Најновије вести

Седам војника Кфора заражено вирусом корона

Политика Кфора је да се не објављује ни број ни националност заражених

 

Редакција Јединства је упутила неколико питања за прес службу Кфора у Приштини о актуелној пандемији вируса корона и између осталог да ли има заражених међу војницима војне мисије на Косову и Метохији.

  • Има ли у Бондстилу војника у изолацији или заражених због КОВИД -а 19 ?

-Политика КФОР-а је да не објављује бројеве и националности. Међутим, позитивни случајеви се лече у објектима КФОР-а, а затим се евакуишу.

  • У ком сектору се налазио аустријски војник заражен КОВИД – ом 19?

-Кфор не саопштава информације о националним питањима.

  • Да ли је обавезно ношење маски и рукавица у базама?

-КФОР је од почетка пандемије предузео оштре превентивне мере за спречавање ширење вируса, укључујући ношење маски и рукавица у свим потребним случајевима.

  • Колико тренутно цивила ради у Бондстилу ?

-Већина цивила који раде у Бондстилу није запослена у КФОР-у.

  • Да ли Кфор има лабораторију за испитување и утврђивање заражених Ковидом – 19?

-КФОР има сопствене способности и ради у уској координацији са институцијама на Косову.

  • Колико тренутно Кфор има база на Косову?

-Главне базе КФОР-а су у Приштини (Фил сити – Главни штаб и МСУ Карабињери и у кампу Кфора поред Приштине борави око 800 војника из више земаља), Пећи (Регионална команда Запад) и Урошевцу (Регионална команда Исток).

КФОР броји 3.532 војника

Албанија – 29, Литванија – 1, Јерменија – 41, Молдовија – 41, Аустрија – 342, Црна Гора – 2, Бугарска – 22, Норвешка – 2, Канада – 5, Пољска – 250, Хрватскаа – 36, Румунија 57, Чешка – 9, Словенија 250, Данска – 35, Шведска – 4, Финска – 20, Швајцарска – 165, Немачка – 70, Турска – 371, Грчка – 111,, Украина – 40, Мађарска – 395, Велика Британија – 19, Ирска – 13, Америка – 660 и Италија – 542. Што је укупно 3.532 војника из 27 земаља.

На другој страни, од 90 заражених Албанаца у Урошевцу 86 су радници америчке базе Бондстил или чланови њихових породица, укључујући и бебу од 10 месеци, званично је потврдила општина Урошевац, у уторак, 21. априла. Ова општина је потврдила и да су два Албанца који су радили као возачи у Бондстилу преминули од короне вируса.

Бондстил се налази пет километара источно од овог града према Косовској Витини. Још се незна како су, и од кога су, албански радници у Бондстилу заражени вирусом корона собзиром на то да амерички Кфор овде нема ниједног пријављеног зараженог војника. У америчкој бази Бондстил тренутно је 660 америчких војника.

До сада је, уторак 28. април, заражено седам војника Кфора вирусом корона које су потврдила министарства одбране земаља одакле су војници.

Један аустријски војник у саставу међународних снага Кфор на Косову, из сектора Запад, из базе ”Италијанско село” код Пећи, разболео се од коронавируса, саопштило је још у недељу 19. априла, Министарство одбране Аустрије.

Службеник Министарства одбране Црне Горе и три припадника Оружаних снага Хрватске заражени су вирусом корона у мисији КФОР-а у Приштини, сектор Центар, и они су, 25. априла (субота) евакуисани, саопштило је црногорско Министарство одбране.

Два војника КФОР-а из данске позитивна су на коронавирус и они се тренутно налазе у самоизолацији, саопштило је данско Министарство одбране у уторак 28. априла .

На Косову и Метохији је код Кфора забележено мање присуство на терену, а од проглашења пандемије више нема војника Кфора на улицама и патрола које су биле уобичајене у градовима јер се радило о војницима за сарадњу са цивилима.

Радио Кфор свакодневно, од 8 до 22 сата, емитује информације на албанском и српском језику о томе како одговорити на пандемију и спречити ширење вируса.

–Мисија КФОР-а под вођством НАТО-а донирала је, 25. априла, болницама Приштине и Грачанице опрему за личну заштиту у вредности од 70.000 евра, у знак подршке текућим напорима институција на Косову против пандемије КОВИЂ19. – то је једини одговор Јединству, на упућених пет питања Кфору прошле недеље у вези пандемије КОВИД – 19 код Кфора на Косову.

З. Влашковић

 

 

Подели на: