Најновије вести

Нових 787 случајева заразе, преминуло 17 особа

Током протекла 24 сата, у Србији је од ковида 19 преминуло 17 особа. Регистровано је 787 нових случајева заразе, међу 12.514 тестираних узорака. На респиратору 101 оболели. Завршена је седница Кризног штаба који је предложио даље ублажавање мера.

19:43
Кисић Тепавчевић: Ако се настави овако, током наредног месеца ћемо уживати у окупљањима
Чланица Кризног штаба министарка Дарија Кисић Тепавчевић каже да имамо много повољнију епидемиолошку ситуацију и пад учесталости обољевања, због чега је од данас могуће да до 100 људи буде на стручним скуповима, уз поштовање свих мера – држања дистанце и ношења маски.

Што се тиче фризерских салона, уместо досадашњих девет, дозвољено је да једна особа буде присутна на свака четири квадратна метра у просторији.

“Уколико се настави овакав тренд вакцинације, то ће се сигурно одразити и на даљи пад учестоласти обољевања, а то ће нас полседично довести и до тога да већ током наредног месеца можемо да уживамо и у другим врстама окупљања”, истиче Кисић Тепавчевић.

Каже да је на нама да приграбимо прилику и искористимо што су вакцине доступне и на дохват руке.

Министарка Кисић Тепавчевић наводи да се у Београду приближавамо проценту од око 50 одсто вакцинисаних, а да је у неким деловима града вакцинисано и око 80 одсто најстаријих.

“Несумњиво је да нам је успех на дохват руке”, наглашава Дарија Кисић Тепавчевић.

19:09
Радојичић: Мирно лето, за јесен треба бити опрезан
Једну дозу вакцине примило је 46,3 одсто Београђана, а ревакцинисано је 37,1 одсто становника главног града.

Нама је у овом тренутку циљ да у Београду достигнемо 50 одсто вакцинисаних. Мислим да ћемо имати мирно лето а за јесен морамо бити опрезни, рекао је за РТС градоначеник Београда доктор Зоран Радојичић.

16:28
Гојковић: Две дозе примило 1,7 милиона грађана
До сада је више од 1.700.000 грађана Србије примило две дозе вакцине против коронавируса, саопштио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и истакао да треба да се вакцинише више младих.
16:24
Кризни штаб предложио даље ублажавање мера
Кризни штаб је на седници предложио даље ублажавање мера – фризерски салони ће бити под мање рестриктивним мерама, организатори стручних скупова могу да почну припреме, а ако се наставе повољни трендови, после 21. јуна биће дозвољена и организација колективних догађаја, саопштио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

15:32
Почела седница Кризног штаба
Седница Кризног штаба за борбу против коронавируса почела је у Палати “Србија”.

Очекује се да ће бити анализирана актуелна епидемијска ситуација и разматрано евентуално додатно попуштање мера.

15:21
У Београду 162 нова случаја
Од укупног броја новозаражених, у Београду су забележена 162 нова случаја, у Новом Саду 34, Новом Пазару 23, Нишу 21.

Крагујевац има 19 нових случајева, Ваљево 17, Шабац 16, Лесковац 15.

15:14
На респиратору 101 пацијент
У Србији је у последња 24 сата потврђено 787 нових случајева коронавируса, на основу 12.514 тестираних узорака.

Преминуло је 17 особа, укупно 6.646 особа од почетка епидемије.

На болничком лечењу је 3.047 пацијената, од којих је 101 на респиратору.

15:00
У установама социјалне заштите и домовима 128 заражених
У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих присуство коронавируса потврђено је код 38 корисника и 90 запослених, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 5.907, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите износи 2.994.

Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени у установама социјалне заштите, код којих постоји оваква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији.

Епидемијска ситуација у Србији је повољнија. Опада број новозаражених у свим градовима.

Број нових случајева пада у Београду и у целој Србији, а обухват имунизацијом расте из дана у дан – то су добре вести, рекао је за РТС члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Нагласио је да је вакцинација једини излаз из епидемије, али и да грађани не треба да се оптерећују провером антитела, пошто је то само један од показатеља имунитета.

“Вирус је у нокдауну. Сада је време да га протерамо из земље”, рекао је епидемиолог.

Кон је истакао да “морамо да издржимо, да се одупремо тој огромној потреби да се опустимо”. Кон је замолио грађане да не одлазе на пунктове да траже трећу дозу.

“Не мислим ништа лоше, али не треба губити време са трећом дозом, јер ми нисмо ни прву и другу дали. Рекао сам да ће они који немају антитела у будућности примити још једну дозу, али не значи да је то сада. Медицина је заснована на доказима, па прво треба да се ураде сва истраживања, кад се утврди колико времена мора да прође”, нагласио је Кон.

 

Подели на: