Најновије вести

“Сахрана обећања” у Приштини, Курти поручује да ће натерати Србију да призна Косово

Шеф посланичке групе Алијансе за будућност Косова Даут Харадинај изјавио је у косовској скупштини да се косовски премијер Аљбин Курти због најаве укидања таксе на српску робу “предао без притиска”. Курти одговара да ће “натерати Србију да призна Косово” јер, каже, постоје паметније методе од таксе. Испред зграде парламента ухапшено неколико особа.

 

Косовски премијер Аљбин Курти рекао је на ванредној седници скупштине посвећеној такси на робу из централне Србије и БиХ да је ефекат тог намета био минималан, јер није правилно спроведен.

Хапшење због “сахране обећања”

Пред почетак седнице полиција је испред улаза у двориште скупштине ухапсила неколико активиста Алијансе за будућност Косова.

Они су испред улаза, на улици, положили ковчег, симболишући “сахрану обећања” бившег премијера Рамуша Харадинаја.

“Постоје много паметније методе како остварити циљеве које желимо, од оног што је до сада учињено. Српске власти захтевају да се документи припреме на српском језику”, рекао је косовски премијер.

“Споразум о реципроцитету, који је на неки начин рађен и у Бриселу због папирних налепница, на Косову није спроведен.

То је, каже, био Бриселски споразум који није спроведен.

“Наше таблице РКС не улазе у Србију. Након одржаних састанака дошао сам до правог циља за пут који је пред нама у смислу 100-постотне таксе. Направимо корак добре воље, а на Србији је да одговори. Србија мора да се докаже, мора да изјави да зауставља кампању. Наше мере су нормалне за нормално стање. Морамо да се нормализујемо пре него што покушамо да нормализујемо односе са Србијом”, рекао је Курти.

Даут Харадинај му је узвратио речима да је за време владавине те странке “Косово било утврђење за Србију”.

“Имали смо утврђење у односу на Србију, али били смо врло отворени у односу на Албанију, Македонију, Црну Гору и цео регион”, рекао је Харадинај, алудирајући на Куртијуву попустљивост.

Курти је одговорио рекавши да у држави треба видети више од тврђаве породице и племена.

“Дворац је родбина, породица, племе, држава је више од тога”, рекао је Курти.

Харадинај: Курти се предао; Весељи: Курти је ризик за будућност

Харадинај је на почетку седнице истакао да се Курти “предао Србији без притиска”.

“Премијер Курти и његова вишегодишња политичка активност, превртање камиона, крвави протести, све су то били облици блокирања Србије. Али ова идеологија није дуго трајала. Премијер се већ предао, још увек без озбиљног притиска. Прекршио је принципе којима је добио мандат. Прешао је преко сваког потеза којима је годинама био против Србије”, рекао је Харадинај на ванредној седници парламента заказаној на иницијативу опозиционих посланика, који се делом противе укидању таксе.

Харадинај је позвао опозиционе посланике да не подлегну притиску из Београда за укидање таксе.

Председник Демократске партије Косова и председник скупштине у прошлом сазиву Кадри Весељи рекао је током расправе да је Аљбин Курти “ризик за будућност Косова”.

Весељи тврди да “нерешени проблеми између Косова и Србије дају могућност Русији да утиче на Европу”.

Он сматра да такса “може бити интерес само када се супротставља српској држави, а никада САД”.

“Озбиљно је оно што смо чули од нашег премијера, премијер представља ризик за будућност Косова. Премијер треба да се понаша као премијер независне државе”, поручио је Весељи И додао “Косово од Србије треба да се одвоји што пре”.

“Нисмо могли нормално да разговарамо са Србијом, нисмо случајно водили ратове. Треба да имамо добросуседске односе, комуникацију и да сачувамо државу. Таксе смо увели како би смо дошли до коначног споразума”, рекао је Весељи.

Шеф посланичке групе владајућег покрета Самоопредељење Реџеп Сељими одбацио је наводе Харадинаја и позвао посланике да изгласају резолуцију о укидању таксе.

Подели на: