Најновије вести

Приштински медији: Аљбин Курти неће моћи да се кандидује на изборима

Судски савет у Приштини утврдио је да је 47 међу скоро 1.080 пријављених кандидата за посланике у косовској скупштини, починило кривично дело у последње три године. Медији у Приштини преносе да учествовање на изборима неће бити дозвољено првом на листи Покрета Самоопредељење Аљбину Куртију.

 

Првом на листи Покрета Самоопредељење и кандидату за премијера Аљбину Куртију неће бити дозвољено да учествује на изборима 14. фебруара на Косову, преносе приштински медији и додају да је препрека за његово учешће казна од три године за почињено кривично дело која још није истекла.

Поред Куртија, на листи кандидата Покрета Самоопредељење због пресуде изречене у последње три године не могу да буду ни потпредседница Аљбуљена Хаџију и Љибурн Аљију.

Из централне изборне комисије су, не наводећи о којим је кандидатима реч, саопштили да из одговора судског савета произлази да 15 од 28 политичких субјеката који су се пријавили за цертификацију имају кандидате који нису у складу са чланом 29. Закона о општим изборима.

Тај члан прецизира да кандидат за посланике не може да буде особа која је правоснажном судском пресудом у последње три године проглашена кривом за кривично дело.

“Генерално, постоји 47 кандидата од око 1.080 који су правоснажном пресудом у последње три године оглашени кривим за кривично дело”, навео је портпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези.

Данас је крајњи рок за формализовање броја кандидата за посланике који имају проблема са законом, а ко од пријављених кандидата може да учествује на изборима 14. фебруара, објавиће Централна изборна комисија.

Подели на: