Најновије вести

Сећање на жртве “Олује” уз поруку да Србија жели помирење, али више никад понижење

У Сремској Рачи одржана церемонија у знак сећања на страдале и прогнане Србе у хрватској акцији “Олуја”. На мосту у том месту је откривена спомен-плоча. Председник Србије Александар Вучић рекао да Србија не пристаје на понижење и да више неће бити мала и слаба да би многи у региону и свету били задовољни.

 

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручује: “Пустите нас на миру да тугујемо и немојте нас понижавати. Патријарх Иринеј позвао на јединство српског народа.

Србија цени мир, али не пристаје на понижење и ћутање
Вучић је рекао да се од Србије тражи да заборави своје жртве и песнике, али узалуд. Навео је да Србија цени мир, хоће сарадњу и помирење, али не пристаје на понижење и ћутање.

Наводи да је у Хрватској број Срба сведен на статистичку грешку и да је питање зашто други о томе ћуте и траже од Србије да о томе ћути.

“Зар не би требало правда да буде иста за све”, упитао је председник.

Рекао је да је крви било доста и да је овом простору потребан живот.

“Памћење нам омогућује да ценимо живот, да га не трошимо олако”, наводи Вучић.

Истиче да Србија, када прича о злочинима над народом, говори о муци, тузи, чемеру и страдању и да се никада не радује туђим жртвама и муци.

“Док живе Србија и Српска злочин над крајишким народом не сме и неће бити заборављен”, поручио је председник.

“Више неће бити Олуја против српског народа”
Вучић је истакао да више неће бити “Олуја” против српског народа и да се Србија и РС неће више свађати.

“Више никада нећемо дозволити да било ко и било када убија и Срђана и Мрђана и Млађена. Србија више никад неће бити тако мала и слаба да би многи у региону и свету били задовољни”, рекао је Вучић.

Извинио се Србима Крајишницима јер је Србија 1995. “не само подигла белу заставу, него срамно ћутала” и “није им дала да иду тракторима кроз центар Београда”.

“Извините Крајишници и бескрајно вам хвала на свему што сте урадили за своју Србију”, навео је председник и указао да Крајишници данас доприносе развоју и напретку Србије.

“Они су победили. Данас је Србија много јача него што је била и 1995. и 2005. и 2015.”, рекао је Вучић.

Вучић: Србија неће пристати на понижење
“Од 2014. године Србија и Српска заједнички обележавају српска страдања. И на ту чињеницу веома сам поносан. Председник Додик и ја смо то предложили, а срећан сам и поносан што видим да је готово целокупан народ разумео значај те идеје”, поручио је председник Александар Вучић.

Рекао је да се злочини називају правим именима и да је захвалан свима који су разумели да морамо да имамо поштовање према себи.

“Народе српски не завбрави да више нико у Европи и свету не говори о геноциду у НДХ”, рекао је Вучић.

Рекао је да су српски градови и села опустели и да су им Срби криви за све.

“Та матрица је постављена, тешко ћемо је данас и сутра изменити, али имамо обавезу према деци да им истином отворимо очи”, навео је председник.

Рекао је да су Србија и Српска успели да кажу “не” лажима и да поруче да Србија живи, неће нестати и неће носити жиг срамоте који су јој ставили.

Рекао је да Србија жели помирење, али понижење никада и да само тражи да се покаже пијетет према српским жртвама. Да се каже да је у Јасеновцу страдао цео народ, као и у Јадовну и Пребиловцима, само зато што су носили српско име и презиме.

“Ми смо имали снаге да кажемо, када год су Срби негде нешто учинили, да то не сактивамо. Немојте да нас терате да славимо заједно са вама убијање Срба”, навео је Вучић и додао: “Нећемо да славимо трагедију српског народа”.

Истакао је да Србија никада неће пристати на понижењње.

На мосту у Сремској Рачи подсећање на 1995.
На мосту су постављени трактори, приколице, аутомобил “југо” – који подсећају на трагичне догађаје из 1995. године. У том абијенту се одржава церемнија и одиграва уметнични програм, а ту се и обраћају говорници. Глумци говоре стихове.

Додик: Пустите нас да тугујемо у миру и немојте нас понижавати
Српски члан председништва БиХ Милорад Додик рекао је на церемонији да српски народ данас има своју слободу у Републици Српској и Србији.

“Наша освета је то што смо и данас заједно изнад ове реке, Саве”, поручио је Додик и додао: “Она постаје на свом путу исто гробница колико је и река”.

Истиче да су се данас окупили да одају пошту жртвама и да је “део плана да Срби више не постоје била злочиначка акција Олуја”. Наводи да Хрвати нису крили да је Хрватска без Срба њихов циљ и да је “Олуја” део континуитета.

Подсетио је на злочине усташа над српским народом у НДХ и рекао да је “Олуја” изведена уз благослов великих сила као коначан део процеса прогона Срба.

Говорећи о Хрватској, упитао је како неко може да обележава као важан дан то што је протерано 250.000 Срба и како неко може то да слави.

“Коме се та домовинска захвалност упућује”, навео је Додик.

Истакао је да српски народ неће нестати и да “љуби слободу и да је за њу страдавао вековима”.

Подсећа да српском народу у Хрватској није враћена имовина и да се забрањује ћирилица и још једном пита шта се то слави у Хрватској.

“Је ли то неки нови европски стандард. Можда нисмо у тренду па то не разумемо”, рекао је Додик указавши да се и од Срба тражи да то славе.

“Нас пустите у миру да тугујемо и немојте нас понижавати”, поручио је српски члан председништва БиХ.

Химне РС и Србије
Интониране су химне Републике Српске “Моја Република” и Србије “Боже правде”. Уследио је пригодан уметнички програм.

Откривена спомен-плоча на мосту
На мосту у Сремској Рачи откривена спомен-плоча у знак сећања на прогнане и страдале у “Олуји”. Плочу су открили председник Србије Александар Вучић и члан Председништва БиХ из редова српског народа Милорад Додик. Они су након тога положили венце, а уследио је минут ћутања.

Патријарх Иринеј: Можемо опстати само уједињени
Патријарх је након служења помена свим страдалим Србима у акцији “Олуја”рекао да је једина кривица српског народа који је живео у области Хрватске то што су то били етнички Срби и православни по вери.

“Ту је да назовемо кривицом српски народ платио хиљадама невиних жртава”, рекао је Иринеј.

Каже да је српски народ плаћао цену за своје име и веру животом још од 1941. године и да је, на жалост, плаћа и данас.

“Свим жртвама великог страдања нека господ да оно што су својом жртвом заслужили, и нека нам Господ помогне да се ујединимо једни с другима, јер као мали народ можемо опстати само уједињени”, поручио је патријарх Иринеј.

Сусрет представика Србије и РС и помен
Обележавање почело сусретом представника Србије и Републике Србије, након чега је почео помен за страдале који служи патријарх српски Иринеј.

Очекује се почетак церемоније
На мосту у Сремској рачи све је спремно за почетак церемоније. Патријарх српски Иринеј служиће помен страдалима.
На мосту којим су колоне избеглица 1995. године стизале у Србију одржан је комеморативни скуп.

Обележавању Дана сећања присуствовали су председник и премијерка Србије Александар Вучић и Ана Брнабић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председница Српске Жељка Цвијановић.

Због пандемије коронавируса није било окушљања грађана као претходних година.

Подели на: