паметних система саобраћаја, заштита инфраструктуре од климатских промена и многи други сегменти локалног развоја”, рекао је министар.

Градови и општине ће на овај начин, истиче Весић, постати иновативнији, инклузивнија и квалитетнија места за живот грађана. Весић је посебно захвалио Вучићу који, како је рекао, “својим учешћем на данашњој конференцији још једном потврђује визију државног руководства Србије да се наша земља развија и гради на одрживим и еколошким основама показујући бригу о генерацијама које долазе”.

Кошар: Пројекат показује вољу Француске да се настави приступање Србије ЕУ

Амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар оценио је да покретање пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Србији илуструје динамичност сарадње Србије и Француске.

Он је на Уводној конференићи проијекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Србији (ЛИИД) истакао да овај пројекат показује вољу Француске да се настави приступање Србије Европској унији, да се подржи економски раст и да се повећа квалитет живота у Србији.

“Кроз Француску агенцију за развој АФД и у сарадњи са Светском банком, Француска се обавезала на 265 милиона евра помоћи локалној заједници у Србији – у смислу развоја и развоја зелене агенде, са циљем да се успостави трајна покретљивост у општинама. Бавићемо се мрежама транспорта на локалу и тиме доприносимо бољој повезаности у Србији”, рекао је Кошар.

Како је навео, ово је највећа инвестиција АФД у Србији. Он је рекао да је прошле године Србија била највећи партнер у смислу финансијских средстава која су ангажована, а сарадња се одвија уз пуну подршку власти Француске.

Кошар је истакао и да је ова иницијатива део француског глобалног рада на подршци зеленој агенди и одрживог развоја у свету и Србији. Како је најавио, АФД ће наставити са инвестицијама и захвалио се властима у Србији на одлучности да се ова агенда спроведе.

Скупштина Србије је 28. априла 2023. године потврдила Споразум о зајму између Србије и Међународне банке за обнову и развој и Уговор о кредиту између Француске агенције за развој и Србије за реализацију пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног развоја у Србији. Носилац пројекта је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Градови и општине ће имати право да конкуришу за реализацију пројекта у области рехабилитације и реконструкције постојеће саобраћајне инфраструктуре, изградње нових пешачких прелаза, бициклистиччких стаза или простора за јавни превоз, повећања отпорности саобраћајне инфраструктуре на климатске промене изгардњом система за одводњавање, санацију клизишта, ојачавање обала итд.

 

Подели на: