Најновије вести

Ракић са шефицом шведске дипломатије o проблемима Србa на КиМ

Министар за заједнице и повратак у влади привремених приштинских институција Горан Ракић састао се са министарком спољних послова Шведске Ан Линде и пренео јој са каквим се проблемима Срби на КиМ суочавају.

 

Горан Ракић је пренео Ан Линде да се Срби на Косову и Метохији суочавају са проблемима безбедности, повратка, употребе српског језика у институцијама и генерално, заштите имовине Српске православне цркве, као и неспровођењем одлуке Уставног суда када је реч о имовини манастира Високи Дечани.

На састанку у Приштини, Ракић је рекао да је недопустиво то што се у 21. веку крше основна људска права када је у питању процес повратка и навео случај Драгице Гашић у Ђаковици, која има искрену намеру да након повратка остане у свом граду.

“Велики број проблема је у свим овим областима које смо навели. Због тога и због статусне неутралности која је у мандату ОЕБС-а, позивам вас да заједно више радимо на терену како би постигли већу ефикасност и указали на све проблеме који прате не само српску, већ све мањинске заједнице. Нажалост, и неразумевање осталих институција нам отежава посао који радимо”, рекао је Ракић.

Оценио је да је поштовање културне баштине неког народа кључно за поштовање основних људских права.

“Ако имате пример да се након пет година одлука Уставног суда, када је реч о имовини манастира Високи Дечани још увек не спроводи, јасно вам је да по питању владавине права нешто не функционише”, рекао је Ракић, преноси у саопштењу Министарство за заједнице и повратак.

На састанку на коме је присуствовао и амбасадор мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији Мајкл Девенпорт, Ракић је предао списак свих инцидената који су се догодили од почетка 2021. године и замолио је представнике ОЕБС-а да уложе свој ауторитет како би се представила реална слика свега што се дешава.

Уз захвалност министру Горану Ракићу на данашњем сусрету, министарка Ан Линде, чија земља преседава ОЕБС-ом, истакла је да сарадња ове мисије и министарства и даље треба да остане добра.

На састанку је наведено да ће ОЕБС увек пружати подршку да се расељена лица врате, додаје се у саопштењу.

Подели на: