Најновије вести

Сећање на великана српског глумишта

Промоција књиге ”Са Цвејом” одржана у Грачаници

 

 

Уорганизацији Дома културе ”Грачаница”, Фондације ”Мој Балкан” и удружења ”Крокодил” из Београда, у Грачаници је одржана промоција књиге ”Са Цвејом”, својеврсне монографије о великану српског-југословенског глумишта Бранку Цвејићу.

Књига „Са Цвејом“ сачињена је од низа ауторских текстова и представља важан документ о једном изузетном уметнику и његовим достигнућима у области културе и уметности, у граду, земљи и целом региону бивше Југославије. Сећања нас кроз књигу воде од времена када је Бранко Цвејић закорачио у свет уметности, преко незаборавних представа у његовом Југословенском драмском позоришту, и од легендарног Банета Бумбара из ТВ серије ”Грлом у јагоде”, све до његових последњих улога.

Говорећи о колеги, глумац Светозар Цветковић рекао је да су он и Бранко у исто време водили два позоришта – Цвеја Југословенско драмско, а он Атеље 212.

–  За време наших мандата тај вечити антагонизам између та два позоришта нас двојица смо успели да спроведемо у неку заједничку акцију, у смислу да онај други слободно ради боље представе од оног првог, да онај први то може да му опрости, а да га следећи пут сачека на кривини. С’обзиром да је позориште уметност заборава и да сви ми који смо на сцени живимо за тај један тренутак који ћете ви као гледаоци гледати, упамтити једно време а онда заборавити, да ће та уметност отићи у неповрат у том једном тренутку, онда и глумац када оде из овог овоземаљског живота у доброј мери је подложан неком сећању, али нам то сећање некако избледи. Идеја да се направи ова књига, идеја да се остави један овакав траг јесте заслуга самог Бранка Цвејића, али и Беке Вучо која је дошла на ту идеју и да ово остане трајни белег једног времена, али и једног дивног уметничког карактера који је за собом оставио Бранко, казао је Цветковић.

Уредница овог својеврсног зборника сећања Бека Вучо казала је да су књигу назвали ”Са Цвејом” из разлога да где год крену да говоре о њој он буде са њима.

-Идеја ми је била да књигу приредим као један колаж, не да је ја сама напишем већ да  у њу унесем  многобројне приче о Цвеји. Сматрала сам да не треба заборавити уметника и човека који је толико много дао култури града Београда, Србије и читаве бивше Југославије. Књига је подељена на осам делова зато што је Цвеја умро у својој осмој деценији живота, и ја сам покушала да кроз тих осам различитих периода његовог живота, позоришног, филмског и телевизијског рада, прикажем његове многе стране. Циљ ми је био да за књигу пишу и говоре и људи који нису познати ширем кругу, који нису глумци, редитељи, писци, већ његови пријатељи адвокати, архитекте, људи који су са њиме друговали, као и неки људи из Југословенског драмског позоришта који су били иза сцене попут кројачице, административне службенице, његове дугодишње секретарице и тако даље, казала је Вучо и додала да књига има дух југословенства, јер је Бранко Цвејић највише стварао у бившој Југославији.

Књига ”Са Цвејом”, казала је Вучо, представљена је на сајму књига у Београду, у неколико градова Србије, затим у Грачаници, Приштини, и у плану им је да преко лета посете Будву и Подгорицу а на јесен Сарајево, Скопље, Загреб и Љубљану.

Позришни редитељ Борис Лијешевић присетио се многобројних анегдота из времена док је Бранко Цвејић био управних Југословенског драмског позоришта, представљајући га као доброг, духовитог и брижног човека.

Промоцију књиге пратило је сценско читање драмског текста „Уротници“ Игора Штикса и Владимира Арсенијевића, насталог по мотивима крокодилове едиције ”Заједничка читаоница”.

М.Ч.

 

Подели на: