Најновије вести

Проблем загађене реке приоритет

Председник општине Грачаница Срђан Поповић рекао је да се јавне рапсправе организују како би сви грађани имали прилику да изнесу своје предлоге, примедбе и сугестије и учествују у изради буџета за наредну годину Завршна је јавна расправа о Нацрту буџета општине Грачаница за наредну годину, односно средњорочног оквира буџета 2020.-2022. годину. Усвајање коначног буџета планирано је за крај септембра, на редовној седници Скупштине општине Грачаница.

 

БУЏЕТ ЗА 2020. ГОДИНУ 8.101.328 ЕВРА

Последња јавна расправа о буџету организована је за мештане Грачанице, Сушице и Новог Бадовца. Директори општинских одељења, заменик председника општине Саша Данић  и председавајући СО Грачаница Љубиша Караџић присутним мештанима представили су план општинског буџета за 2020. годину који према нацрту износи  8.101.328 евра. Од тога за капиталне пројекте издвојено је 2.545.217 евра или 31,42 одсто од укупног буџета. У поређењу са буџетом из 2019. године већи је за 8,9 одсто или за 661.149 евра. Захтеви мештана односили су се углавном на инфраструктуру пре свега наставак асфалтирања локалних улица, санацију и увођење јавне расвете у неким деловима Грачанице, као и регулисање саобраћајне сигнализације на важнијим локацијама пре свега раскрсницама. Мештани Грачанице указали су на оптерећеност главног магистралног пута кроз Грачаницу наводећи да је он веома прометан и да представља велику опасност за мештане, јер се готово свакога дана због неприлагођене брзине дешавају саобраћајне несреће. Мештани Новог Бадовца затражили су изградњу спортског комплекса како би омладина имала где да се окупља, док су мештани Сушице указали на проблем са канализацијом једне породице и проширење сеоског моста како би се повећала безбедност у саобраћају. Представници општине Грачаница саслушали су мишљења мештана и најавили да се велики део новца улаже у стамбено збрињавање мештана и остале инфраструктурне пројекте. У том смислу директор Општинског одељења урбанизма Дејан Јовановић рекао је да је у Грачаници у току изградња стамбеног објекта са укупно 36 станова као и изградња шест кућа за социјално угрожене породице. Он је најавио да ће и следеће године значајна средства бити утрошена у исте намене, али да су у плану и многи други инфраструктурни пројекти. Оно што је важно, истакао је Јовановић, да се ове године све завршава по плану и у предвиђеним роковима.

У ЛАПЉЕМ СЕЛУ ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМА ОПШТИНЕ

Пре разговора са мештанима у Грачаници челни људи ове локалне самоуправе организовали су јавне расправе о буџету у многим селима општине. Представљен им је предлог буџета и дата шанса да кажу који су приоритети места у коме живе. Тако је настављена пракса директних разговора са људима, која, по оцени многих, даје добре резултате. Председник општине Грачаница Срђан Поповић рекао је да се јавне рапсправе организују како би сви грађани имали прилику да изнесу своје предлоге, примедбе и сугестије и учествују у изради буџета за наредну годину. – Ми ћемо се трудити да сва места развијамо равномерно, али увек постоје и приоритети. Наредне године велика средства планирамо да уложимо у решавање проблема загађености реке Грачанке кроз Лапље Село, што би требало и грађани осталих места да разумеју – рекао је Поповић. Према речима председника Скупштине општине Грачаница Љубише Караџића јавне расправе су организоване јавно и транспарентно. Јавна расправа о Нацрту буџета за 2020. годину за мештане Лапљег Села, Преоца и Чаглавице била је посебно занимљива јер је један од тренутно највећих проблема ове локалне самоуправе везан за поменута места. Јединствени захтев мештана ова три села био је решавање загађености реке Грачанке и отклањање несносног смрада у њеном току кроз Лапље Село и Преоце. Мештани су захтевали да се искористе сва могућа средства за, како су рекли, решавање овог горућег проблема. Представници локалне самоуправе истакли су да чине све што је у њиховој моћи за решавање проблема, да је покренута кривична пријава против НН лица за угрожавање животне средине. Истакнуто је да је утврђено да загађење долази из Ајвалије, и да је потребно заједничко залагање свих страна у решавању проблема – Општине Грачаница, Општине Приштина, Министарства за заштиту животне средине и грађана. Остали захтеви односили су се на изградњу нове и санацији постојеће инфраструктуре – асфалтирање локалних улица, санација и увођење јавне расвете, реконстукција и изградња канализације, а мештани Чаглавице затражили су и увођење парног грејања у тамошњој школи и обданишту. Пре Лапљег Села, јавна расправа одржана је и у Ромском образовном центру у Грачаници за представнике ромске заједнице. Њихови захтеви су се, такође, односили на изградњу и санацију инфраструктуре.

ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О БУЏЕТУ- ЗАХТЕВИ СЛИЧНИ

На јавној расправи у Доњој Гуштерици учествовало је око педесетак грађана из Доње и Горње Гуштерице, Добротина и Ливађа. Мештани ова четири села имали су прилику да дају своје предлоге и сугестије. Највише је било захтева за санацијом постојеће и изградњом нове инфраструктуре. Затражено је уређење речних корита, асфалтирање и именовање улица, изградња тротоара, санација канализације и повезивање нових корисника на мрежу, уређење јавних површина и паркова, обнова и постављање нове јавне расвете, опремање обданишта, постављање лежећих полицајаца и слично. Јавна дебата о буџету одржана је и у Кишници за албанско становништво Кишнице и Сушице. Захтеви мештана ових места такође су се односили на санацију и асфалтирање локалних путева, изградњу пешачких стаза, санацију јавне расвете. Албанци из Сушице као највећи приоритет одредили су асфалтирање пута до гробља. Захтеви мештана Лепине, Радева, Скуланева, Сувог Дола, Новог Насеља и албанског села Ашани слични су као и у осталим местима са посебним акцентом на уређење водоводне и канализационе мреже Јавним дебатама присуствовали су директори општинских одељења, као и поједини одборници. М. Ч.

Подели на: