Најновије вести

Повратак Новембарског салона УЛУКиМ

ВЕЛИКА ЈЕСЕЊА ИЗЛОЖБА СЛИКА У ДОМУ КУЛТУРЕ У ЗУБИНОМ ПОТОКУ

 

Новембарски салон удружења ликовних уметника КиМ се, после десет година, враћа на уметничку сцену изложбом у Зубином Потоку. Изложени радови 32 уметника

У Дому културе „Стари Колашин“ у среду је отворена велика јесења изложба слика 32 излагача, позната као Новембрарски ликовни салон уметника који потичу или су својим радом везани за Косово и Метохију. Госте је на отварању Салона поздравила директорица Дома културе Стари Колашин, Андријана Живановић, и захвалила се Општини Зубин Поток и Канцеларији за Косово и Метохију Републике Србије који је финансијски подржали ову манифестацију и штампање пригодног каталога. Председница Удружења УЛУКиМ Весна Секулић и декан Факултета уметности Естер Милентијевић отвориле су изложбу и истакле значај оваквих догађаја за Косово и Метохију

Оживаљава културна манифестација

Новембарски салон представља културну манифестацију која се после десетак година враћа на уметничку сцену. На изложби је приказана разноликост у поетикама и уметничким изразима. Уметници истражују своје јединствене уметничке путеве, стварајући простор за себе у свету уметности. Новембарски салон постаје средишње место где се прожимају традиција и савремени изрази, обликујући будућност уметности на Косову и Метохији. Посетиоце очекује инспиративно путовање кроз разнолик свет ликовног стваралаштва ових талентованих уметника.
Дела 32 излагача на овој изложби повезује очување културне баштине и стварање нових уметничких путева. За овај Салон одабрана су дела: Звонка Павличића, Фатимира Зајмија, Естер Милентијевић, Владимира Антића, Николија Алексића, Катарине Булајић, Сузане Вучковић, Наташе Гвоздић Матовић, Звездана Герића, Милана Добрића,Тање Ђокић, Ирине Черњавски Шантрић, Евин Пешић, Николе Илића, Звонимира Јанцића, Бранке Лалић, Братислава Радовановића, Лазара Милошевића, Светлане Милутиновић, Анђеле Мујчић, Пека Никчевића, Катарине Павловић, Бранислава Ристића, Милинка Ристовића, Јоване Савић Јевтић, Весне Секулић, Маје Тодић, Ервина Ћатовића, Недима Хаџиахметовића, Мирослава Шавелића и Милоша Шарића.
– Иако салони по правилу упућују на своју редовност и репрезентативност по питању садржаја, Новембарски салон УЛУКиМ-а није одржаван безмало деценију. Разлози за то су сигурно бројни, а они збирно постају разлог за наше нестрпљиво чекање овогодишње изложбе. Удружење се реактивирало у години за нама, па је било пожељно да се на овој колективној изложби сада сучеле генерације уметника који му припадају – оних који памте деловање УЛУКиМ-а у Приштини и предратном периоду, те оних младих којима је простор Косова и Метохије флуидан у сваком смислу. Децентрализован, пун противречности, забрана, идеала и несигурности – Косово и Метохија за њих је неистражен, не сасвим појмљив простор и појам”, стоји у каталогу за који еј текст написала др Јелена Павличић Шарић, историчарка уметности.

Спона прошлости и будућности

Према речима др Павличић Шарић на овогодишњем Новембарском салону УЛУКиМ заступљене су све технике и уметничке дисциплине. Слика, цртеж, скулптура, графика, колаж, вез, икона и дела нових медија и дизајнерска решења. Изложба с једне стране рефлектује савремено ликовно стваралаштво на Косову и Метохији.
На Салону излажу и уметници који су на различите начине везани за поднебље Косова и Метохије. Неки од њих су рођени, неки одрасли, образовали се, живе и бораве ту, док неколицина својим професорским позивом, обликује нове генерације уметника на овом простору.
-Изложбе на којима излажу ”учитељи и ученици” увек су занимљиве. На Салону је та релација доминантна, иако радови то не сугеришу сасвим. Повезаност ауторских радова и не треба тражити на ликовном и поетичком нивоу, колико је она на разини мисли о Косову у најширем смислу. Испољава се као носталгија за простором, потрага за идентитетом, личним и колективним, али и као преиспитивање места данашњег човека у савременом свету (уметности). У том смислу Новембарски салон се очитава као повод да се загледа у прошлост, призове памћење и активира један нови поглед на будућност (Косова и Метохије), у којој ће уметност, верујемо, умети речитије да говори, закључује др Павличић Шарић.
-Историјски гледано Удружење ликовних уметника Косова и Метохије је прошло различите турбулентне ситуације које нису нимало биле лаке, међутим у свим тим приликама, чланови су ти који би удружење држали под окриље заједнице и заједништва. Поновно покретање, окупљање старих и укључивање младих чланова је увек као сада доносило добробит за нашу уметничку сцену. Чланови који су ту годинама који су признати у уметничком окружењу, као и млади који почињу да се доказују и да траже кроз Удружење дозу сигурности свима даје један сигуран пут који ипак заједнички морамо да трасирамо.
Подсетили смо се прошлости, ко је све био у организацији од 1999. године и колики допринос су дали ти људи. Новембарски салон је био прилика да прикажемо радове уметника који су нам се представити са различитим поетикама, техникама, каже Весна Секулић.
Без подршке институција Удружење ликовних умтника КиМ не би могло да функционише. Факултет уметности је увек ту да помогне и да буде потпора Удружењу свих ових година.
-Од недеље објављујемо конкурс за пријем нових чланова Удружења који ће надамо се бити свежа енергија која је потребана за очување нашег Удружења, најавила је млада уметница Весна Секулић.
Новембарски салон УЛУКиМ-а у општини Зубин Поток, отворен од 29. новембра до 9. децембра.
 С.Ђукић

Подели на: