Најновије вести

Промовисани најмлађи официри Војске Србије; Вучић: Да вам каријере буду попут стројевог корака

Испред Дома Народне скупштине одржана је свечана промоција најмлађих официра Војске Србије. Пут неба полетеле су шапке 126 кадета који су промовисани у чинове потпоручника. Председник Александар Вучић поручио је да Србија цени и воли своју војску, као и да зна шта јој она значи.

 

 

Од срца вам желим да ваше официрске каријере буду попут вашег стројевог корака – сигурне и одмерене и да се тој сигурности и омерености други од вас науче, истакао је председник.

Шапке полетеле увис, свечаност завршена
Испраћајем заставе завршена је свечаност промоције, а традиционално на крају шапке младих официра полетеле су увис.

На свечаности обављен је и налет хеликоптера Х145-М. Због лоших временских услова, није могао да буде обављен налет авиона.

Почео је свечани дефиле промовисаних официра испред Дома Народне скупштине.
Вучић: Желим да ваше официрске каријере буду попут вашег стројевог корака
Председник Александар Вучић честитао је заршетак школовања и прве официрске чинове младим потпоручницима.

“Србија је данас богатија за још једну генерацију потпоручника, генерацију која не памти ратове. Живимо у нади да ће такве бити и будуће генерације кадета лишени тешког времена прошлости, али свесни свог задатка и одговорности како у миру тако и у рату”, рекао је Вучић.

Ова свечаност је, истиче, израз поштовања које држава Србија и њени грађани имају према решености младих официра да буду део система одбране.

“Република Србија има своје стратешке циљеве и интересе, ко боље од Војске зна шта је рат, баш зато наша војска жели мир, желимо просперитет и развој Србије, срећан и безбедан живот свих њених грађана”, додао је Вучић.

Навео је да ће учинити све да живот и стандард припадника Војске буду на вишем нивоу, а повећање плата највеће у модерној историји.

“Србија је опредељена да следи пут војне неутралности, то чинимо одмереним и сигурним кораком. Омереним – јер ником не претимо и није нам намера да изазивамо било какву зебњу и стрепњу за стабилност било кога, сигурним – јер водимо рачуна о сваком човеку спремном да носи војну униформу или на други начин доприноси безбедности Србије”, нагласио је Вучић.

Истиче да ћемо градити снажнију домаћу наменску индустрију и подизати њене капацитете.

“Поштовани најмлађи официри Војске Србије, драга наша децо, ви који сте изабрали официрски позив свкако знате да су у нашој традици официри људи који са својом државом ступају у заветни однос, који су јој одани до самопоштовања, спремни да јој служе и да јој бране по сваку цену”, нагласио је Вучић.

Додао је да је у свим анкетама војска најцењенија државна институција.

“Србија своју војску цену, Србија своју војску воли, Србија о својој војсци пева, Србија зна шта јој војска значи”, нагласио је председник.

“Без вас, без вашег завета Србији, ваших знања и способности сви наши напори били би узалудни, јер победе на Церу и Колубари извојевала је српска војска, њене војводе, њени официри, њени војници”, додао је Вучић.

Подсетио је и на чувену изјаву војводе Живојина Мишића: “Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред”.

“Данас и сутра овом изреком руководићете се и ви”, поручио је Вучић младим потпоручницима.

Истиче да економски напредак доводи до тога да Србија набавља најсавременије наоружање и опрему и изводи све већи број захтевних вежби са парнерима широм света.

“Несумњајући ни трен на ваше родољубље, знање, храброст и ратничку способност сматрам и надам се да ви никада нећете имати разлога да поновите величанствене подвиге својих претходника. Од срца вам желим да ваше официрске каријере буду попут вашег стројевог корака – сигурне и одмерене и да се тој сигурности и одмерености други науче од вас и да ваш дефиле буде омаж српским официрима”, нагласио је Вучић.

Захвалио је родитељим младих потпоручника, као и наставницима који су их научили да свој позив обављају у родољубљу.

“И на крају, они који прете данас Србији и нашем народу никада нису разумели колика је наша чврстина, наша решеност и наша одлучност да чувамо оно што је наше. Само хоћемо да будемо своји на своме и зато никоме нећемо дати ни Косово и Метохију, нити било који други део, чак ни педаљ наше земље, наше отаџбине. Живели најмлађи официри наше војске, живела Србија”, закључио је Вучић.

Прва у рангу Кристина Живановић: Понос је понети звање и униформу официра Војске Србије
Прва у рангу Војне академије Кристина Живановић поручила је да нови официри данас свечано затварају прву страницу дневника академског школовања и да их у наставку чекају велики изазови.

“Заиста је понос понети звање и униформу официра Војске Србије. То је доказ посвећености верности и бескрајној вери у национално јединство и слогу”, навела је Живановићева.

Најбољима додељени пиштољи са посветама
Најупешнијим потпоручницима пиштоље са посветом уручио је председник Александар Вучић.

Први у рангу вида Копнена војска је потпоручник Александар Николић.

Први у рангу вида Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана је Милош Костић.

Прва у рангу Служби војске Србије је Кристина Живановић.

Први у рангу Медицински факултет Војномедицинске акдемије Младен Хаџиманкучевић.

Прочитан указ о произвођењу у чин потпоручника
Указ председника Републике у произвођењу у чинове потпоручника Војске Србије 109 кадета 142. и 143. класе Војне академије и 17 кадета 8. класе Медицинскког факултета ВМА прочитао је пуковник Срђан Дувњак.

Дочекана застава и интонирана химна
На почетку свечаности дочекана је застава Републике Србије и интонирана химна “Боже правде”.
Председник Вучић стигао на свечану промоцију
Председник Александар Вучић стигао је на свечану промоцију најмлађих официра Војске Србије, а рапорт му је предао генерал-потпуковник Војске Србије Горан Радовановић.
Прве официрске чинове добило је 135 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА, међу којима је осам кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и један из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Министар одбране Небојша Стефановић рекао је за РТС да су нови официри велико појачање за Војску Србије и да показују све већу заинтересованост за војни позив.

Подели на: