Најновије вести

Селаковић: Седнице СБ УН важне за изношење нашег става о КиМ

Србији не би одговарало да је седница Савета безбедности УН у потпуности прекинута, јер је одржавање тих седница ретка прилика да се у најважнијој међународној организацији на свету изнесе став наше земље и скрене пажња на проблеме на Косову и Метохији, изјавио је данас министар спољних послова Никола Селаковић.

 

 

Како је навео за ТВ Пинк, представницима Србије је било важније да упознају све чланице СБ УН о актуелној ситуацији на КиМ, да говоре отворено о проблемима којих нема у Извештају.

“Зато смо истрпели то што оно зову својим државним симболима, јер је важно оно што је речено на седници. Седница је настављена баш као и у октобру 2020, нису хтели да уклоне своје симболе, али надамо се да ћемо се наћи у Њујорку у октобру где не могу да донесу своја обележја и нећемо имати ту врсту проблема”, казао је Селаковић.

Наводећи да је било позитивних коментара о недавно одржаним изборима на КиМ, Селаковић је казао да седница није одржана не би било прилике да се укаже свима да је 140.000 људи избрисано из бирачких спискова, од чега је 85 одсто Срба.

“Више од 100.000 Срба је избрисано из бирачких спискова и нису могли да остваре своје право”, казао је Селаковић.

Навео је да је искористио прилику и да укаже на то да у тренутку када цео свет вапи за вакцинама, у Штрпцу је ситуација таква да су полицијске снаге упадале у Дом здравља, застрашивале медицинско особље, вршиле претрес јер су хтели да нађу вакцине из Србије и да их униште и то само зато што су дошле из централне Србије.

Шеф српске дипломатије каже да је на седници потврдио нашу посвећеност дијалогу и мирном проналажењу решења, али и да је указао на то да Приштина пуних осам година не жели да изврши своју обавезу – формирање ЗСО.

“Имао сам и ја прилику да говорим о угрожености наше верске, културне и историјске баштине на КиМ, о физичким нападима на Србе”, казао је Селаковић и навео да је, према подацима Мисије Кфора, у другој половини 2020. године повећан број напада на Србе на КиМ за 30 одсто у односу на исти период 2019. године и подсетио да је у току две недеље обијено седам цркава.

Како указује, на седници су се од представнице Приштине могло поново чути лажи, оптужбе.

“Користе сваки међународни форум да помињу стално једну лаж која се тиче силовања 20.000 Албанки од стране Срба, а имамо званични извештај Верификационе комисије основане 2018. године која каже да је пријављено 1.414 пријава, а да је регистровано као утемељено 912 случајева”, наводи шеф српске дипломатије.

Селаковић истиче да је задатак Србије да се бори, да износи истину, да чува позицију наше државе која нам је омогућила и да у тешком периоду Ковида-19, Србија буде држава о којој се у свету прича позитивно, као о прваку у вакцинацији, у солидарности са својим суседима, са онима којима је тешко.

“Нама је наша међународна позиција омогућила да имамо такву позицију”, казао је Селаковић.

“Спекулацијама о признању хоће да покваре односе Србије и Грчке”

Очигледно је да се на пет чланица које нису признале независност Косова врши притисак да промене своје позиције, оценио је министар Селаковић и додао да се најавама да ће то учинити Грчка покушава покварити добар однос који Србија има са том земљом.

Селаковић је коментаришући најаве које је грчки амбасадор у Србији демантовао, наводећи да став Грчке остаје непромењен по том питању, казао да постоје покушаји да се пет земаља које нису признале Косово на све могуће начине приволе да то учине, јер овако представљају проблем.

“Имате 27 чланица ЕУ међу којима пет не признаје Косово као државу и очигледно је да са једне стране имате Србију која је посвећена дијалогу, а са друге имате неодговорно понашање из Приштине и имате ту позицију код пет чланица ЕУ које подржавају Србију и потребно је унети метеж и кварити односе између пријатељских и братских држава као што су Србија и Грчка чије односе карактерише пријатељство и братство вековима, а не годинама”, казао је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, Грчка најбоље зна да ли јој је и колико лако у тој ситуацији, али за Србију је важно да има потврду од амбасадора и грчког министра, који је недавно био у посети Београду, да став неће променити.

“Ми ћемо наставити да градимо и унапређујемо односе са Грчком”, казао је Селаковић и подсетио да је Грчка прво са Србијом закључила Споразум о путовању наших грађана током лета у ту земљу.

“Не знам за словеначки документ о подели БиХ”

Министар спољних послова Никола Селаковић рекао је да званично не зна за документ о којем се спекулише да га је премијер Словеније Јанез Јанша послао Бриселу, а у којем је предложен миран разлаз БиХ.

Селаковић је казао да је о томе прочитао у медијима, али да на званичном нивоу о томе нема информацију.

Подсећа да Србија са Словенијом има добре и квалитетне односе, добру економску сарадњу, и да увек о свему разговарају.

“Не знам за такав папир, то ми није познато, али невероватне су ми реакције каквих има и у нашој јавности и штампи када се покрене тема прекрајања граница. Имате групу људи која агресивно наступа по тој теми, а да им није сметало прекрајање граница Србије, што је за њих прихватљиво и не рачуна се. То је изузетак”, казао је Селаковић.

Наглашава да је невероватно ко се све јави и прича о томе, а да им није ни на крај памети да штите границе наше земље.

“Проблем Ђукановића постојање српског народа у Црној Гори”

Коментаришући интервјуу Мила Ђукановића у којем је причао о “буђењу српског пећинског национализма”, као и о томе да власти Србије угрожавају суседне земље, Селаковић је казао да је проблем Мила Ђукановића то што негира постојање српског народа у Црној Гори, истичући да Срби живе у тој земљи и да их је према попису 29 одсто од укупног становништва.

Селаковић наводи да је невероватно индикативно да о такозваном пећинском српском национализму говори човек који подржава најгори црногорски пећински национализам.

“Шта да кажете када чујете масу која пева усташке песме и кличе усташким покличима”, каже Селаковић.

Додаје да су наводи Мила Ђукановића против Србије најштетнији за односе између Срба и Црногораца, између два братска народа.

“Ми те односе треба да чувамо, Срби и Црногорци треба добро да живе и у Србији и Црној Гори”, наглашава шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, задатак Србије је да с друге стране ради на ономе што су добри односи између Сба и Цногораца.

“Ми то радимо у Србији, а волели би да видимо то и у Црној Гори”, казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је најавио да ће се сутра у Москви састати са представницима Одбора за спољну политику Думе, у петак са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим, а након тога и са патријархом Московским и све Русије Кирилом.

Селаковић је најавио и да ће након Русије посетити Иран, где ће се у Техерану састати са председником, шефом дипломатије и председником парламента те земље.

Подели на: