Најновије вести

Преображај је права реч за Ибарски Колашин

Зубин Поток је општина која уназад више година поприма обрисе града која треба да постане и реално еколошка средина јер за то има природних и створених услова, а и свест о очувању животне средине достиже виши ниво.

 

У Зубин Поток смо отишли дан по објављивању Приштине да је од такозване ОВК (ослободилачке војске Косова) формирана војска. Намера нам је да као хроничари забележимо како изгледа град и како се у њему живи у условима дугогодишњих нестабилних прилика. Од недавно је живот и у Зубином Потоку, као и у свим српским срединама, додатно отежан увођењем такси од 100 одсто на робу из Србије од стране приштинских власти. Наилазимо на поверљив већ изграђен однос са општинским властима Зубиног Потока. За Дан „Јединства“ о поменутој теми разговарали смо са др Стеваном Вуловићем, који је прошлог месеца са другим градоначелницима са севера, по косовском систему, поднео оставку због неразумних одлука Приштине које у многоме отежавају живот Срба на овом подручју. Разговарали смо и са мештанима и представницима других институција Републике Србије.

Урбанизовали смо села путевима и расветом

– Није мало набројати шта смо све у овој години урадили и изградили у Зубином Потоку. Али да кренемо од Зупча и Прелеза. У Зупчу је изграђен пројекат расвете другог дела тако да ово село сада има уличну расвету. У Прелезу смо такође урадили расвету од магистралног пута до последње куће. То је око два километра расвете. Урбанизовали смо и то село и изградили асфалтне путеве до сваке куће. То је био најважнији посао за локално становништво. Затим смо уредили и изградили све недостајуће мостове од Зупча до језера Газиводе – каже Вуловић.

Мостови су током ове године и поред често обешрабрујућих политичких прилика изграђени у Јагњеници, Варагама (три моста), Читлуку, Придворици, Лучкој Реци, на Газиводама на великој брани.

– Све је финасирано средствима фондова за развој севера или је то из фондова европске заједнице, а све иде преко локалне самоуправе. Фонд за развој севера је оно што ми прикупимо од сопствених такси са два прелаза, Јариња и Брњака. Нису то средства владе Приштине него су то наша средства али се она опредељују преко Апостолове и Европске канцеларије за Косово и Метохију- напомиње Вуловић. У Зубином Потоку су ове године урађени и сви некатегорисани путеви а урађена је и обилазница око велике бране и сада се више не иде преко ње већ је сав саобраћај усмерен преко тог пута који обилази брану.

У насељу Доње Вараге стављена је у функцију Научно – истраживачка станица. С њом у вези преговара се о оснивању одељења за производњу софтвера. До марта 2019. године у плану је ангажовање кадрова за тај посао а неки млади инжењери су већ ангажовани и урадили су студију изводљивости и извођачки пројекат.
Зубин Поток има метеоролошку станицу са софтвером на три језика а у изградњи је и модеран наутички центар.

„Зубин Поток соларни град“

Дом здравља у Зубином Потоку је комплетно опремљен најсавременијом опремом. Набављена су два санитетска возила. Недостаје, међутим, људски ресурс. Млади високостручни кадрови одлазе и тешко их је вратити.

Вуловић је веома решен да оствари још један значајан пројекат односно да реализује идеју „Зубин Поток соларни град“ за коју је урађена студија изводљивости. Замисао је да свака кућа има на свом крову најмање 12 квадрата соларног панела и свако домаћинство би могло да заради између 490 и 1200 евра прихода на месечном нивоу.

– Ја сам радио студију на све параметре конвенционалних извора енергије: на угаљ, на дрво, на пелет, на нафту. Та студија изводљивости показује да се уложена средства врате за четири године и да свако домаћинство заради. Али није само то бенефит већ и оно што домаћинства користе између себе, значи у оквиру размене електирчне енергије кад буде дефинисано тржиште. Имали би за своју потрошњу и топлу воду. Иначе би за тржиште имали мало више енергије него што производи хидроелектрана. Имали бисмо 120 гигават-часова на годишњем нивоу у оквиру размене или продаје електричне енергије. То је нешто што ја морам да завршим, ако буду стабилне прилике – решен је др Стеван Вуловић.

Пројекат „Зубин Поток Соларни град“ је побудио велико интересовање међународних кругова који се баве соларном енергијом, обновљивим изворима енергије, енергетском ефикасношћу и заштитом животне средине.

– Дакле, стало ми је да очувамо и унапредимо оно што нам је од природе дато. Тај пројекат би коштао колико и регионални водовод. То је пројекат за Зубин Поток и односи се на свако домаћинство. То изгледа феноменално и то је нешто што морам да урадим, каже Вуловић.

Зубин Поток као туристички изазов и место развоја туризма је такође опција која се развија. Рафтинг стаза на Ибру је комплетно урађена и то је једна од најбољих стаза на свету кажу одговрни и они који су радили на овом пројекту. Ове године је одржан и светски куп у рафтингу, а очекује се афирмација ове манифестације. На Бериму је завршена „Виа ферата“ Зубин Поток. То је други значајан туристички објекат. Она је најлепши пројекат у Источној Европи – тврди Вуловић.

Модеран спортски центар

Како је Вуловић у својој младости био познати атлетичар са успесима и медаљама на европском и светском нивоу то је остварио и значајне успехе у изградњи комплекса „Спортски центар“ који у свом саставу поред модерне и савремено опремљене спортске хале има и отоворене спортске терене, а ове године је изграђен затоврени базен олимпијског типа са теретаном, три сауне, и другим целинама потребним за његово функционисање. Уз сам базен је мултифункционално игралиште.
– Потребна ми је само пратећа опрема, и да дођем до хипербаричне коморе за базен која је врло скупа, кошта око 250 000 евра, али је њена примена у брзом опоравку и окрепљењу спортиста незаменљива. Таква је сауна у хотелу Меркур у Врњачкој Бањи, напомиње Вуловић.

За Нову годину 2019. биће свечано отворен обновљен и довршен кружни ток у центру Зубиног Потока са урађеним мозаиком, али то је још увек мала тајна која је саопштена прво „Јединству“ јер је то новогодишње изненађење. А културни живот у центру непосредно поред кружног тока, тече пуним плућима.
-Када су таксе у питању, они су дали себи ауто-гол и не могу никада да затворе толико путева колико ми можемо да отворимо. Нису таксе суштина већ војска. Ми правимо корак назад и ми смо сваки пут ишли корак назад. И председник Вучић каже „ми смо припијени уз зид“ и одавде нема назад. И ја сам против Бриселског споразума и говорио сам да ће Албанци као са шведског стола узимати оно што се њима свиђа а оно што се не сме они неће. То се тако и десило. Нема ништа од Бриселског споразума као што неће бити ништа од Европске Уније и од много чега, ако се ми не снађемо и на време не престројимо. Председник Вучић одлично ради, само не знам докле ће моћи. Не смемо бити затечени ако терба да се престоријимо. То значи да ми морамо да имамо ту развојну варијанту коју ћемо гајити и јачати. Стално јачати – категоричан је Вуловић.

У Зубином Потоку се живи од онога што држава Србија даје кроз зараде и улагања, од средстава Европске уније, приватног предузетништва, рада на окућницама, њивама и ливадама, од заната… Живот је богатији него икада. И све друго је као што смо претходно навели јер смо све обишли и видели. Али нестабилне безбедносне прилике су она неподношљива неуралгична тачка.
Зубин Поток је овог децембра окићен заставама Републике Србије, не из свечарских разлога, јер становништво као и сви из других српских крајева редовни су на протестима у Косовској Митровици због неразумних потеза Приштине, увођења такси и „легализовања“ такозване ОВК. Протест је ненасилан и миран а има за циљ да свет чује њихов глас и да светски званичници помогну у решавању неразумних потеза власти у Приштини која ради шта хоће.

„Навикли смо“

Када је снабдевеност намирницама у питању, у Зубином Потоку у продавницама још има хлеба и пецива захваљујући пре свега локланој пекари „Колашин“ али је питање докле то може трајати. Са млеком и млечним производима стање је критичније. Цене нису мењане. Дневна штампа уопште не стиже од када је Приштина донела одлуку о таксама. Када смо питали мештане како живе они обично одговарају „навикли смо“. Лекова има у неколико приватних апотека, али их нема ни за лек у апотеци Апотекарске установе Косовска Митровица.

С. Ђукић
Подели на: