Најновије вести

Седница СБ УН о КиМ настављена након прекида јер је Русија тражила да Приштина уклони заставу

Седница Савета безбедности Уједињених нација о КиМ настављена је након краткотрајног прекида, ради одржавања консултација иза затворених врата. До прекида је дошло убрзо после почетка седнице, када је представник Русије Димитриј Пољански затражио да представница Приштине промени или уклони заставу тзв. Косова јер, како је нагласио, оно није општепризната држава.

 

 

Димитриј Пољански је рекао да је то “територија и осам чланица Савета безбедности УН не признаје Косово као државу”.

Додао да је Русија против учешћа представника Приштине на састанку и скренуо пажњу чланица да представница Приштине седи испред ознака тзв. Косова.

Пољански је затражио да представница Приштине “промени позадину или уклони заставу” како би се наставила седница, након чега се за реч јавио представник Уједињеног Краљевства.

Британски представник је на то узвртио да седница није званични састанак Савета безбедности на којој се примењују та правила и додао да је на последњем састанку била иста позадина као данас због чега, како је рекао, “не види разлог” да се од представнице Приштине тражи да промени позадину на којој је косовска застава.

Пренос седнице је након тога прекинут, ради консултација иза затворених врата.

Седница се због пандемије одржава у видео-формату
Сличан случај се догодио и у априлу прошле године када је такође представник Русије тражио да се уклони застава тзв. Косова која је стајала иза тадашњег министра спољних послова привремених приштинских институција Глаука Коњуфце.

Савет безбедности УН на седници разматра извештај генералног секретара УН о ситуацији на Косову и Метохији за период од септембра 2020. до марта 2021. године.

На седници, којој председава Вијетнам, Србију представља министар спољних послова Никола Селаковић, коме је ово први пут да учествује на седници Савета безбедности УН.

Приштину представља министарка спољних послова привремених институција Доника Гервала.

Због пандемије коронавируса, седница се одржава у видео-формату.

У најновијем извештају генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду Унмика као главни политички догађаји у претходном периоду означени су косовски ванредни парламентарни избори 14. фебруара и подизање оптужнице Специјалног суда у Хагу против бивших лидера такозване ОВК у новембру 2020.

У извештају се наводи да су та дешавања успорила дијалог Београда и Приштине уз помоћ ЕУ, и истиче да трајни мир, стабилност и социјално-економски развој на КиМ и у региону зависе од одрживог напретка у дијалогу усмереног на нормализацију односа Београда и Приштине.

Подели на: