Најновије вести

Ристић писао амбасадорима: Џафер Дева осведочени ратни злочинац

Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић упутио је данас писма амбасадорима САД, Немачке, Израела и Шведске, као и шефу Делегације ЕУ у Републици Србији, поводом најаве косовских власти у вези са обновом куће озлоглашеног нацистичког злочинца из Другог светског рата Џафера Ибрахима Деве која се налази у Јужној Митровици.

 

 

Ристић је у свом обраћању детаљније упознао амбасадоре са могућим вишеструко опасним последицама те, како је навео, крајње неодговорне одлуке власти у Приштини и упутио молбу да са садржајем писма упознају своје владе, односно Европску Унију.

Такође, имајући у виду непосредна сазнања којима располаже, Музеј подсећа и на то да је управо одлучна, јасна и искључиво на историјским чињеницама утемељена реакција Музеја жртава геноцида из фебруара 2022. године резултирала тиме да су УНДП и Европска Унија поништиле своје тада већ увелико донете одлуке да финансирају пројекат рестаурације и конзервације куће ратног злочинца Џафера Ибрахима Деве.

“То још једном показује да Музеј ужива респектабилан статус у међународној заједници успостављен искључиво на основу свог дугогодишњег истрајног, високопрофесионалног, научног и објективног рада на пољу афирмације културе сећањ на жртве геноцида почињених над припадницима српског, јеврејског и ромског народа на подручју Југославије током Другог светског рата”, наводи се у реаговању Ристића.

Стога, Музеј овом приликом посебно подсећа на своју реакцију упућену почетком фебруара 2022 године у вези са тиме да планирани рестаураторско-конзерваторски радови и пренамена тог објекта у регионални центар за културне активности Јужне Митровице, у оквиру пројекта под називом „Културно наслеђе као покретачка сила дијалога међу заједницама и друштвене кохезије“, изазива подозрење неалбанских заједница у искреност поменутог пројекта.

“У најгорем случају, читав овај поступак представља покушај заснивања процеса помирења међу албанском и другим неалбанским заједницама (у овом случају, српском, ромском и јеврејском) на чињеници да је за узор складног, толерантног и мирног међуетничког живота на подручју АП Косово и Метохија изабрана личност чија су дела током Другог светског рата била све само не покретачка сила дијалога међу заједницама и њихове друштвене кохезије”, наводи се у писму Ристића.

Како се додаје, Музеј жртава геноцида очекује да инспиратори и реализатори тог како наводе, у Европи до сада незабележеног случаја обнове објекта који се везује за једног ратног злочинца, обуставе планиране активности и одустану од поступка који са правом изазива узнемирење и забринутост јавности.

“Ово тим пре што се једним таквим поступком отворено глорификује један од осведочених ратних злочинаца са ових простора током Другог светског рата. Због непосредног учешћа Џафера Ибрахима Деве у припремању и извођењу злочина на подручју АП Косово и Метохија током Другог светског рата над српским, ромским и јеврејским становништвом, Музеј жртава геноцида сматра у најмању руку непримереним намеру привремених власти у Приштини да обнови кућу која се налази у непосредној вези са личношћу једног ратног злочинца, посебно уколико је тим истим привременим властима заиста стало до дијалога међу заједницама Косовске Митровице и њихове друштвене кохезије”, навео је Ристић.

Нагласио је да очигледна и забрињавајуће истрајна намера власти у Приштини са циљем нескривене глорификације озлоглашеног злочинца, представља недопустив процес који изискује јавну осуду релевантне домаће и међународне јавности, држава, институција и организација.

“Стога Музеј жртава геноцида очекује да се релевантне државе и међународне организације благовремено и без околишања огласе у вези са отвореним ревизионистичким, антицивилизацијским и недемократским поступцима тзв. привремених власти у Приштини. Такође, Музеј још једном позива и привремене власти у Приштини да јасно саопште да ли својим упорном подршком глорификацији ратних злочинаца заправо желе да саопште како ратни злочини почињени над Србима, Ромима, Јеврејима и другим не- Албанцима на подручју АП Косово и Метохија током Другог светског рата нису злочини, већ пожељан облик понашања у односу на припаднике народа и друштвених група који очито и даље нису пожељни на том подручју”, упитао је Ристић.

Додао је да су такви поступци недопустиви у Европи која још увек вида ране Другог светског рата и памти десетине милиона невиних жртава нацизма.

“Имајући то у виду, Музеј жртава геноцида наставиће да одлучно и искључиво на основу научне интерпретације историјских чињеница реагује на покушаје дисторзије прошлости и мобилизације на нову мржњу која би овим просторима донела нова и застрашујућа страдања недужних”, наводи се у писму Ристића.

Подели на: