Најновије вести

Повећан број интервенција овог лета

 Апелујемо на све грађане да не пале ватру, суву траву или грање. Услед високих температура и тихог ветра – који је посебно опасан – могу да настану велики пожари и да се направи огромна штета, поручују из ватрогасне јединице у Лапљем Селу

 

Ватрогасна јединица из Лапљег Села ове године има повећани број интервенција у односу на прошлу годину, када је гашење пожара у питању. – У рејону наше ватрогасне јединице највише проблема овог лета ствара паљење стрњишта. На руку нам иде кишовито време у првој половини августа, али високе температуре и до 35 степени које су измерене у другој половини јула, као и поједини несавесни грађани, донели су нам пуне руке посла – рекао нам је Дејан Ђорђевић испред Ватрогасне јединице у Лапљем Селу. Наш саговорник посебно наглашава да су велике проблеме, али, нажалост, и пожаре, изазивали појединци који су палили стрњишта која остају након жетве житарица. Два велика пожара била су у близини села Добротин и велика штета спречена је само захваљујући брзој акцији ватрогасаца, али и мештана који су помагали да се пожари угасе. Ватра је стигла до првих кућа у селу што је код људи изазвало велики страх.

– Било је то у време високих температура и ватра се ширила великом брзином. Распламсавању ватре у многоме је допринео и ветар који је тог дана дувао али, на срећу, већа штета није изазвана. Знате, у тим случајевима док стигне позив полицији, па онда нама, ватра већ узима маха и може да настане велики проблем јер су око ових наших поља углавном насељена места. Податак да смо у последњих десетак дана имали 16 интервенција, и да смо током само једног дана овог лета имали 11 излазака на терен, довољно говори колико је проблема. Да нагласим да су сви ти пожари изазвани паљењем стрњишта и суве траве – казао нам је Ђорђевић. У Ватрогасној јединици у Лапљем Селу подсећају да у августу опасност долази и од шумских пожара јер се, с обзиром да се примиче крај лета, трава суши и довољан је један опушак цигарете да настане велики пожар. Иако у свом сектору имају мањи део под шумом, надлежни у овој установи апелују на грађане да пазе како не би дошло и до шумских пожара. Апелују и на грађане да не пале стрњишта и суву траву.

– Сваког лета упозоравамо грађане, али несавесних увек има и тако настају проблеми. Наша сарадња са локалном самоуправом у Грачаници је изузетно добра и њихово одељење инспекције такође позива грађане да не пале стрњишта, чак и обилазе терен и кажњавају, али овде је навика код пољопривредника да после жетве пале те жетвене остатке иако постоје комбајне које сламу уситне и све то може да се заоре – објашњава Ђорђевић. Поред поменутог, у Ватрогасној јединици у Лапљем Селу кажу да је било других, ситнијих интервенција као што су услуге и техничке интервенције. Издвајају акцију спасавања двоје старијих Албанаца приликом теже саобраћајне несреће која се догодила на Грачаничком језеру, односно код Андровачке реке. Због тренутне епидемиолошке ситуације народ је ограничио кретање због донесених мера, па већих проблема на путевима нема. Ватрогасна јединица из Лапљег Села не располаже завидним возним парком али запослени кажу да с обзиром на обим посла и број интервенција, а после добијања возила од колега из Приштине, ситуација и није толико лоша. Возило које има најјачу пумпу и са великим дометом, су сами поправили, јер део који им је требао више се не производи али, како кажу, снашли су се.

– Наша возила су стара 30 и више година. Најкорисније возило које имамо, посебно када је зима јер има две вуче али и добру пумпу, је дуго било ван употребе, јер неопходан део – редуктор возила – нисмо могли нигде да нађемо. У питању је возило из 1986. године, прављено је за извоз и веома је квалитетно урађено, али се делови више не производе. Колико знам, на подручју целе Србије у употреби су још три таква ватрогасна возила. Сами смо га оспособили и за сада функционише – прича Ђорђевић и додаје: – Прошле године добили смо возило од колега из Приштине и оно има велики капацитет воде, баш какво нам је требало – са осам кубика. Возни парк је у Приштини обновљен новим возилима и, с обзиром на наше потребе, нама је довољно и ово. Ватрогасна јединица из Лапљег Села је последњих година добила веома мало опреме. То је углавном била половна опрема коју су добили од припадника Кфора. Она није у лошем стању, јер се о њој води рачуна. После сваке интервенције се све сређује и проверава, јер да није тако већ би давно све било неупотребљиво. Према речима Ђорђевића, сарадња са осталим ватрогасним јединицама је добра и излазе једни другима у сусрет. Запослени у Ватрогасној јединици у Лапљем Селу на крају нашег разговора још једном апелују на све грађане да не пале ватру, суву траву или грање. Услед високих температура које се најављују за другу половину лета и тихог ветра, који је посебно опасан, могу да настану велики пожари и да се направи огромна штета.

– Морамо бити опрезни јер опасност од великих пожара није прошла – поручују ватрогасци из Лапљег Села и додају да би њиховој јединици добро дошао ватрогасац са медицинском школом, јер би у том случају могли да збрину повређене током евентуалних несрећа изазваним пожаром или у саобраћају. М.Ч.

Подели на: