Најновије вести

Сећање на жртве Јасеновца, церемоније у Србији и Српској

Дан сећања на жртве усташког концентрационог логора Јасеновац у Другом светском рату обележава се у Спомен парку у Сремској Митровици и Доњој Градини у Републици Српској. Сећање на Јасеновац и сва страдања морају да остану део наше културе сећања, а не позив на рат, рекао је Милорад Додик.

 

Председник Србије Александар Вучић положио је венац у Спомен парку Сремска Митровица поводом Дана сећања на жртве усташког концентрационог логора Јасеновац у Другом светском рату и његовог највећег стратишта Доња Градина.

Поручио је да Србија неће заборавити ниједан логор, нити једну гробницу и ниједан злочин, као ни имена оних који су спроводили истребљење српског народа. Немамо на то право, рекао је Вучић.

Навео је да је током офанзиве усташких снага у координацији са Немцима 1942. године извршена акција хватања становника по Фрушкој Гори и Срему, они су затим малтретирани и одведени на српско православно гробље где су стрељани, од ноћи 30. на 31. август, до 11. септембра.

Та зверска убиства забележена су филмском камером.

У тој, првој ноћи, међу 130 убијених био је и славни сликар Сава Шумановић.

Парастос јасеновачким жртвама служили су свештиници дубичке парохије у Спомен подручју “Доња Градина” на гробном пољу “Тополе”

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је у Дољој Градини да су Србија и РС завет народа.

Додик је поручио да Доња Градина представља место сећања где тишина говори више од речи.

Рекао је да увек када долази овде не може да потисне ни сећање и бол који га обузме као дете Козаре, где је као дечак слушао живе приче о убистивма и страдањима народа.

Само дан пре пробоја из логора убијено је 700 жена што говори о томе да ни распад усташке државе није био довољан за спречи убиства Срба.

Истакао је да је Јасеновац део тешке приче страдња у прошлом веку који памтимо као век огромних стррадања који је преполовио наш народ.

“Остали смо јер смо веровали у нешто а то је слобода”, рекао је Додик.

Најважнија је слобода, као што је заблуда било стварање Југославије, видели смо на крају прошлог века да није тако, каже он.

Додик каже да се не окупљамо да одамо пошту страдању појединаца већ страдању народа, који је био је изложен уништењу, што је оставило последице и на економију.

“Долазимо да би се заветовали за мир, који желимо свим људима”, истакао је Додик.

Никада нећу одустати од тога да срски народ има своју државу, јер само тамо где могу да имају државу могу да имају слободу”, истакао је Додик.

Сећање на Јасеновац и сва страдања морају да остају део наше културе сећања, не да позивамо на рат већ сећање које ће спречити рат и страдање, истакао је српски члан Председнишрва БиХ.

Једини логор за децу

Из јасеновачких логора смрти никада се није вратило око 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Концентрациони логор Јасеновац-Доња Градина био је и једини логор за децу у Другом светском рату.

Њих око 20.000 није дочекало слободу.

Дан сећања се обележава у складу са мерама које се предузимају за спречавање ширења корона вируса.

Подели на: