Најновије вести

Повлачење из приштинских институција тешка и комплексна одлука

Повлачење Срба из приштинских институција је комплексна и тешка одлука која би имала последице на терену, односно на Косову и Метохији попут сукоба, барикада, несигурности, док би се евентуално повлачење Срба из косовске полиције одразило на саму безбедност на северу Косова, сматра Драгиша Мијачић из Института за територијални економски развој.

 

 

Он истиче да се ситуација на северу Косова радикализовала у тој мери да је врло извесно да ће доћи до повлачења Срба, али наглашава да и ако дође до тога да би требало размислити из којих институција изаћи и са којим циљем, односно да ли је циљ извршити притисак или вратити се на ситуацију из 2010, 2011. године

Мијачић у изјави за Тањуг подсећа да је интеграција севера Косова почела са потиписивањем Бриселског споразума и то тако што је Србија отворила поглавља у преговорима за чланство у ЕУ, а с друге стране Срби са Косова и Метохије су се фазно интегрисали у институције.

“Уколико би дошло до повлачења Срба из инститића то не би имало само последице на терену, већ и по европске интеграције Србије, али је битније шта ће се дешавати на северу Косова и Метохије где можемо очекивати немире, увођење привремених мера, правну, али и безбедносну несигурност”, казао је Мијачић.

Верује да косовска влада има сценарије за све одлуке и наводи да ако се повуку градоначелници, могући сценарији су увођење привремених мера, ако се повуче министар Горан Ракић из Владе Косова онда ће се увести неко други из српске заједнице који има мање легитимитета да обавља ту функцију.

Међутим, истиче, уколико се повуку полицијаци, вероватно ће доћи до смене полиције на северу Косова, односно имаће више полицајаца из неких других средина, а то ће се свакако одразити на саму безбедност на северу Косова.

Како каже, Срби по изласку из институција показивали и друге врсте грађанског отпора, рецимо неприхватање одлука из Приштине, неприхватање институција, било би различитих врста грађанског отпора и вероватно би се одразило на наплату електричне енергије, отежано снабдевање током зиме, што се најављује и у мирнодопским условима, повукле би се судије, па бисмо имали правну несигурност.

“То је комплексна одлука и ако је неколико пута већ најављивана, одустајало се од ње јер је тешка јер након једне такве одлуке, нема даље. Ми се враћамо у 2010, 2011. годину, у године сукоба, барикада, несигурности. Мислим да то у овом тренутку никоме није неопходно и јако је битно да се нађу компромисна решења и настави са преговорима”, наводи Мијачић.

Сматра да је реална могућност да дође до изласка Срба на КиМ из тамошњих институција јер, како каже, и до сада су неколико пута они тражили од председника Александра Вучића да напусте, али се до сада налазио неки компромис или се осетио тренутак важности па се није ишло на тако радикалан потез.

Ипак, додаје, сада је толико радикализована ситуација на северу Косова да је врло извесно да ће доћи до тога.

“Мислим да сви актери, Срби са КиМ, а и власти у Србији, треба паметно да размисле шта ова одлука носи јер након доношења једне такве одлуке, нема назад”, каже.

Сматра и да би излазак Срба из институција значило и да се на неки начин даје легитимитет премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију за одбацивање одређених споразума постигнутих у Бриселу или мењању на начин на који он сматра да треба да буду промењени, јер би то значило ревидирање Бриселског споразума, што је и сам Курти захтевао.

“Треба водити рачуна из којих институција се излази. Сматрам да не треба излазити из институција у којима су Срби добили легитимитет путем гласања, као што су градоначелници којима су грађани на изборима дали легитимитет. Ако се они повуку немају више одговорност према грађанима и то обезглављује народ на северу Косова. Можда би требало размишљати како парцијално спровести ту одлуку и на који начин не угрозити и безбедност и све оно што се до сада постигло Бриселским споразумом”, указује Мијачић.

На питање да ли је могуће да Курти под притиском пристане на компромисно решење, Мијачић каже да је историја показала да Курти не реагује позитивно ни на какве притиске и додаје да не верује да неки притисак међународни може да утиче на њега, нарочито да промени одлуку, можда ће одложити.

“Више смо пута видели да је Курти човек чврстих ставова, конфликта, да ће радије послати специјалне снаге Косова на север Косова да насилно интегришу српско становништво, него што ће тражити решење за столом у Бриселу”, наглашава.

Наводећи да не верује да може доћи до смиривања ситуације на северу КиМ, а с друге стране сагледавајући шта се дешава у Украјини, Мијачић каже да се поставља питање коме одговара још један конфликт на овим просторима, отварање још једног жаришта у срцу Европе.

У том смислу додаје, да можда међународна заједница, пре свега САД и ЕУ успеју да издејствују неко другачије решење, одлагање решења, тражење више времена.

“Али, прилично сам сигуран да ће 1. септембра почети мера реципроцитета, а како ће народ одговорити, остаје да се види. Срби на северу Косова не могу и не желе да се насилно интегрису. Мора се наћи политичко решење за интеграцију или ћемо доћи до сукоба у различитој форми или свакако до грађанског отпора, а када кажем сукоби не мора да значи да ће сви бити само на барикадама, може да се одвија на различите начине. То су сценарији који се никоме не свиђају, али имајући у виду шта се дешава на северу КиМ, верујем да је такав сценарио известан”, наводи Мијачић.

 

Подели на: