Најновије вести

Приштина је главна препрека сарадњи

Министар Ивица Дачић указао је на непринципијелност састанка у Хелсинкију, јер му нису присуствовали само министри спољних послова држава чланица ЕУ и кандидата за чланство у ЕУ, већ и “територија која је далеко од статуса кандидата за чланство у ЕУ”.

 

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић учествовао је у Хелсинкију, на неформалном састанку министара спољних послова држава чланица ЕУ и “партнера са Западног Балкана” и Турске.

Ивица Дачић је критиковао формат састанка, који су организовали висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини и финско председавање ЕУ.

“Ако је досадашња пракса била да се ови састанци одржавају у формату министара спољних послова држава чланица ЕУ и кандидата за чланство у ЕУ, не видимо никакво оправдање за промену формата”, навео је Дачић, саопштава Министарство спољних послова.

Истакао је да су критеријуми ЕУ за стицање статуса кандидата за чланство веома јасни и да је тај статус заслужен постизањем одговарајућих резултата у процесу придруживања, а на основу заједничке одлуке држава чланица.

“У том смислу је формат у коме је данашњи састанак сазван – вештачки, јер није базиран на тим критеријумима, и представља својеврсни преседан. Први пут у пракси је на састанак у овом формату позвана и територија која је далеко од статуса кандидата за чланство у ЕУ. Свесни смо да је одлука о позивању суверено право Високе представнице, али, свеједно, морамо да укажемо на неприниципијелност”, рекао је Дачић.

Чланство у ЕУ је приоритет

Дачић је у говору истакао да пуноправно чланство у Европској унији представља кључни спољнополитички приоритет Србије.

“Поред Србије, читавом региону јесте место у ЕУ и без укључивања Западног Балкана, заједнички економски и политички простор на европском континенту неће бити потпун. Јасну поруку управо на овим линијама је недавно послала и немачка канцеларка Меркел. У том смислу је од значаја да питање проширења остане високо на агенди ЕУ и новог састава европских институција”, рекао је Дачић.

Ивица Дачић је рекао да је нејасно како овај састанак може допринети подстицању регионалне сарадње, када је свим учесницима јасно да у овом тренутку главну препреку за унапређење регионалне сарадње представља понашање Приштине.

Истакао је и да се Србији замера што је активна на међународном плану што је, додаје, сасвим легитимно. С друге стране, каже Дачић, оно што Приштина ради није легално.

“Неиспуњавање обавеза из Бриселског споразума, флагрантно кршење ЦЕФТА наметањем драконских такси на производе из централне Србије и из БиХ у износу од 100 одсто, покушај прављења војске противно важећој резолуцији Савета безбедности УН 1244, покушаји прекрајања историјских чињеница и злоупотреба културног наслеђа, ограничавање слободе кретања званичницима и грађанима из централне Србије на Косову и Метохији и слично, у том смислу никако не могу представљати кораке у правцу подстицања регионалне сарадње”, рекао је Дачић.

Министар је напоменуо и да питања која су предмет дијалога са Приштином, не могу бити предмет регионалне сарадње пре постизања решења у оквиру дијалога. Регионална сарадња не може бити замена за дијалог, поручио је Дачић.

“Имајући све наведено у виду, као што смо у протеклом периоду већ више пута истицали, од ЕУ очекујемо да предузме одговарајуће одлучне кораке којима би утицала на Приштину да одустане од једностраних потеза и омогући наставак дијалога и допринесе смиривању тензија у региону”, рекао је шеф српске дипломатије.

Наћи нове изворе финансирања пројеката

Ивица Дачић је рекао да је Србија активна у свакој области регионалне сарадње.

Сматрамо да би требало посветити пажњу изналажењу повољних извора за финансирање раније договорених инфраструктурних пројеката, рекао је Дачић и додао да нам је свима неопходна конкретна и континуирана финансијска подршка ЕУ.

Подели на: