Најновије вести

ПРИШТИНИ ОДГОВАРАЈУ АКТИВНОСТИ ОПОЗИЦИЈЕ У БЕОГРАДУ

– Српску листу, нападају сви они којима смета српско јединство. Све то укупно гледајући иде на руку Приштини, али са друге стране нама говори да смо на правом и исправном путу. Ствари су после ових избора кристално јасније, Александар Вучић и Српска листа највећа су сметња Куртију, Ђиласу и делу међународне заједнице. Пут у Вашингтон српских опозиционара видим као део заједничке политичке агенде Ђиласа и Куртија. Сад, да ли су се они око тога договарали или не, то суштински није важно. Неоспорно је да то деловање српске опозиције наноси штету интересима српског народа на Космету. Ако се игнорише утицај високе политике и одређених структура, ако је однос већине коректан на начин на који је то у општини Штрпце, онда је суживот и мир могућ – истакао је Далибор Јевтић, потпредседник Српске листе

 

 

Упркос нападима, увредама и омаловажавањима у Приштини, али и од појединих политичких актера у Београду, представници српског народа на Косову и Метохији оличени кроз Српску листу убедљиво побеђују на свим изборима. Како доживљава синхронизоване нападе на Српску листу, могу ли Срби и Албанци градити заједничку будућност на Косову и Метохији и шта ће му бити приоритетни задаци у Штрпцу за „Јединство” је говорио Далибор Јевтић, потпредседник Српске листе и новоизабрани градоначелник Штрпца.

  • Представници Српске листе у институцијама Приштине суочавају се неретко са игнорисањем, али и са увредама колега што је посебно карактеристично за парламент у Приштини…?

Нажалост то је неоспорна чињеница, увреде су постале саставни део политичког деловања већине албанских представника и то услед недостатка конкретних решења за многобројне проблеме обичних људи истих тих представника и политичких партија. Оно што посебно забрињава је недостатак институционалне реакције и долазимо до тога да је сасвим у реду Србе, Српску листу и српске представнике могу нападати и вређати, говорити како би од нас правили суџук и томе слично и да због тога нико не одговара, док са друге стране нам осуђују часне српске домаћине и наше представнике попут Ивана Тодосијевића. Игнорисање Српске листе је такође присутно и бојим се да када све ово узмемо у обзир уместо да идемо напред ка бољим односима и помирењу, ми се, нажалост, враћамо уназад што додатно ствара тензије у друштву.

  • Да ли вас више боле увреде у Приштини или учестале увреде од стране опозиције у Београду?

На нападе албанских представника смо некако навикли, они никад нису престајали. Међутим, када неко у Београду од стране српске политичке опозиције изговори исто оно што изговара Курти, онда то не само да боли него и додатно узнемирава. Стиче се утисак да Курти није сам у тој његовој борби против Срба на Космету, против Српске листе. Погледајте само те изјаве, оне се ни за слово не разликују између онога што говори Курти и Ђилас, и једни и други нас називају криминалцима, и једнима и другима смета то што Српска листа побеђује на изборима, смета им српско јединство на Космету и једни и други у глас говоре како Александар Вучић мора да „падне са власти”. Стичем утисак да су те изговорене реченице написане и послате њима да их изговорају са једне исте адресе.

  • Како сте доживели пут у Вашингтон двојице опозиционара, а потом и писмо конгресмена САД председнику Бајдену?

Ја целу ту активност видим као део заједничке политичке агенде Куртија и Ђиласа. Можда је за неке тај пут опозиционара у Вашингтон нешто друго, али за нас који живимо и политички делујемо на Космету ствари су више него очигледне. Оно што читава јавност мора да зна јесте да Куртију одговара све оно што је Ђилас изговорио на састанцима у Стејт департменту, свака реч против Вучића и Српске листе је управо оно што Куртију треба у његовим дипломатским активностима против Срба и Србије. Зато и кажем да тај пут српских опозиционара видим као део заједничке политичке агенде Ђиласа и Куртија. Сад, да ли су се они око тога договарали или не, то суштински није важно. Неоспорно је да то деловање српске опозиције наноси штету интересима српског народа на Космету. Али не бих се изненадио и да је та политика договорена имајући у обзир чињеницу да и међу Србима на Космету има оних који са Куртијем сарађују и делују и чије политичке иницијативе или партије у свом имену имају исти назив као и Ђиласова, а то јесте реч „слобода”. Сви они заједно, и Ђилас и Курти и ови његови Срби на Космету наиме траже „да се ослободе од Вучића и Српске листе”. Дакле ствари су јасне, али на нашу срећу а њихову жалост, докле год се српски народ пита та њихова политика, без обзира на све притиске и неправде, неће добити подршку грађана.

  • Имајући у виду међународни однос према проблему Косова и Метохије, могу ли Срби који живе у албанском окружењу игнорисати Албанце и живети без икаквог додира са њима, што вам препоручују одређене политичке структуре?

Мислим да је најбољи могући одговор на ово питање дат на примеру онога што се дешава у Штрпцу. Ако се игнорише утицај високе политике и одређених структура, ако је однос већине коректан на начин на који је то у општини Штрпце, онда је суживот и мир могућ. Управо је у претходној деценији Братислав Николић у Штрпцу показао како се неко ко је на власти односи према свима без обзира на било какву припадност. Резултат те политике јесте и чињеница да није било озбиљних међуетничких инцидената. Чак шта више, Срби и Албанци живе и раде заједно у сасвим коректним односима. Оно што је утисак је да је то неком засметало па се по први пут десило да један албански лидер дође у Штрпце, окупи неке своје Србе које потом политички организије са циљем да се ствари и околности у општини Штрпце дестабилизују. Са друге стране ситуација у оним срединама у којима су Срби мањина и окружени Албанцима је тешка, и економски и генерално. Посебно је то очигледно у Метохији, али и појединим деловима централног Космета и Косовског Поморавља. Зато и имамо нападе и инциденте као део константног притиска на Србе да се иселе. Смета им њихово присуство и упорност да ту остану. И све то долази и као део политике актуелне власти у Приштини али и ћутања међународне заједнице на Космету.

  • У којој мери директни напади на Српску листу, за коју редовно гласа 95 посто Срба на КиМ, иду на руку Приштини?

На управо завршеним локалним изборима на којима је Српска листа још једном убедљиво победила и где у српским срединама није било озбиљнијих инцидената, посматрачка мисија ЕУ је у свом извештају још једном назначила да „забрињава недостатак демократије и плурализма”. Таква оцена је управо резултат напада на Српску листу, напада од стране свих оних којима смета српско јединство! Све то укупно гледајући иде на руку Приштини, али са друге стране нама говори да смо на правом и исправном путу. И пазите сад, тамо где су се албанске партије ујединиле против Српске листе, то нико ни да спомене нити да на то укаже као на недостатак демократије и плурализма. Ствари су после ових избора кристално јасније, Александар Вучић и Српска листа највећа су сметња Куртију, Ђиласу и делу међународне заједнице.

  • Напади на Србе и њихову имовину не престају. Да ли је крајње време да ЕУ постави Приштини „црвене линије”? 

Крајње време је одавно прошло, нажалост. Крајње време за „црвене линије” је било после Старог Грацког, Ливадица, Гораждевца, Цернице, Погрома… шта је потребно више од тога да се догоди да би они који су задужени за мирно и безбедно окружење коначно реаговали? Питање имовине и односа Приштие према том питању најбоље се одсликава према ономе што се дешава манастиру Високи Дечани. Превише су благе реакције међународне заједнице и услед тога ми имамо наставак исте и нажалост још радикалније политике односа према Србима на Космету од стране актуелне Владе у Приштини.

  • Из Приштине најављују забрану за српске производе, док председник Вучић позива на сарадњу и прикључење „Отвореном Балкану”…?

Тај приступ и политика управо показују разлику између председника Вучића као лидера „отвореног ума” и лидера који гледа у будућност и са друге стране Куртија као политичара коме је једина политика мржња према Србима, политичара уских погледа и затвореног ума који је заробљен у прошлости из које никако не може да изађе. Погледајте Србију данас и упоредите је са временом пре доласка Вучића на власт, сви су одговори ту. Србија је данас боља, економски снажнија, политички поштованија и уважена. Србија данас граби крупним корацима напред и као таква у региону је лидер. Смета то онима који би да виде Србију из времена пре Вучића, зато се противе идејама сарадње и региона без баријера. Не могу се политичари уских схватања снаћи у таквим околностима јер Курти и њему слични не желе да народи међу собом живе боље и да међусобно сарађују. Његова политика је политика сукоба и да Србији и Србима буде што горе, без обзира што због тога Албанцима неће бити боље у смислу боље економије и перспективе.

  • Као вишегодишњи министар за повратак у влади у Приштини, можете ли нам изнети шта је, заправо, највећа кочница повратку?

Више је ту препрека, али онај генерални утисак је да нема довољно подршке других институција у Приштини и веома мало подршке од стране међународне заједнице. Препреке су од проблема имовине до безбедности. Када вам судови не решавају питања имовине, онда шта може једно министарство да уради? Када вам надлежне институције не обезбеде безбедност за повратак расељених у Мушутиште и Ђаковицу, како онда да делује и ради министарство за повратак? Драгица Гашић је слика и прилика односа институција и друштва према питању повратка на Космету. Министар Ракић посебно данас има јако тежак посао и ако неко може то да види и разуме сигурно сам то ја који се годинама борио да се ситуација и однос према овом питању промени. Нажалост, уместо да ситуација буде боља услед времена које је прошло, са овом актуелном Владом Косова је враћена на почетак, баш као и све друго.

  • Шта ће бити ваши приоритети на месту градоначелника Штрпца?

Преда мном је нимало лак посао. Оно што је Братислав Николић урадио у протеклих 12 година је тешко надмашити. Штрпце је данас, у односу на време пре доласка господина Николића, далеко боље место за живот. Ми смо на изборима победили без иједног датог обећања и било какве кампање. Зато је прво и основно да од првог дана засучемо рукаве и напорно радимо, свакодневно јер нема времена за викенде и празнике ако хоћемо да све наше циљеве испунимо. А наши циљеви су јасни, желимо да у свим сегментима друштва и живота направимо резултате. Приоритет ће свакако бити економија, да видимо шта је то што можемо да урадимо да отворимо радна места како нам млади не би одлазили. Брезовица је велики потенцијал који коначно морамо да искористимо и за коју имамо предлог решења. Са друге стране наставак развоја малинарства и генерално пољопривреде ће бити исто тако у нашим приоритетима. Отварање једне фабрике би итекако помогло и свакако да и за то имамо идеју како да се реализује. Као неко ко је стекао довољно искуства али и политичког кредибилитета радићу на томе да будем не само градоначелник него и амбасадор Штрпца. То значи да неће бити врата на која нећу покуцати како би идеје и иницијативе за бољи живот грађана Штрпца претворио у дела. Квалитетнија здравствена заштита и квалитетнији услови за образовање је нешто чиме ћемо се детаљно бавити. Други сегменти поред ових су такође важни попут културе и спорта. Такође радићемо на унапређењу заштите животне средине. Наш план и програм грађани Штрпца и јавност ће бити у прилици да чују када буде била инаугурација. Кад кажем наш ту пре свега мислим на то да ћу са господином Николићем направити детаљан план и саставити тим људи који ће моћи да одговори свим изазовима. Лично могу да гарантујем да ћемо моји сарадници и ја радити марљиво и свакодневно, да ћемо бити са народом и са њима разговарати како би имали бољу слику и доносили што квалитетније одлуке у циљу бољих услова за живот у Штрпцу. Р. Комазец

 

Подели на: