Најновије вести

Председник Вучић ванредно унапредио заслужне у борби са короном

Председник Србије Александар Вучић донео је данас указе о унапређењима у виши чин начелника управа за војно здравство и логистику Генералштаба Војске Србије Угљешу Јовичића и Срђна Петковића због показане храбрости и успешног извршавања задатака у борби са корона вирусом.

Како је саопштило Министарство одбране, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Угљеша Јовичић ванредно је унапређен у чин генерал-мајора, а начелник Управе за логистику (Ј-4) Генералштаба Војске Србије пуковник Срђан Петковић у чин бригадног генерала.
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић уручили су указе и у име председника Републике и своје честитали унапређења Јовичићу и Петковићу, каже се у саопштењу.
Генерал-мајор Угљеша Јовичић завршио је Медицински факултет у Новом Саду 1984. године.
У време оружаних сукоба на простору бивше СФРЈ 1991. и 1992. године био је командир санитетског вода Прве гардијске артиљеријске бригаде. Специјализацију из Опште медицине завршио је на Медицинском факултету у Београду 1996. године. У време НАТО агресије 1999. године обављао је дужност управника Гарнизонске амбуланте у Крагујевцу, ванредно је унапређен у чин потпуковника и одликован од стране председника Републике.
У чин бригадног генерала унапређен је 2018. године, а од те године је и начелник Управе за војно здравство.
Бригадни генерал Срђан Петковић у време НАТО агресије 1999. године обављао је дужност командира техничког вода у 23. пешадијској бригади Нишког корпуса Треће армије. Командно-штабно усавршавање завршио је 2009. године, а Генералштабно усавршавање 2013. године. У чин пуковника ванредно је унапређен 2014. године. На дужности директора ТРЗ Чачак је од 2014. године, а на дужности начелника Управе за логистику Генералштаба Војске Србије од 2019. године.
Јовичић је истакао да је ванредно унапређење у виши чин резултат не само његовог личног рада већ и свих колега из војног здравства, посебно у времену када је пред свима био један овако важан задатак – борба против вируса Ковиђ19.
“Без колега медицинара и колега које носе војно здравство, не бисмо могли да одговоримо задатку који је био пред нама. Захваљујем врховном команданту, министру одбране и начелнику Генералштаба на томе што су препознали да смо се трудили да наше задатке изнесемо до краја и хвала им што су препознали и моје лично ангажовање. Ово је за мене велика обавеза и још већа част. Могу да кажем и да се обавежем да ћемо радити још боље и да ћемо унапредити војно здравство”, поручио је генерал Јовичић.
Петковић је рекао је да унапређење у виши чин у каријери сваког професионалног војног лица представља посебан тренутак.
“Унапређење представља огромно признање, задовољство и част – на једној страни, а на другој – обавезу и одговорност у извршавању предстојећих задатака, заједно с припадницима Управе за логистику, Централне логистичке базе, управним и извршним органима логистике Војске Србије у стварању услова за несметану реализацију задатака састава, јединица и установа Војске Србије”, рекао је Петковић.
Он је захвалио председнику Вучићу, министру одбране и начелнику Генералштаба на указаном поверењу.
Уручењу указа о унапређењу присуствовали су заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић и начелник Управе за кадрове пуковник Златко Мишић, додаје се у саопштењу.

Подели на: