Најновије вести

Преминуло 39 особа, још 3.889 заражених коронавирусом

У Србији је, према последњим подацима, од последица заразе коронавирусом преминуло још 39 особа, а забележено је 3.889 нових случајева заразе, од тестираних 11.442 узорака.

 

На КиМ 10 преминулих и 914 новоинфицираних
На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуло је 10 особа од последица ковида 19.

Од избијања епидемије преминуло је 1.840 особа, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 914 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 4.733 узорка.

Активних је 13.726 случајева.

У последња 24 сата на коронавирус тестирано је 11.442 узорака, од којих је 3.889 позитивно.

Преминуло је још 39 пацијената, укупно 5.190 од почетка епидемије.

На болничком лечењу је 6.967 пацијената, од којих је 269 на респираторима.

Наставља се борба на заустављању епидемије. Струка упозорава да само комбинација вакцинације и заштите могу да зауставе епидемију.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек оценио је да у Србији под хитно мора да се мења контрола спровођења мера за сузбијање коронавируса.

Ђерлек је указао на то да су јуче кршене епидемиолошке мере на сваком кораку и у сваком граду – у парковима, на шеталиштима…

У овом тренутку вирус се најбрже шири у Естонији, Чешкој, Мађарској и Србији, каже за Радио Београд 1 директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији др Маријан Ивануша.

Разлог за појачано ширење епидемије Ивануша првенствено види у новом соју вируса названом “британски” али и у замору људи од дугог трајања епидемије. Најављује да би ускоро, већ почетком априла, у Србију могле да стигну прве дозе вакцина из Ковакс програма.

Према његовим речиа, кључ борбе против ковида 19 и даље вакцинација и поштовање мера заштите: ношење маски, физичка дистанца, хигијена руку и изолација заражених.

На Беогардском сајму настављена је вакцинација људи из региона који су заказани преко Привредне коморе Србије, као и грађана Србије који имају заказан термин.

Национални коресподент при СЗО професорка Милица Бајчетић рекла је да су резултати истраживања Светске здравствене организације показали да је пандемија коронавируса угрозила рационалну употребу антибиотика.

Бајчетићева наглашава да прекомерном употребом антибиотика они неће деловати када су најпотребнији и да смањују имунитет.

 

Подели на: