Најновије вести

Седница о распуштању косовског парламента 22. августа

Преседник косовске скупштине Кадри Весељи рекао је да је на седници председништва парламента одлучено да парламент расправља о свом распуштању 22. августа.

 

Бљерим Шерифи из партије Нисма рекао је да би избори могли бити одржани крајем септембра или почетком октобра.

Косовски премијер у оставци Рамуш Харадинај поздравио је одлуку председништва парламента, истакавши да је том одлуком трасиран пут изборном процесу “као јединој и неопходној опцији”.

Готово све странке на КиМ које имају посланике у парламенту изјасниле су раније за ванредне изборе.

Уколико буде договорено распуштање скупштине 22. августа, следе ванредни избори.

По распуштању параламента на потезу ће бити косовски председник Хашим Тачи. Његово је право да распише изборе у року не краћем од 30 и не дужем од 45 дана.

Четири албанске странке већ поручују бирачима да би свака од њих могла да освоји више од 20 одсто гласова и тиме истакне свог кандидата за премијера.

Међу њима посебно су гласни из Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја. Из те странке тврде да, према последњим истраживањима, имају подршку 22 одсто бирача, а да сам Харадинај има 55 одсто подршке.

Харадинај је од самог почетка увођења таксе од 100 одсто на производе из централне Србије одбијао да ту одлуку повуче и и тиме добијао на популарности међу Албанцима.

Популарност му је додатно скочила када је поднео оставку на функцију премијера правдајући је позивом Специјалног суда за ОВК у Хагу.

Нема још назнака ко би са ким могао да уђе у коалицију. Вероватно је да ће водеће странке, међу којима су Демократска странка, Демократски савез и Самоопредељење, самостално наступити јер ниједна од њих није спремна да уступи место премијера.

Има више српских странка које су показале интересовање за изборе. Најорганизованија међу њима је Српска листа, чији су представници и председници српских општина на северу.

Међутим, снага српских странка није толика да могу да одлучују о распуштању парламента.

Подели на: