Најновије вести

Селаковић: Америка гарантује да ће се свако слово споразума применити

Генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић каже за РТС да је потписивање споразума у Вашингтону велики учинак за нашу политику и дипломатију и да је тако нешто било незамисливо пре неколико година.

 

Никола Селаковић је, гостујући у Јутрањем дневнику РТС-а, навео да је кључно политичко питање да је председник Александар Вучић дошао у прилику да америчким председником потпише важан билатерални споразум.
“Чињеница да смо потписали билатерални споразум, а не тростран сведочи колика пажња и поштовање су исказани према Србији, а колика пажња је поклоњена нашем региону, нашем главном државном политичком питању – питању Косова и Метохије, а када се погледа тај папир јасно је да је овим учињена једна важна и позитивна ствар за Србију, за наше грађане, за српски народ на КиМ”, рекао је Селаковић.
На питање да ли је то што је споразум потписан са америчким председником гарант да ће он бити примењен, Селаковић каже да је то показатељ да иза споровођења сваког слова овог споразума стоје САД.
“Наш председник и наш тим успели су једним озбиљним, аргументованим ставом и добро припремљеним наступом да се изборе да у овај споразум не уђе та тачка 10 која је фигурирала и која је подразумевала обострано признање. Такве тачке није било у овом споразуму”, нагласио је Селаковић.
Говорећи о мораторијуму од годину дана на кампању признања, односно повлачења признања Косова, као и да ли је тиме само питање признања одложено, Селаковић каже да ћемо то видети, јер то се може гледати и да је питање отпризнавања одложено.
“САД су биле главни протагониста такозване косовске независности, а ми данас долазимо у ситуацију да наш председник са председником САД постиже споразум који се тиче Косова и Метохије, а који није на штету Србије и није на штету Срба, напротив у њему је низ тачака којима ми имамо пуно право да будемо задовољни”, нагласио је Селаковић.
Рекао је да је Трамп ставио потпис на папир којим се гарантује примена слободе релегије и свих судских одлука чије је непоштовање угрожавало опстанак Високих Дечана, Пећке патријаршије.
“У општини Дечани осим братије манастира Високи Дечани више нема Срба. Када имате такву једну одлуку то значи заштиту опстанка и наше баштине и нашег братства”, додао је Селаковић.
На питање колико ће овај споразум утицати на односе Србије са Израелом и Палестином, Селаковић каже да ћемо то тек видети.
Указао је да се веома важна тачка овог споразума тече се обавезе Секретаријата за енергетику америчке владе да уради физибилити студију око расподеле енергената када је реч о Газиводама.
“Ми до сада нисмо имали ниједан једини киловат струје који се произведе у хидроцентрали на Газиводама, ми сада добијамо физибилити студију која ће нам омогућити да имамо струју са Газивода. Дакле, нешто што су до сада Албанци категорички одбијали”, закључио је Селаковић.

Подели на: