Најновије вести

Резултате нико не може да оспори

Иза нас је можда најтежа ноћ од почетка епидемије јер је седам грађана изгубило живот, рекао је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић на редовној конференцији за медије. Додаје да се ситуација побољшала и да од јутрос ниједна особа није преминула. Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић каже да индикатори у овом тренутку указују на слабљење вируса и да се нада да ће се то наставити и у наредном периоду.

 

УСрбији је у последња 24 сата регистровано 296 нових случајева коронавируса, а тестирана је 5.051 особа. Укупан број потврђених случајева сада је 7.779.

Посланици са маскама и рукавицама
Зоран Гојковић је рекао да ће парламент почети да ради уз поштовање противепидемијских мера и да ће сви посланици морати тим мерама да се подвргну.

Прецизирао је да ће морати да носе рукавице и маске, да имају дезинфекциона средства за руке и обућу и све оно што је уобичајено у оваквим ситуацијама.

Хоспитализовано је укупно 3.135 пацијената, а 91 је на респиратору.

Од последњег извештаја преминуло је седам особа. На конференцији је речено да су од тога четири особе из Геронтолошког центра у Нишу. Сада је укупан број преминулих од коронавируса у Србији 151. Излечена су 1.152 пацијента.

Зоран Гојковић је рекао да је први пут тестирано више од 5.000 особа и да Србије убедљиво највише тестира од свих у региону.

“То је јасна политика да ништа нећемо да кријемо, да ћемо што је више могуће грађана да тестирамо и отварамо капацитете. На томе ћемо инсистирати”, рекао је Гојковић.

Навео је да је тренутно добра ситуација у Новом Саду, да је у Београду стабилизовала али да је далеко од идеалне.

Када је реч о ситуацији у Нишу, Гојковић је рекао да је она под контролом, али да мора још више да се ради и тестира. Поручује да постоји већа одговорност грађана Јужне Србије.

Као тренутни проблем Гојковић је навео ситуацију у Неготину, јер је тамо у последња 24 сата 26 грађана било позитивно. Истакао је да су епидемиолошке екипе на терену и да ће у догледно време постојати тачни подаци.

Како се систем ширио, тако ће се и враћати на старо
Зоран Гојковић је рекао да су припремљени велики капацитети за евентуални тежи удар вируса.

“Још смо далеко од тога да будемо у безбедној зони. Морамо још много да радимо на томе да бисмо се вратили у стање непосредно пре саме епидемије. Наравно да ћемо један део болничких капацитета, како време иде, вратити у њихову основну сврху јер нема потребе да не буду искоришћени за оне који нису ковид пацијенти”, рекао је Гојковић.

Додао је и да ће током ове или следеће недеље почети да се раде и одложене ургенције и да ће се систем полако враћати на почетак.

“То ће поново захтевати измену режима рада, и сигурно, како се број оболелих буде смањивао да ће се појединачни ковид центри затварати. Као што смо се ширили, сада ћемо се враћати на почетак”, навео је Гојковић.

Поручио је да ће здравствени радници радити у другачијим условима, уз енормно повећање мера опреза да не би било озбиљнијих интрахоспиталних инфекција.

“То је императив у следећем периоду. Здравствени систем чекају нови изазови. И то ће опет највише зависити од тога да немамо никаквих искакања”, рекао је.

Морамо, како је истакао, да се прилагодимо и то је сврха целе еволуције: “само прилагодљивост је услов за преживљавање”.

Мере за заштиту старијих најзначајније
Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да подаци показују да је старија популација са придруженим болестима најосетљивија и да се код њих јављају најтеже форме болести.

Док је држава угрожена нико се не бави политиком
На питање о одржавању избора, Гојковић је рекао да је став председника и Владе јасан.

“Докле год је држава угрожена, нико од нас се не бави политиком”, поручио је Гојковић.

Истиче да ће бити простора и времена за повратак у политичку арену када се све заврши и да ће се онда разговарати на начин какав је уобичајен у политичким системима Европе и света.

Каже да се то дешава чак и када је у нашој популацији дошло до слабљења вируса. Као пример навела је то што су преминуле четири особе из Геронтолошког центра у Нишу, иако су у почетку сви имали благе симптоме, или их уопште нису имали, и што су одмах хоспитализовани.

Истиче да то показује непредвидивост вируса и клиничког тока. Поготово у популацији најстаријих особа, где може да дође до погоршања које ће да се заврши фатално.

“Све мере за заштиту најстаријих јесу и најзначајније мере када је у питању превенција ширења епидемије”, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

На питање о слабљењу вируса, рекла је да претходних недеља био циљ да се заустави прогресивно ширење у популацији, јер је било немогуће спречити вирус да уђе у популацију.

Објашњава да се све процене дају на основу истраживања и показатеља и да епидемиологија у 21. веку није искључиве везана за мере опште превенције јер постоје софистицирана истраживања и индикатори.

Како каже, оно што у овом тренутку указује на слабљење вируса јесте способност да изазове теже форме болести јер је дошло до инверзије тежине клиничке слике. На самом почетку већина пацијената је имала теже облике пнеумоније, а благих форми је било мало. Данас је ситуација обрнута.

Додала је да чак долази и до благог продужења инкубационог периода са три до пет дана на пет до седам. То, како је рекла, говори да је мања инфективна доза вируса у циркулацији.

Истиче да се све то показује у последњих неколико недеља и да се нада да ће се тако наставити.

Рекла је да је данас проценат позитивност сличан као јуче, мањи од шест одсто и да ће се у наредном периоду радити интензивна тестирања.

Зоран Гојковић је рекао да још увек не знамо све о вирусу и да нико не може да каже да све зна.

“Зато нас и брине да случајно не дође до нових дешавања и епидемиолошке активности вируса која ће донети другачију слику”, рекао је Гојковић

Наводи да је то нешто са чим се сусреће цела планета и да је од почетка најважнији циљ био спречавање експоненцијалног раста броја оболелих.

Говорећи о заштитној опреми, Гојковић је рекао да је Србија од почетка кризе успела да обезбеди све што је неопходно за раднике и здравствени систем Србије, истичући да то показују и резултати.

“Резултати су прости и јасни. Од почетка смо говорили да је наш једини циљ да што мање грађана трагично заврши. Ми данас имамо резултате који су, ако гледамо тај сегмент, можда међу најубедљивијима не само у Европи него и шире. Имамо два умрла грађанина на 100.000 становника”, рекао је Гојковић.

Каже да, ако се пореде сличне земље у Европи према тим процентима, Србија је десет пута боља од Швајцарске. Истиче да је смртност 156 пута већа у Шпанији, а 177 пута у Италији.

“То је резултат политике државе Србије, заслуга здравства и грађана Србије. И то нико не може да оспори”, рекао је Гојковић.

Наводи и да је упућена помоћ Италији јер су Срби хуман народ и Србија има довољно свега да може да помогне пријатељима.

Подсећа да је Италија велики пријатељ Србије и да су међу првима пружили помоћ током поплава 2014. године.

“Када смо ми били у почетку кризе, пријатељи су били ту да нам помогну. Зато пријатељства треба чувати и гледати у будућност”, навео је Гојковић.

Сви здравствени радници имају неопходну опрему
Напоменуо је да сви здравствени радници имају апсолутно обезбеђену личну заштитну опрему у складу са пословима које обављају.

“Не значи да треба да демонстрирамо да имамо опрему ако обучено 120.000 људи у скафандере да бисмо то доказали”, рекао је Гојковић.

Сматра да се то види и по броју здравствених радника који су оболели.

Додао је и да домаће фирме увелико раде на производњи заштитне опреме и да ће радити све више.

“Србија се спрема, организована је и има капацитет да сама произведе један велики део опреме и снабде грађанство и запослене”, навео је покрајински секретар за здравство.

Подели на: